Durva, de ez fog történni, ha II. Erzsébet királynő meghal

2022.május.12.

Erzsébet királynő immáron 70. éve uralkodik. 96 évesen elmondhatja magáról, hogy ő foglalja el a trónt a leghosszabb ideje az Egyesült Királyság történetében.

Uralkodása folyamán már 15 miniszterelnök volt a briteknek. Annak ellenére, hogy férje, Fülöp herceg 2017-ben visszavonult a közfeladatok ellátásától, helyét Károly herceg vette át, a királynő egészen 2022-ig minden feladatot ellátott. Idén először fordult elő, hogy helyette fia, Károly herceg nyitotta meg az új parlamenti évadot. Néhány hete úgy tudni, a királynő mozgásszervi problémákkal küzd, ezért sokan úgy vélik, a június 2-án megrendezésre kerülő platinajubileumi ünnepség után végleg visszavonul.

De mi fog történni akkor, ha egy napon eltávozik és átadja a trónt? Bár kiszámíthatatlan, pontosan hogyan reagálna a világ, de vannak olyan tények, amik nagy valószínűséggel be fognak következni.

Nemzeti gyász

A királynő halála után 12 napos hivatalos gyászidőszak indul. A nagykövetségek világszerte kifejezik majd részvétüket. A Londoni Értéktőzsdét a királynő temetésének napjára zárolják. A királynő testét a Parlamentbe viszik, a temetéséig a Westminster teremben helyezik el. Annak idején a királynő édesanyjának temetésén több mint kétszázezren utaztak a helyszínre részvétet nyilvánítani, ez a szám Erzsébet királynő halálának esetén valószínűleg jelentősen emelkedni fog.

Médiaközvetítés

A BBC felfüggeszti az összes műsorát és a BBC One programot. Ha őfelsége az éjszaka folyamán halna meg, halálát reggel nyolcig nem jelentik be. Portréját nemzeti himnusz kíséretében fogják megjeleníteni, ahogyan az Diana hercegnő 1997-es halála után történt. Más csatornának nem kötelessége megszakítania adását, de szinte biztosan így fognak tenni. A BBC a nemzeti gyász 12 napján nem sugároz komédiákat.

Az öröklés

A királyi herceg, aki az első az öröklési sorrendben, automatikusan király lesz, tulajdonképpen soha nem lehet üres a trón. Azonban a Szent Jakab-palotában tanácsot kell összehívni, hogy hivatalosan is kijelentsék, Károly a király. Felkérik majd, hogy esküdjön a Parlamentre és az anglikán hűségre a tanács előtt. A Parlament is hűséget fogad neki.

A Nemzeti Himnusz szavai megváltoznak, új postai bélyegek és pénznem fog megjelenni, hogy tükrözze Károly herceg trónra kerülését. Az egyetlen módja annak, hogy egyenesen Vilmos herceg kerüljön a trónra, az az, ha Károly herceg úgy dönt, hogy lemond a trónról.

Károly munkaköre 2013 óta folyamatosan bővül, a királynőé pedig csökken, ami a terep átadására enged következtetni. Egy felmérés szerint az emberek 77%-a szimpatizál Erzsébettel, míg ez a szám Károlynál csak 53% volt.

A temetés

A királynő állami temetése lesz a legnagyobb, amit valaha láttak az Egyesült Királyságban – messze túlszárnyalja majd a Diana hercegnő és Margaret Tatcher temetésén látott tömeget. A szertartást a mindenkori Canterbury érsek fogja vezetni, jelenleg ezt a címet Rey Justin Welby tölti be. Az egész világról érkeznek majd politikusok, államfők és természetesen a királyi család tagjai is mind jelen lesznek.

Mint ilyen, valószínűleg ez lesz minden idők legjobban védett, fegyveres erőkkel biztosított eseménye, hogy mindenkit megóvjanak egy potenciális terrortámadástól. A koporsót gyászolók ezrei kísérik majd a Westminster apátságba. A királynőt várhatóan a Windsor kastélyban temetik el, akárcsak a szüleit.

Ez is érdekelhet

Sztármenyasszonyok, akik miniben mondták ki a boldogító igent

Sztármenyasszonyok, akik miniben mondták ki a boldogító igent

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!