„Egészségügyisnek lenni menő!” - Ismerd meg Kakel Bresna dietetikust!

2022.március.20.

Az egészségügyi dolgozók fontosságára és megbecsülésére hívja fel a figyelmet az a fotósorozat, amely a Semmelweis Egyetem jelenlegi hallgatóiból és már végzett egészségügyi dolgozókból álló csapatról készült Egészségügyisnek lenni menő! címen. Minden egészségügyi dolgozó fontos szerepet tölt be a betegek ellátásában, bármely szakma hiánya negatívan befolyásolná, sőt korlátozná a betegellátás hatékonyságát. A projekt résztvevőit hivatástudatuk sodorta az adott területre és mindannyian rendkívül fontosnak tartják, hogy az egészségügyi dolgozók számíthassanak egymásra és tiszteljék egymást, végzettségüktől függetlenül. Cikksorozatunkban őket fogjuk bemutatni.

Ismerd meg Kakel Bresna dietetikust!
Ismerd meg Kakel Bresna dietetikust!

Ismerd meg Kakel Bresna dietetikust!

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán hallgatok dietetikát, amely számomra nagyon közel álló tudományterület. 18 éves korom előtt diagnosztizáltak Hashimoto Thyrioditissel illetve Policisztás Ovárium Szindrómával amelyek tünetei nagyon megnehezítették a mindennapjaimat. Hormonális rendszerünk rendkívül érzékeny és bármilyen zavara kihat az egész testünkre, így teljeskörű gyógymódot rendkívül nehéz találni. Az egyetlen megoldás, amellyel mérsékelni tudtam a tüneteim, és normális szintre hozni az elmozdult értékeket a vérképemben, a megfelelő gyógyszeres terápiát kiegészítve a helyes táplálkozás és a személyre szabott diéta volt, amelyet saját magam számára kényszerültem kialakítani.

Szerencsésnek érzem magam, hogy dietetikát tanulhatok és a jövőben hozzám hasonló lányoknak, nőknek tudok majd segíteni rendbe hozni az egészségüket. Terveim szerint elsősorban policisztás ovárium szindrómával rendelkező nőknek szeretnék segítséget nyújtani.

Egészségügyisnek lenni menő!

Mik azok a jellegzetes tünetek, amelyek előfordulásakor érdemes hormonális kivizsgálást kérni?

Jellegzetes tünetek a pcos-nél a cisztás akné, hirsutismus (erőteljes szőrnövekedés a test bármely részén), rendszertelen menstruáció, súlygyarapodás, fáradtság és kimerültség érzése folyamatosan, ciszták jelenléte a petefészkeken, inzulinrezisztencia.

Mi a legfontosabb, amire a policisztás ovárium szindrómával küzdő nőknek oda kell figyelnie?

A legelső lépés az lenne a pcos-el küzdő nők számára, hogy tudatosítsák, ez a betegség a hormonháztartásunk felborulásából ered és ezen okból máshogy kell megközelítenünk: például nem szabad görcsölnünk azon, hogy milyen hamar vagy milyen gyors ütemben tudjuk leadni a fölösleges kilókat mert ezzel a szervezetünkben megemelkednek a stresszhormonok (cortisol, adrenalin) és pontosan az ellenkező eredményt érjük el.

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak a dietetikusi szakmában?

Jelenleg még a tanulmányaimat folytatom, de úgy érzem, a legnagyobb kihívás számomra az interneten keringő táplálkozási tévhitek eloszlatása lesz, és az, hogy egyszerűen, közérthetően elmagyarázzam, miért nem állják meg ezek a helyüket. Céljaim között szerepel, hogy ne csak a klienseimnek tudjak ebben segíteni, hanem egy sikeres social media platformon keresztül sok nőhöz el tudjak érni.

Mivel ösztönöznéd a pályaválasztókat, hogy az egészségügyben helyezkedjenek el?

Dietetikusként rengeteg elhelyezkedési lehetőségünk van, de engem valójában a kutatás is nagyon érdekel, hiszen a táplálkozástudományon belül rengeteg mindenre még nem derült fény, viszont akár a következő nagy fordulatot is jelentheti abban, ahogy az étkezésről vagy az élelmiszereinkről jelenleg gondolkodunk.

Egészségügyisnek lenni menő!

Kövesd Kakel Bresnát az Instagramon!

Fotók: Mankovics Dávid

Smink: Vámos Vanda, Dobos Viktória, Glósz Gréta

Ruhák: sPirit Clothes Design, Bono Menswear Store, Mediwears

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő