Egy igazi ikon: Debbie Allen, és amit tudnod kell az Emmy-díjas sztárról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A 2021-es Emmy-díjátadón rengeteg tehetséget ismertek el, kezdve Michaela Coellel, aki az első Emmy-díját vehette át az I May Destroy You-ban nyújtott alakításáért, egészen A korona teljes stábjáig, a produkció ugyanis az este folyamán 11 díjat zsebelt be. Azonban Debbie Allen beszéde minden más pillanatnál mélyebb nyomot hagyott a szívünkben.

Debbie Allen
Debbie Allen
Fotó: Gettyimages.com

Sokoldalú tehetség

A színésznőt az éjszaka legrangosabb díjával, a Kormányzói Díjjal tüntették ki, amit mindazok érdemelnek ki, akik kiemelkedő eredményt érnek el a művészetek, a tudományok területén, vagy a televíziózásban. Debbie pedig valóban egy hatalmas hajtóerő az amerikai televíziózásban, ugyanis amellett, hogy elismert színésznő, táncosként, koreográfusként, íróként, producerként és rendezőként is remekel, tehát egy igazán sokoldalú és tapasztalt tehetség.

Megható beszéddel ünnepelte a Kormányzói Díját

Amellett, hogy korábban 20 Emmy-jelölést kapott, amelyek közült ötöt meg is nyert, azért is kitüntették, mert segítségével fiatal, marginalizált háttérből érkező tehetségek is egyre szélesebb körben kapnak lehetőségeket a televíziós iparban. Beszédében is erre beszélt, miután átvette a díjat: „A fiatalok, akiknek nincs szavazati joguk, akik még oltást sem kaphatnak, öröklik azt a világot, amelyet mi magunk után hagyunk. Itt az ideje, hogy követeljék a hatalmukat, hallassák a hangjukat, énekeljék el a dalukat és meséljék el a történetüket. Így tehetjük jobbá ezt a helyet. Most ők jönnek!”.

Az első fekete nő, aki Kormányzói Díjat kapott az Emmy-díjátadón

Debbie Allen az első fekete nő, aki megkapta a Kormányzói Díjat Az Emmyn. Ebből az alkalomból AvaDuVernay és Jada Pinkett Smith előtt is tisztelgett, majd meghatódva elmondta, hogy mennyire hálás, és hogy sok év munkája van abban, hogy átvehette a díjat.

Debbie beszédében elmondta, hogy sok bátorság kellett a karrierjéhez, hiszen a munkája során sokszor ő volt az egyedüli nő. Sok bátorság, kreativitás, küzdelem és hit pedig ahhoz kellett, hogy elhiggye, képes folytatni az útját, ami végül sikerült.

Sok díjat nyert

Debbie az öt Emmy-díja mellett Golden Globe-díjjal is büszkélkedhet az 1982-től 1987-ig futó Fame-ben nyújtott teljesítményéért. A sorozat koreográfiájáért egyébként két Emmy-díjjal jutalmazták, és ő volt az első fekete nő, aki Golden Globe-díjat nyert a Legjobb televíziós színésznő vígjátékban vagy musicalben kategóriában. Mindezek mellett is sok más eseményen díjazták, és az is lenyűgöző, hogy 1983 és 1985 között három díjra is jelölték a Golden Globe-on, méghozzá három különböző kategóriában.

Több, mint 50 televíziós filmet és produkciót rendezett

Debbie-t láthattad A Grace klinikában, mint Dr. Catherine Avery Fox és a SWAT – Különleges egységben, mint Charice Harrelson is idehaza, de azt talán eddig még nem tudtad, hogy sok más műsorban is közreműködött. Színészi, produceri és rendezői munkái között szerepel többek közt a Szeplőtelen Jane, a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?, a Raven otthona, a Quantum Leap – Az időutazó valamint a Dance Moms - Csillagképző.

Elnöki kinevezésben is részesült

Debbie-t George W. Bush egykori amerikai elnök 2001-ben nevezte ki, hogy képviselje az Egyesült Államokat a tánc kulturális nagyköveteként. A közelmúltban pedig Joe Biden elnökkel is találkozott a Fehér Házban, miután a Kennedy Center díjazottja lett.

Jelenleg egy nonprofit táncakadémiát vezet

2001-ben férjével, Norman Nixonnal Los Angelesben megalapították a Debbie Allen Táncakadémiát, ahol elsősorban a marginalizált közösségekből érkezők továbbképzésére összpontosítanak.

Az akadémia honlapján az alábbi szöveg olvasható: „A jogfosztott fekete és latin közösségekre összpontosítva a Debbie Allen Táncakadémia világszínvonalú oktatói és munkatársai tánc- és színházi képzéseket és előadásokat tartanak diákjaik életének gazdagítására, inspirálására és átalakítására”.

Ebből is tökéletesen látszik, hogy Debbie-nek szívügye a marginalizált közösségekből érkezők pártfogolása, és ezen ügy mellett egész eddigi munkája során kiállt, ami igazán elismerésre méltó.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Revolut nyomában loholnak a magyar bankok - de tényleg felveszik vele a versenyt?

A Revolut nyomában loholnak a magyar bankok - de tényleg felveszik vele a versenyt?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)