A 10 legjobb film a Rock 'n' Roll királyával, Elvis Presley-vel

2022.július.12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Gondoltad volna, hogy Elvis Presley több mint 30 filmben szerepelt a filmiparban eltöltött alig több, mint egy évtizede alatt? Jöjjenek a legemlékezetesebb szerepei.

A 10 legjobb film a Rock 'n' Roll királyával, Elvis Presley-vel
Fotó: Getty Images

Talán nem mindegyik Elvis Presley-film él olyan elevenen az emlékezetünkben, mint a Viva Las Vegas és a Börtönrock. Miközben Baz Luhrmann Elvis című életrajzi filmjét már megtekinthetjük a mozikban, a Király legjobb filmjeit is érdemes megnéznünk, akár először, akár sokadszor, hiszen annyi biztos, hogy zeneileg és színészileg is felejthetetlen pillanatokat teremtett az utókor számára. A Variety rangsorolta is a legjobb filmjeit, íme:

10. Gond van a lányokkal (1969)

Az 1920-as években játszódó filmben a Király egy utazót alakít, akinek természetesen sokkal színesebbé teszik az életét az ellenkező nemmel való találkozásai. Egy Chautauqua nevű utazó cég menedzsereként egy eseménydús eljegyzésnek és egy gyilkossági rejtélynek is a részese lesz. A filmben feltűnik még Sheree North, Dabney Coleman, Marlyn Mason, Joyce Van Patten, Vincent Price, John Carradine és az a Nicole Jaffee is, aki a Scooby Doo filmekben Vilma eredeti szinkronhangja volt.

9. Elvis turnén (1972)

A kritikusok által dicsért és rajongók által is éltetett film egy 15 városból álló körúton követi Elvist, méghozzá fantasztikus dallistával. Különlegessége, hogy ez volt a Király utolsó filmje, és mindössze öt évvel a 42 éves korában bekövetkezett halála előtt készült. Egyben pedig ez az egyetlen Elvis-film, amely valaha jelentős díjat kapott: a legjobb dokumentumfilmnek járó Golden Globe-ot.

8. Kid Galahad (1962)

A Michael Curtiz által rendezett 1937-es Warner Bros melodrámában eredetileg Edward G. Robinson, Bette Davis és Wayne Morris alakították a főszerepeket. Phil Karlson újragondolt, magas bevételt hozó változatában Elvis a főszereplő, egy veretlen bokszoló, aki egyre nagyobb sikereket ér el, de közben természetesen a bonyolult szerelmi szálak sem hiányoznak a történetből.

7. Love Me Tender (1956)

Elvis társszereplő, nem pedig főszereplő volt az első nagyképernyős filmes produkciójában. A Love Me Tender egy lenyűgöző polgárháború után dráma, ami egy konföderációs katonáról (Richard Egan) szól. Hazatértekor azzal kell szembesülnie, hogy kedvese (Debra Paget) férjez ment testvéréhez (Elvis), miután azt hitte, hogy elhunyt. Az új helyzet természetesen számos bonyodalmat szül, tele izgalommal.

6. Wild in the Country (1961)

J.R. Salamanca regénye alapján Clifford Odets egy olyan érzelmekkel teli forgatókönyvet írt, amelynek köszönhetően az 1961-es film utólag úgy is tekinthető, mint a Király búcsúja a komor drámáktól és a merengő hangulattól. Ironikus módon Elvis ezzel az alakításával (egy problémás férfit játszik) bizonyította be talán a legjobban, hogy a nagyobb kihívást jelentő szerepekkel is képes megbirkózni.

5. Lángoló csillag (1960)

Don Siegel rendező nagyszerűen választott dalokat ehhez a lebilincselő westernhez, és ami még fontosabb, meggyőzte Elvist, hogy adjon bele mindent egy rendkívül érzelmes atmoszféra megteremtéséhez. A történet egy félig indián férfiról ( Elvis) szól, aki a fehér és a kiowa kultúra között próbálja megtalálni a helyét. A szerepet eredetileg Marlon Brandónak szánták, de a rengeteg pozitív visszajelzés miatt senki sem bánkódott, hogy végül Elvisé lett a szerep.

4. Kék Hawaii (1961)

A Királynak már hét főszerepe volt a Kék Hawaii elkészültekor, de ez a habos zenés vígjáték alapozta meg többé-kevésbé azt, amit a legtöbben „Elvis-filmek” alatt értenek - könnyed móka és vidámság, gyakran egy egzotikus helyen, egy szerethető emberrel, aki énekel és átvészeli a kihívásokat. Közben pedig csak átmeneti akadályokba ütközik, hogy örökké boldogan élhessen fiatal kedvesével.

3. Börtönrock (1957)

Erre a zenei melodrámára a legtöbben csak a klasszikus táborozós sláger, a Jailhouse Rock miatt emlékeznek, pedig a Király színészi alakítása is igazán remek volt. A titka talán az, hogy Elvist egy kissé érzékeny antihősként próbálták bemutatni, aki határozottan hajlamos arra, hogy rosszindulatú legyen - mi több, maga a történet kiindulópontja az, hogy puszta kézzel összever egy férfit egy kocsmai verekedésben, ami miatt börtönbe kerül, és ott egy countryénekesnek köszönhetően megismerkedik a gitározás és a dallamok világával.

2. Szerelem Las Vegasban (1964)

A látványos vígopera egy versenyautó-pilóta, Lucky Jackson (Elvis) körül forog, aki Las Vegasba érkezik, hogy elegendő pénzt szerezzen egy új, a versenyzéshez szükséges motorhoz. Szállodai pincérként kezd el dolgozni, miközben egyre közelebb kerül a bájos úszóoktatóhoz, Rusty Martinhoz (Ann-Margret). A filmben nagyszerű slágerek is felcsendülnek, amelyekkel a Király szerepe szerint a texasi turistákat szórakoztatja.

1. Creole király (1958)

Hogy mi a közös Elvis Presley-ben, Humphrey Bogartban, Errol Flynnben és James Cagney-ban? Mindegyik legenda karrierjében helyet kap egy olyan kiemelkedő film, amelyet a csodálatos Michael Curtiz rendezett. Elvis esetében a film egy elsőrangú, határozott zenei dráma volt, főszerepben egy mogorva New Orleans-i fiatallal (Elvis), akinek az egyik napról a másikra énekesként aratott sikere felkelti egy rafinált menedzser, Maxie Fields nem kívánt érdeklődését. Színészként talán soha egy filmben sem játszott olyan magas színvonalon, mint ebben a filmben.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

10 babanév, amit betiltottak a világ különböző országaiban

10 babanév, amit betiltottak a világ különböző országaiban

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Lékai-Kiss Ramóna erre az arcápolási technikára esküszik (x)

Lékai-Kiss Ramóna erre az arcápolási technikára esküszik (x)

PR

Így lehet leszokni a dohányzásról - mutatjuk a szakértő tanácsát (x)

Így lehet leszokni a dohányzásról - mutatjuk a szakértő tanácsát (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Elegáns tincsek néhány perc alatt - így csináld (x)

Elegáns tincsek néhány perc alatt - így csináld (x)