Emlékséta indul a Családon Belüli Erőszak Áldozataiért

2018.június.9.

2018. június 10-én vasárnap negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Angyalhír – Emlékséta a Családon Belüli Erőszak Áldozataiért. Az emléksétákat Seres Barbara kezdeményezte, akinek fiát, a hathónapos Ádámot 2015. január 17-én a bántalmazó apja ledobta a negyedik emeleti körfolyosóról. A gyilkosságot megelőzően Barbara és édesanyja több alkalommal a hatóságokhoz fordultak, azonban nem kaptak a zaklató, fenyegetőző volt élettárssal szemben érdemi segítséget. Az ügynek a mai napig nincs felelőse, és az érintett hatóságoknál nem indult vizsgálat. A jelenlegi magyar áldozatvédelmi rendszer egyáltalán nem garantálja, hogy ne fordulhasson elő bármikor hasonló – megelőzhető – tragédia.

Családon belüli erőszak
Fotó: Shutterstock

Az Angyalhír Emléksétával azt szeretnénk elérni, hogy családon belüli erőszak esetén a hatóságok szakszerűen, külföldi jó példák szerint járjanak el, és ne az elkövető jogait, hanem az áldozat biztonságát helyezzék előtérbe. Indokolt esetben szabjanak ki távoltartást, aminek betartásáról is gondoskodjanak (például a 2015-ben belebegtetett nyomkövetős módszer segítségével – a kezdeményezésről azóta sajnos nem hallottunk). Az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek kapjanak képzést a családon belüli erőszakról, annak felismeréséről és kezeléséről – ne olyan színvonalon kommunikáljanak a családját féltő nagymamával, hogy "ez nem a Mónika show". A külföldi jó példákat az Európa Tanács áldozatvédelmi dokumentuma, a Magyarország által már aláírt, de még nem kihirdetett Isztambuli Egyezmény tartalmazza, a szülséges változtatásokhoz az abban foglaltakat tekintjük irányadónak.

Az Angyalhír Emléksétához csatlakozik a Nőkért Egyesület, NANE és a PATENT Egyesület, a Tündérpakk Alapítvány és a Szelíd Motorosok a Zaklatások Ellen csoport, továbbá Bombera Krisztina és Jaksity Kata televíziós műsorvezetők.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/624672774538228/

Kezdés: 2018. június 10. 14 óra
Gyülekező és beszédek helyszíne: Szent István tér

Ez is érdekelhet

4+1 hatékony de kíméletes testradír, ha selymesen puha bőrre vágysz

4+1 hatékony de kíméletes testradír, ha selymesen puha bőrre vágysz

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról