Étel, dizájn és művészet különleges találkozása

2016.április.25.

Egy rendhagyó installációval mutatkozik be a B55 Kortárs Galériában április 28-án a Meonin Furniture.

Étel, dizájn és művészet különleges találkozása
Fotó: Fotó: Nagy Tibor

A Bogár Máté által tavaly létrehozott bútormárka, ami mindenképpen rendhagyó vállalással indult a hazai piacon, hiszen a nem a funkciót és a formát tartja elsődlegesnek, hanem az ember és a bútor kapcsolatát. A bemutatkozó installáció nemcsak a dizájn szerelmeseinek, hanem a modern gasztronómia iránt érdeklődők számára is izgalmas kalandot jelent.

A COLLECTION OF SIMPLE ELEMENTS by MEONIN / Bogár Máté installációhoz maga a megálmodó adja meg a kulcsot:

Az emberek nap mint nap rengeteg tárggyal veszik körül magukat és nehéz ennek a súlynak a felismerése. A bőség zavara folyamatosan olyan tudattalan döntésekre ösztönzi az embereket, amire nincs lényegi szükség. A bútor a saját tárgyainkkal kel életre, viszont azok el is tudják nyomni azt. Az installációval azt szeretném érzékeltetni, hogy mennyi terhet vesznek az emberek a vállukra. Ezt a fajta zsúfoltságot nem más, mint a társadalom generálja, ez a társadalmi öntőforma. Személyes kapcsolatot alakítunk ki olyan tárgyakkal is, amelyekkel valójában csak hátráltatnak.

Fotó: Fotó: Nagy Tibor

Mindennapi mozdulatokat kerestem egy üres lakásban. A kényelem relatív, magát a történést, az esszenciális mozdulatokat próbáltam lemodellezni a bútorok megalkotása során.

Fotó: Fotó: Nagy Tibor

A Meonin ember és bútor kapcsolata, a forma és funkció másodlagos, a fő alakító erő maga az egyén. Elengedhetetlen számunkra a tárgy és ember személyes kapcsolatának kialakítása, a mindennapos tevékenységekre fókuszáló emberi környezet megértése.

Fotó: Fotó: Nagy Tibor

A letisztult tervezés a rend harmóniáját segíti, dinamika és természet találkozása. Az esztétikai minimumra való törekvés során kialakul a szükség és hasznosság egyenértekű megnyilvánulása, a bútor maga a tárgyainkkal lesz igazán az, amire megszületett, azaz mi magunk. - mondta a márkáról és a kiállításról Bogár Máté, a Meonin létrehozója.

Fotó: Fotó: Nagy Tibor

Bogár Máté, a Meonin Furniture alapítója

A food dizájn és bútor különös találkozási lehetőségéről Matók Zsuzsi, a Nedill art & food alapítója mesélt:

Az ételnek az a tulajdonsága, hogy ehető, számomra a legtöbb esetben nem szempont. Amit képviselek az nem a gasztronómiához köthető, hanem a vizuális és konceptuális művészethez. Célom, hogy az ételeket minél távolabb vigyem a konyhától és a tányéroktól, tágítsam az értelmezési határokat. Így a létrehozott tárgyak érzeteket és különböző üzeneteket közvetítenek, amellett hogy ehetőek. Az anyagok, amiket használok élő növények, gyümölcsök, húsok. Sokszor nyersen jelenítem meg őket, mert eleve tökéletes formában jelennek meg.

Fotó: fotó: Erdei Gábor

Közös munkánk a MEONIN-nal egy véletlen találkozás révén indult, melynek eredménye a MAMA kollekció. A designt kiegészítve a funkcionális részletek kidolgozásában is segítettem, ismerve felhasználók igényeit.

Fotó: fotó: Erdei Gábor
Fotó: fotó: Erdei Gábor

"A kapcsolódási pont a bútorokhoz a technológia. A közös munka során a MEONIN faműhelyben alkalmam nyílt azokat a szerszámokat használni az ételek megformálásánál, amivel maguk a bútorok is készülnek. Egyes helyeken formailag is lemintázom a fa anyag külső megjelenését." - tette még hozzá Matók Zsuzsi.

Fotó: fotó: Kovács Tamás

Matók Zsuzsi a Nedill art & food alapítója

A kiállítással egy időben megnyílik a MEONIN showroom a Malomudvarban, a Közvágóhíd szomszédságában, ahol májusban létrehozunk egy kísérleti konyhát is a MEONIN show roomban, ahol a bútorok mellett különböző tematikájú design vacsorákat és eat art kiállításokat mutatunk be a NEDILL art & food projekten belül.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A csillagok romantikát ígérnek - március 29.

Napi horoszkóp: A csillagok romantikát ígérnek - március 29.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói