Ételmentés, jótékonyság = buli!

2016.február.23.

Te mennyi felesleges ételt veszel? Mennyi dolog romlik meg a hűtődben? Pazarolsz, másoknak viszont sajnos nem jut. Segíts, hogy másoknak is jusson, támogass olyan szervezeteket, akik tényleg tesznek másokért, akár ezen a hétvégén, akár csak úgy is, hogy elmész a támogatói bulijukra. Bemutatjuk nektek a Food Not Bombs Budapestet, akik kétnapos fesztivált rendeznek február 26-27-én, a civilszervezettől Márta Judit mesélt nekünk arról, hogy miként is működik ez a remek kezdeményezés.

Honnan indult el a Food Not Bombs-mozgalom, mikor és hogy került Magyarországra?

A mozgalom a ´80-as években indult el az USA-ból néhány békeaktivista köztük, Keith McHenry kezdeményezésére. Az USA háborús politikája ellen szerveződtek, demonstrációkat, tiltakozó preformanszokat szerveztek, amiért az állam annyi pénzt költ a fegyverkezésre, és nem fordít kellő figyelmet a szegénységben élőkre. Időközben formálódott a mozgalom szellemisége, úgy gondolták, hogy ők is tudnak segíteni az utcán élőknek, rászorulóknak, és ételosztásaikkal főként a következő problémákra, akarták felhívni a figyelmet: túlfogyasztás, élelmiszerpazarlás, a társadalmi szolidaritás stb.
Az alapítók távlati cél is az volt, hogy a mozgalom a megfogalmazott elvek mentén egy nemzeteken átívelő, lokális, `alulról szerveződő` csoportokból álló hálozattá váljon.

Ételmentés a piacon:

A mozgalom híre viszonylag gyorsan el is terjedt a világban és nagyon sok helyen talált lelkes, tenni akaró szimpatinzásokat, a helyi underground/alternatív/ellenkulturális vagy civil politikai-aktivista közegekben. Ilyen szimpatinzások alakították meg aztán világszerte a saját FNB csoportjukat, jellemzően egy városhoz kötve a működésüket.
Itthon a punk színtér néhány politikailag aktívabb tagja, akikhez eljutott az FNB híre, szervezte az első főzéseket, ételosztásokat. Ebből nőtt ki az évek alatt a ma is működő hetente akciózó, egyre szervezettebb, ismertebb, rengeteg embert megmozgató csapat.

Pontosan mivel is foglalkozik a szervezet, hogy zajlik a munka hétről-hétre?

Az FNB Budapesttel minden szombaton igyekszünk a lehető legtöbb zöldséget és gyümölcsöt megmenteni a kidobástól. Olyan alapanyagokat gyűjtünk be a piacokról, amik sérültek, nem olyan szépek, de fogyasztásra alkalmasak. Két piacra szoktunk járni a Fővám téri, illetve a Fehérvári úti vásárcsarnokokba. Majd az összeszedett zöldségeket a Cargonomia által biztosított Cargobike segítségével - ami egy nagy teherbicikli - szállítjuk a raktárunkba. Vasárnaponként pedig a Boráros téren osztjuk szét a több fogásos menüt, amit 10 és 15 óra között készítünk el az Élesztőben.

Az FNB Budapest akcióin sok mindenki megfordul. Egy olyan közösség vagyunk, ahol együtt dolgozik a tizenéves punk, a multiban robotoló húszas, az itt tanuló külföldi egyetemista, az unoka és a nagymama, valamint a hajléktalan önkéntes. Ez a sokszínűség a csapat egyik vonzereje: hogy ennyire különböző kultúrájú és társadalmi hátterű emberek dolgoznak és töltik el együtt, egy közösségként a hétvégéiket.

Nagyjából hány önkéntes dolgozik, és hogyan válhat valaki az FNB Budapest önkéntesévé?

A szombati napon az ételmentések során a piacokon 5-5 önkéntes ugrik be összegyűjteni az alapanyagokat, majd a főhadiszállásunkra az Élesztőbe mennek ahol szétválogatják a zöldségeket, hogy másnap rögtön hozzá lehessen látni a munkához. Vasárnaponként pedig a közös főzésen olyan 15 önkéntessel készítjük a menüt és hasonló számban vannak jelen az ételosztáson is az aktivisták. Bárki az önkéntesünk lehet, nagyon befogadó közösség vagyunk, aki kedvet kapott most, már jelentkezhet is a Facebook- eseményünkben található táblázatban, ahol be tudja jelölni melyik tevékenységben szeretne részt venni.

Aki esetleg támogatna benneteket, de nem tud hétvégén beugrani segíteni, hogyan tud segíteni?

A személyes jelenléten kívül örömmel fogadjuk: elmosott, tiszta ételszállítós műanyag edények; műanyag kanalak; konzervek; rizs; bab; olaj; fűszerek; szörp; citromlé; tészták; tisztítószerek. A műanyag edényeket kampányszerűen gyűjtjük, sok cég is beszállt már, és kidobás helyett elmosva elhozzák nekünk az ételrendeléses edényeket. Ezeket mi újrafelhasználjuk az ételosztásaink során.

Mi a fesztivál célja, hogyan állt össze a program?

A működésünkhöz semmilyen állami, önkormányzati vagy egyéb, pályázat útján megszerezhető támogatást nem kapunk, de nem is kérünk: önkénteseink és szimpatizánsaink támogatásából tartjuk fenn az akcióinkat. A szükséges forrást pedig a minden évben megrendezett FNB Budapest bulival alapozzuk meg, ami idén is egy két napos támogatói fesztivál formájában valósul meg a hétvégén.
A FNB Budapest mozgalom a hardcore punk szcénából indult és nőtte ki magát, így természetes hogy a fesztivál szerves részét képezik ezek a zenekarok. Azonban szerettük volna nyitni más zenei stílusok felé is, ezzel is mutatva a sokszínűségüket, így azért mainstream előadók is kerültek a line-upra. A február 26-ai koncertek helyszíne a Müszi lesz, ahol a Rákosi, Diskobra, Hanoi, Camp Koala, Tango Underground, Blackmail, Böiler, Mudpie, Exterminating Angel és Wroongg fognak zenélni. A támogatói fesztivál február 27-ei napja viszont már a Kuplungban lesz, ahol olyan előadók játszanak, mint a Deo – Duo, azaz Senior Hal és Gajda Mátyás a Fish!-ből, a Blahalouisianából ismert Barbi & Jancsó, végül pedig Upor András, majd a British Mood dj-i lesznek a zenefelelősök. A koncertek alatt infópult is lesz, ahol még többet meg lehet tudni a rólunk, valamint meg lehet majd kóstolni a vegán lencseburgerünket is és szejtános ínyencségünket.

Vannak távlati céljaitok, újabb terveitek?

Vannak ötleteink, elképzeléseink, ezekről és megvalósításukról a támogató fesztivál után fogunk beszélni, megtervezni ezt az évet. Amit biztosan tudunk, hogy szeretnénk együttműködni több szervezettel/csoporttal is és közösen megvalósítani egy-egy projektet.

Horváth Gergő

Ez is érdekelhet

Halloween sütik: borzold fel a kedélyeket a legjobb laktóz-és gluténmentes receptekkel!

Halloween sütik: borzold fel a kedélyeket a legjobb laktóz-és gluténmentes receptekkel!

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.