Exkluzív interjú a Deadwood sztárjával, az új évadról

2019.május.30.

Exkluzív interjú a Deadwood sztárjával, az új évadról
Fotó: Getty Images

Hollywood egyik misztériuma Timothy Olyphant. A rendkívül sármos színész 1991 óta él boldog házasságban, de családi életét annyira védi, hogy feleségéről és három gyermekéről alig lehet valamit olvasni a sajtóban. Mint ahogy azt is kevesen sejtik a Hawaii-on született Timothyról, hogy eredeti szakmáját tekintve építész. A nálunk is sikeres A törvény embere című sorozat főszereplője, most ismét egy főszerepben tér vissza a képernyőre, hogy a tíz évvel ezelőtti - mára már ikonikusak számító – HBO-s sorozata, a Deadwood záró filmváltozatában keltse újra életre Seth Bullock karakterét. A júniusi HBO GO premier előtt a színésszel Los Angelesben találkoztunk és kérdeztük a Deadwood-dal kapcsolatos élményeiről.

Ahogy az interjú-szobába léptem magas, cowboy-kalapos férfi sziluettje rajzolódott ki az ablak előtt. Lassan a kalapjához nyúlt és lehajtott fejjel, kimérten megfordult. Másfél századot ugrottam hirtelen vissza az időben a messzi vadnyugatra és szinte vártam, ahogy azt mondja: "Kib*ott seriff leszek." És már majdnem kérdeztem is, hogy "Mikortól" és ő már majdnem válaszolt is, hogy "Mostantól.", de a (nemlétező) pisztolytáskája helyett inkább kezet nyújtott és mélyen a szemembe nézve mutatkozott be: "Timothy Olyphant". Aztán kitettem az asztalra a diktafonomat, leültünk és beszélgetni kezdtünk. Ő zsebredugott kézzel hintázott a székén és időnként megigazította fején a cowboy-kalapot, miközben vészjóslóan nagy szüneteket tartott a mondatai közt. Kicsit olyan volt, mintha nem is Timothyval, hanem az egykor valóban létező, időutazó Seth Bullockkal beszélnék. Timothy stílusa - a fanyar és nyers vadnyugati humor, a mélyen szántó, tüzes tekintet - engem is lenyűgözött, nem segített eloszlatni a rejtélyt maga körül.

Számítottál rá, hogy valaha is folytatása lesz a Deadwood-nak?

Nem. Ugyan, mekkora volt ennek az esélye...? (elmosolyodik) Aztán amikor felmerült a folytatás lehetősége, na az egy érdekes folyamat volt, mert döntéseket kellett hoznom. Szeretem a középiskolai osztálytalálkozókat, de nem szeretem magam ismételgetni... (nevet) Úgyhogy... próbáltam megtalálni az értékét. Hogy mire jó ez az egész. Végül felismertem, hogy ez nem ismétlés vagy folytatás, hanem egy átfogalmazás. Sokkal komolyabb átfogalmazás, mint amit az elején el bírtam volna képzelni. Tudod, nem minden nap megy az ember vissza az időben, hogy valami olyanon kezdjen el újra dolgozni, amit már tíz évvel ezelőtt maga mögött hagyott. De végül épp ezért találtam ezt a folyamatot különösen érdekesnek. Az elején érdektelen voltam és azt mondtam, hogy ok, nagyszerű, csináljátok meg nélkülem... de a végén imádtam. Nagyon-nagyon imádtam ezt a munkát. Egészen egyedülálló élmény volt.

Nehéz volt visszazökkeni egy tíz évvel ezelőtti szerepbe?

Igen. Az ember jobb munkát akar végezni, mint egy évtizeddel korábban. Az volt benne a legnehezebb, hogy megtaláljam az egyensúlyt aközött, hogy valami még jobbat hozzak létre miközben tiszteletben tartom a karaktert, amit egykor megalkottam, felépítettem. Ha csak technikailag, színészmesterség szempontjából közelítem meg a dolgot, ez már önmagában véve is egy érdekes feladat.

Milyen érzés volt találkozni az egykori kollégákkal?

Felemelő. A színészek nem csupán a honorárium miatt vállalták el ezt a munkát... (nevet) Élvezetből is. Elképesztő dolog volt, amikor mindenki megjelent az eredeti stábból. Már aki még élt.

Egy sorozat befejezése után a rajongók egy ideig még nagyon lelkesek, aztán a lelkesedés alábbhagy, megemésztik, hogy véget ért egy történet és tovább lépnek. A Deadwood rajongótábora viszont sosem felejtette el a sorozatot, tizenkét év elteltével is töretlenül várták a folytatást. Mit gondolsz, mi a titka a Deadwood-nak?

David (David Milch showrunner – a szerk.) különleges forgatókönyve. Hihetetlen karaktereket teremtett, olyanokat, akiket nem bírsz kiverni a fejedből... És egy nagyon gazdag világot kreált köréjük. A legtöbb író – különösen a sorozatok írói – csak elvégzik a munkájukat. David viszont arra törekedett, hogy lehetőség szerint mindig mindenki képernyőn legyen. Ő úgy gondolkodott, hogy akiknek éppen főbb jelenete van egy komolyabb dialógusban, azok a szereplők a valódi sztárjai legyenek az adott epizódnak. David a legkisebb szerepekben is komplex személyiségeket alkotott meg.

És a te karaktered?

Nos, az én karakterem nagyjából a film központi kérdése. Az, hogy Seth ki is valójában. A sorozat - és most a film is - mindig kutatta az erkölcs és a közösség viszonyát. És bizonyos szempontból a baromság az az út, amit kijelöl és gyakorlatilag magával húzza a többieket. Úgyhogy Seth erkölcsi iránytűje állítja irányba a város morális szívverését.

Magunktól kell félnünk - Interjú az Oscar-díjas magyar alkotópárral

Magunktól kell félnünk - Interjú az Oscar-díjas magyar alkotópárral

Van egy kis személyes kapcsolódásom a Deadwood-hoz. A férjem operatőrként vett részt a sorozat tizenévvel ezelőtti forgatásában. Arra emlékszem, hogy abban az időben mást sem hallottam tőle, csak azt, hogy nagyon kemény a munka, a lovak és az állandó por miatt... Mennyire voltak embert próbálóak a körülmények a színészek számára ..?

Először is, üdvözlet a férjednek! A Deadwood valóban nem tartozott a könnyű forgatások közé. Nem volt könnyű a műszaknak és nem volt könnyű nekünk sem. De nyilván ez még mindig nem a 'bánya' ez még mindig a show-buisness... (nevet). Aki látta a sorozatot, az biztosan észrevette, hogy az nem CGI vagy vizes kellékpor amiben forgattunk. Az tényleg sár... és sokszor brutálisak voltak a forgatási körülmények. Emellett pedig a műszak és mi is állandó készenlétben éltünk. Mindig a utolsó pillanatban tudtuk meg az aznapi munkát, sosem tudtuk előre, hogy mi lesz holnap. És önmagában ez tudatlanság rengeteg stresszt indukált. Úgyhogy minden elismerésem a stábnak, bizonyára rémálom volt számukra.

A film agresszióról és korrupcióról is beszél. Van szerinted aktuális áthallása?

Ez a film gyakorlatilag egy moralitás dráma. Időtlen és releváns. Arról szól, hogy hogyan változik meg egy közösség. Konfliktusokat generál és azt figyeli, hogy ez a kis társadalom hogyan reagál rá. A jövővel kapcsolatban pedig valamiféle optimizmus jellemzi. És annak ellenére, hogy a filmben távíró-póznák állnak, mégis nagyon modern történet. Ugyanazok a démonok térnek vissza ma is csak más köntösben. A kulcsszó a változás és az, hogy hogyan tudjuk kezelni a változásokat. Vajon elveszítjük az emberségünket az ismeretlentől való félelem miatt...? Szerintem a nézők nagyon sok aktualitást fedezhetnek fel a sztoriban. Bennem is rezonált a történet.

Úgy tűnik élvezted azt az időutazást is, amit a filmmel tettetek. Találtam rólad pár 'korabeli fotót' az Interneten, ami a Deadwood-hoz készült. Akár eredeti képek is lehetnének, szinte belesimulsz a korszakba. Szeretnél abban a korban élni?

Nem. Köszönöm nem... (nevet) Sokkal jobban szeretem ezt a kort, amibe születtünk. Először is senki nem akarja levenni azokat a ruhákat magáról nap, mint nap... Tudod mekkora meló...? (nevet) Nem viccelek. Szeretem ezeket a ruhákat, amiket manapság hordunk. (nevet)

Ha egy mondatban kellene kedvet csinálni a filmhez, akkor hogyan fejeznéd be a mondatot: Meg kell néznetek ezt a filmet, mert...

Remélem nem fogják félreérteni az olvasók, azt mondanám, hogy "Meg kell néznetek ezt a filmet, mert mindig is szerettem volna egy házat a tengerparton..." (nevet)

És sikerült a szerepért megkapni a megfelelő honoráriumot...?

Na jó, persze ezt viccnek szántam. Nézd, nagyon büszke vagyok a Deadwoodra és remélem, hogy a közönség is legalább annyira fogja élvezni, mint amennyire mi élveztük a forgatását.

A Deadwood premierje június 1-én lesz az HBO GO-n.


Szerző: Vida Virág

Ez is érdekelhet

Top 15: Thierry Mugler legikonikusabb ruháival emlékezünk az elhunyt tervező zsenire

Top 15: Thierry Mugler legikonikusabb ruháival emlékezünk az elhunyt tervező zsenire

Szépséghírek

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

G-Szex

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács