Hullámvasút, ami mindig csak felfelé megy - exkluzív interjú Dita von Teese-zel

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A burleszk koronázatlan királynője, Dita von Teese két év kihagyás után most új showműsorral érkezik Európába. Legújabb turnéja részletei mellett arról is mesélt, hogy mit gondol az öregedésről és mit tesz akkor, ha épp nem érzi magát magabiztosnak.

 Dita von Teese
Dita von Teese
Fotó: Profimedia

Nemrég ért véget a legújabb, Glamonatrix című turnéd első felvonása. Milyen érzés a pandémia után megint színpadra állni?

Izgatott vagyok, hogy újra ennyi ember előtt léphetek fel. A nézők lelkesedése szerintem most még nagyobb, mint a világjárvány előtt. Hihetetlen az atmoszféra. Eddig az Egyesült Királyságban és Írország egyes részein jártunk, de néhány héten belül elkezdjük a második felvonást Európában. Nem is tudnék kiemelni egyetlen várost sem, annyi csodás színházban fogunk játszani.

Egy ilyen nagyszabású műsor készítésekor mi az, ami a leginkább inspirál?

Szeretem az extravaganciát egy újabb szintre emelni, olyan jeleneteket és koreográfiákat a színpadra vinni, amiket még sosem láthattak azelőtt a burleszk előadások során. A világ minden tájáról castingolunk fellépőket, kiemelt szempont számomra az inkluzivitás, ezért a lehető legkülönbözőbb személyiségek lépnek fel mellettem. Fontos, hogy a műsor folyamatosan pörögjön, minden felemelő és inspiráló legyen. Olyan ez, mint egy hullámvasút, ami mindig csak felfelé megy. Azt szeretem benne a legjobban, hogy az emberek két és fél órára teljesen elfelejthetik a valóságot és egy igazi fantáziavilágba léphetnek be.

Gondolom, a jelmezek sem képeznek kivételt a fantáziavilág alól.

A haute couture, minőségi darabokat egy kis pimaszsággal szoktam keverni. Sokszor játszom a klisékkel. Ezen a turnén, például a különböző fétis elemeket és az erős nőket emelem ki, egy kis csillogással és humorral fűszerezve. Rengeteg különböző dizájnerrel dolgozunk. A turné összes cipőjét egyedileg készíti Christian Louboutin, a fűzőket pedig Mr Pearl. Megannyi drágakövet és kristályt használtunk a showelemek és a kosztümök készítésénél. A fényűző dolgok igazán inspirálón hatnak rám, de olyan is van, hogy látok valamit egy filmben, amit aztán átültetek egy sztriptízbe vagy erotikus jelenetbe.

Bár sokan úgy tartják, hogy a burleszk világa inkább a férfiaknak szól, rengeteg nőt látok a közönséged soraiban, akik ugyanúgy pin-up vagy vintázs ruhákba öltöznek, mintha szintén a műsor részesei lennének.

Valóban, inkább nőies a közönségem, de emellett LMBTQIA+ közösség tagjai közül is sokan eljönnek. A műsoraim mindig a sokszínűséget és a fluiditást ünnepelték. Ez az elmúlt 15 évben, amióta turnézom, mindig is fontos volt számomra. Tudom, hogy sokan még mindig úgy tartják, hogy a burleszk csak arra hivatott, hogy a férfiakat szórakoztassa, de én úgy gondolom, ez a látásmód is változik. Az emberek nagy része azért jön el, hogy szabadon kapcsolódhasson az érzékiségéhez és közelebb kerüljön, mondjuk a sztriptízhez, akár inspirálódjon is belőle a mindennapokban.

Valószínűleg a nők azért kapcsolódnak jobban az előadásaimhoz, mert már írtam két könyvet (Burlesque és Your Beauty Mark – a szerk.), amiben elmeséltem, hogy a sztriptíz és a pin-up segítségével hogyan szereztem vissza az irányítást az életemben és tettem szert a magabiztosságomra. Szerintem ez sok emberrel rezonált.

Nehéz volt rátalálni a magabiztosságodra?

Sokan kérdeznek ezzel kapcsolatban, valószínűleg azért, mert azt hihetik, hogyha valaki azzal foglalkozik, amivel én is, annak magabiztosnak kell lennie. Azonban sosem tudhatod, hogy ez valós vagy sem. Úgy tehetsz, mintha teljesen magabiztos lennél és el is hinnéd magadról, még akkor is, ha nem vagy az. Gondolni kell azokra a dolgokra, amikre támaszkodhatsz. Nekem a burleszk adta meg ezt eleinte, mivel itt mindent kontrollálhattam. Olyan kosztümöket vettem csak fel, amelyek kiemelik az alakomat, megtanultam, hogyan használjam a testem, hogy igazán jól érezzem magam és erőt adjon. Ez volt az én módom arra, hogy szexszimbólumként képzeljem el magamat.

De ez nem jelenti azt, hogy mindig ennyire tudatos vagyok. Szerintem pont ez a kulcs, hogy tudni kell, nem vagyunk mindig magabiztosak. Ilyenkor úgy teszek, mintha az lennék. Kicsit olyan ez, mint az időjárás, de valamennyire azért kontrollálhatjuk is. Gondolj arra, ki vagy mi ad neked magabiztosságot. Az emberek, akik körülvesznek? A ruha, amit viselsz? A frizurád? Annyi mindenből lehet meríteni, nemcsak a külsődből, hanem az emberekből, akikkel együtt vagy, a dolgokból, amiket tanulsz vagy amelyek mellett kiállsz. Egyáltalán nem csak a külsőn múlik.

Mi nők azért néha túlságosan is sokat foglalkozunk a külsőnkkel. Szerinted, mi az, amit érdemes lenne megfontolnunk?

Nem szabadna az öregedés miatt aggódnunk, hiszen ez csak időpocsékolás. Ha szerencsések vagyunk, úgyis folyamatosan öregedni fogunk. Ha visszanézünk majd a rólunk készült képekre, nem fogjuk érteni, miért aggódtunk egy percig is, hiszen mindig is szépek voltunk. Szerintem ez olyan szomorú és remélem, hogy hamarosan túlléphetünk ezen, és a jövőben hálásak lehetünk azért, ahol az életünk aktuális szakaszában tartunk.

A fellépések mellett énekelsz, több könyved is megjelent és egy sikeres fehérnemű márkád is van. Mi az, amit szívesen kipróbálnál még?

Jó lenne újra táncolni, különböző műfajokat megtanulni, mert mindig jó közösségben lenni. Emellett a vívás mindig is érdekelt, egy kicsit foglalkoztam már vele, de nem eleget. Igazából, mindig azon töröm a fejem, hogy milyen hobbiba kellene belekezdenem. Sokáig lovak közelébe sem mentem, aztán kitaláltam, hogy lovagolni fogok és utána évekig jártam is órákra. Ez a jó, hogy sosincs túl késő valami újba kezdeni vagy újat tanulni. Mindenkit arra bíztatnék, hogyha nehéz időkön megy keresztül és el kell terelnie a figyelmét, akár egy válásról, szakításról vagy bármi másról, a legjobb, egy új hobbit keresni és csakis arra összpontosítani.

És ha valaki szeretne egy kis glamúros csillogást vinni a hétköznapokba, neki mit ajánlanál?

Ez mindenkinél egyedi, de rengeteg lehetőség van. Kis dolgok is elegek lehetnek, mint egy vörös vagy narancssárga rúzs viselése. Vagy akár a lakásod fényeinek a megváltoztatása, hogy otthonosabb vagy akár szexibb legyen. A lényeg, hogy egy élvezetekkel teli és bensőséges teret alakítsunk ki kívül-belül. Az örömszerzés és az önörömszerzés nagyon fontos.

Dita Von Teese Glamonatrix turnéját április 20. és június 8. között csípheted el a legnagyobb európai városokban. A helyszíneket itt találhatod meg: https://dita.net/shows/

Horváth Andrea

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Toronymagasan ők a legspirituálisabb csillagjegyek mind közül

Toronymagasan ők a legspirituálisabb csillagjegyek mind közül

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

PR

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)