Felejts el minden mást: LIZZO 2019 hangja

2019.április.26.

Ha meghallgatod a Cuz I Love You című dalát, akkor elsőre aligha hiszed el, hogy ez most, 2019-ben történik. Lizzo olyat énekel a harmadik lemezének nyitódalában, hogy az tényleg csak a legnagyobbakhoz mérhető, jó-jó, nem egy Nina Simone, vagy egy Aretha Franklin, de az biztos, hogy ha a legendák örökösét keressük, akkor a Cuz I Love You-t hallva Lizzo nagyon erős tippnek tűnik.

Lizzo
Fotó: Getty Images

De ki ez a Lizzo?

És hogy nem hallottunk idáig róla? A kérdés annál is inkább jogos, mert a 2019-ben megjelent lemeze már a harmadik a sorban. A 31 éves énekesnő a texasi Houstonban született, de Minneapolisban nőtt fel, és valójában Melissa Viviane Jefferson a polgári neve. Már egészen fiatalon beszippantotta a hip-hop, és 14 évesen saját zenekart alapított, és már akkor is a Lizzo művésznevet használta. Első nagyobb sikereit a The Chalice nevű hip-hop-soul lánybanda tagjaként érte el, de az első lemezük után szólókarrierbe kezdett. Hat éve jelent meg a debütáló lemeze, és nagyon pozitív kritikákat kapott, ahogy a négy éve megjelent Big Grrrl Small World című albuma is, ami után le is szerződtette egy nagy kiadó, így végül is nem meglepő, hogy az idei Cuz I Love You című lemeze mögött végre elég marketingmunka volt, és a megjelenést követően azonnal felkapták. Az idei Coachella fesztivál egyik szenzációja pedig már rögvest ő volt, igaz, erről nem csak a jól felépített kampány tehetett. Sőt, sokkal inkább az, hogy Lizzo tényleg fantasztikus.

Az idei Coachella szenzációja volt:

Lizzo a Coachella fesztiválon
Fotó: GettyImges

Mitől különleges?

Már a megjelenéséből látszik, hogy nem a popipar egy szokásos újabb termékével van dolgunk. Lizzo ugyancsak gömbölyű az átlagos médiakedvenc popsztárokhoz képest. Az önelfogadás, a testpozitív életszemlélet egyik leghitelesebb képviselője most. Az énekesnő nagyon őszintén mesélt abban több interjújában, hogy mennyit küzdött a saját testével, és mennyi támadást kapott, és mennyi lelki késszúrást viselt el, mire eljutott oda, hogy túllépjen azon, hogy valamilyen külső elvárásrendszernek akarjon megfelelni. A Paper magazinnak nyilatkozva elmondta például, hogy amikor rengeteget dolgozott a testén, és életében a legvékonyabb volt, akkor mondta az anyjukája, hogy egyáltalán nem úgy néz ki, mintha jól lenne. Közben mástól megkapta, hogy az arca nagyon csinos, de a testén még dolgoznia kell. Éppen ezért sokáig azt gondolta, hogy esélye sem lesz bekerülni a pop vérkeringésébe. Missy Elliott volt a példaképe, aki szembement az elvárásokkal, Lizzo nagyon tiszteli a rappert, aki vendégeskedik is a legújabb albumon. Időközben azonban nagyot változtak a dolog, Lizzo most már nem csupán elfogadni, de képes szeretni is a saját testét, és erről nem csupán a dalaiban, de közösségi felületein beszél. Nem túlzás azt állítani, hogy a plus-size-büszkeség zászlóvivője lett, akinek mindeközben elképesztően jó humora van.

Állítsatok ki a Louvre-ban, üzente a Rolling Stone magazinnak készült portréjának megosztásakor:

5 új izgalmas női előadó, akiket hallanod kell

5 új izgalmas női előadó, akiket hallanod kell

Tiszteli a saját testét, de képes őrült vicceket csinálni a megjelenéséből. Erre tökéletes példa az új lemezéről a Juice című dal és a hozzá készült klip, ami egyszerre fanyar humorral, de tényleg szeretettel áll a kérdéshez:

Amúgy nem érdemes beszólni neki, mert kegyetlen(ül vicces) lesz a válasza. Az egyik élő fellépésénél nem volt formában a fuvolajátéka, és cikizni kezdték, hogy nem is tud fuvolázni, nos nekik így üzenet:

Mitől olyan jó?

A Cuz I Love You címadó és egyben nyitó dala a főbb kérdéseket azonnal lerendezi, a hiphoposan lüktető felvezetés után Lizzo egy hatalmas soul ballada refrént vezet elő, elképesztő erővel. A lefegyverző nyitány után azonban popos fordulatot vesz az album, és egymás után sorjáznak a nagyon is tökéletesen adagolt popslágerek, amelyekből kiderül, hogy az énekesnő a hip-hopban éppen olyan magabiztos, mint a soulban.

A Like a Girl, a Juice és Soulmate hibátlan partihangulatot teremtenek, hogy aztán a Jerome-mal kapjunk egy újabb igazi modern soulballadát. De Lizzo nem elégszik meg azzal, hogy mindez tökéletesen megy neki, hanem bevállal váratlan húzásokat is, mint a Cyrbaby, ami egy hatalmas főhajtás Prince előtt. Ez az egészen hihetetln funky R&B sláger olyan, mintha Prince egyik nyolcvanas évekbeli klasszikus albumáról ugrott volna le. Egyébként Lizzo háttérénekesként közreműködött a legendás sztár Plectrumelectrum című 2014-es albumának egy dalában. Ezt követően két vendégelőadó ad új csavart a lemeznek, a Tempo a nagy példaképét Missy Elliottot, az Exactly How I Feel pedig Gucci Mane-t veszi be a játékba, hogy a Better In Color megint egy hibátlan sláger, és óriási proteszt dal a szabadszerelemről. A végére tényleg marad még egy tökéletes finálédal, és egy visszafogott elcsendesülő dal. Lizzo harmadik lemeze hibátlan popalbum, szóval nem a körítéstől, nem a piártól jó és élvezhető a zenéje, hanem mert elképesztő hangja és fantasztikus dalokat ír. Az év egyik legjobb meglepetése eddig!

Ez is érdekelhet

„Nem félsz, hogy beteg lesz?” - Miért bünteti a társadalom a nőt, ha 40 felett vállal gyereket, és miért nem gáz, ha a férfi elmúlt 80?

„Nem félsz, hogy beteg lesz?” - Miért bünteti a társadalom a nőt, ha 40 felett vállal gyereket, és miért nem gáz, ha a férfi elmúlt 80?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

PR

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)