A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

2021.december.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Még ha soha nem is rajongtál különösebben a karácsonyi filmekért, egy olyan nehéz év után, mint ami mögöttünk áll, egész biztosan rád fér néhány órányi önfeledt kikapcsolódás, amit ez a műfaj megannyi remekművével tud garantálni. Dőlj tehát hátra, és válassz néhány klasszikus vagy éppen modern karácsonyi filmet, majd egy bögre forralt bor és egy meleg takaró társaságában hagyd, hogy magával ragadjon a karácsonyi hangulat.

Mutatjuk, melyek azok a filmek, amelyeket semmiképp ne hagyj ki:

1. Kőkemény család (2005)

A Kőkemény család tipikus példája annak, mi történik attól, ha a család kedvence olyan barátnőt választ, aki a többieknek egyáltalán nem tetszik. Amikor Everett (Dermont Mulroney) hazaviszi a családi ünnepségre új barátnőjét, Meredith-t (Sarah Jessica Parker), egyértelműen a tudtára adják, hogy nem ilyen párt képzeltek el számára. Meredith-t azonban kemény fából faragták, és nem riad meg a kritikus családtól. Segítségül hívja hát húgát (Claire Danes), hogy együtt alaposan megleckéztessék a Stone famíliát.

2. Kisasszonyok (2019)

Igen, Louisa May Alcott 19. századi regényének egyik filmes változata sem kifejezetten karácsonyi film, de az év végi ünnepi időszak tökéletes arra, hogy bármelyiket is megnézd. Különösen jó, ha a választásod a 2019-es verzióra esik, ugyanis amellett, hogy Greta Gerwig rendezői munkáját dicséri, olyan sztárok is szerepelnek benne, mint Emma Watson, Meryl Streep, Timothée Chalamet vagy Laura Dern.

3. Karácsonyi meglepi (2020)

Számos zseniális nem klasszikus karácsonyi film létezik, de mind közül is az egyik legjobb a Karácsonyi meglepi. Abby (Kristen Stewart) arra készül, hogy karácsonykor nagy családi körben megkéri a barátnője, Harper (Mackenzie Davis) kezét. Amikor azonban eljön a nagy nap, kénytelen szembesülni vele, hogy Harper családja még csak azt sem sejti, hogy ők ketten egy pár, és hamarosan azt is megérti, hogy miért nem merte elmondani nekik.

4. Holiday (2006)

Karácsonykor sokan úgy tartják, hogy mindennek a szeretetről és a harmóniáról kellene szólnia. Iris és Amanda élete azonban egyáltalán nem úgy alakul, hogy az ünnepektől bármi jót is remélnének. Amikor egymásra találnak az interneten, elhatározzák, hogy mivel az egyikük Londonban, a másikuk pedig Los Angelesben él, karácsonykor otthont cserélnek kipihenni az őt ért megpróbáltatásokat, de a nyugodt, pasimentes vakáció egészen máshogy alakul, mint ahogyan azt eltervezték.

5. Muppeték karácsonyi éneke (1992)

Charles Dickens Karácsonyi ének című történetének számtalan adaptációja van a világon, de talán az egyik legszórakoztatóbb, amiben az éneklő bábuk és a Michael Caine által alakított Scrooge idézik fel a klasszikus hatalmas vicces jelenetekkel.

6. Mi a manó? (2003)

Buddy (Will Ferrel) az Északi-sarkon, a Mikulás manói között nő fel. Idővel szemet szúr neki, hogy túlságosan különbözik a többiektől, és megtudja a Mikulástól, hogy valójában tényleg nem hozzájuk tartozott, ezért felkerekedik, hogy megtalálja igazi édesapját. A férfi még csak azt sem sejti, hogy létezik, ezért amikor betoppan hozzá a manóruhás óriáscsecsemő, azt hiszi, csupán egy karácsonyi tréfában van része.

7. Az élet csodaszép (1946)

Ha azt sem bánod, hogy biztosan elhullajtasz néhány könnycseppet, akkor nincs is jobb karácsonyi film, mint Frank Capra 1946-os alkotása. A megviselt és depressziós családapa, George Bailey (James Stewart) szenteste úgy érzi, hogy teljesen kicsúszik a lába alól a talaj, és öngyilkos akar lenni. Ekkor azonban felbukkan az őrangyala, Clarence, és megmutatja, milyen sivár lett volna a környékbeliek élete, ha sohasem számíthattak volna az alázatos munkájára.

8. Igazából szerelem (2003)

Richard Curtis klasszikusa a megjelenése óta kitörölhetetlen az ünnepi tévéműsor-kínálatból. Mindegy, hogy már százszor láttad vagy még egyszer sem, a lényeg, hogy a szövevényes szerelmi történeteket felvonultató alkotás már csak a fantasztikus színészgárdája miatt sem hiányozhat az idei karácsonyi készülődésből.

9. A Grincs (2000)

A pocakos, zöld hajú, karácsonyt gyűlölő Grincs (Jim Carrey) egy fantasztikus figura, akit akárhányszor megpillantasz, mosolyt csal az arcodra. Kifalva lakói lelkesen várják a karácsonyt, a környéken lakó Grincs viszont ki nem állhatja az ünnepet és a boldog embereket, így úgy dönt, hogy egyszerűen ellopja a karácsonyt.

10. Reszkessetek, betörők! 1. és 2. rész (1990, 1992)

Sok gyermeknek a lehető legfélelmetesebb és legszomorúbb dolognak tűnik a gondolat, hogy a szülei otthon hagyják karácsonykor. Kevinnel (Macaulay Culkin) viszont ez tényleg megtörténik, de egyáltalán nem riad meg, mi több, élvezi a helyzetet. Hamarosan azonban megkörnyékezi a házukat két betörő, akikkel szemben Kevinnek egyedül kell felvenni a harcot, és ekkor kezdődik az igazi karácsonyi kalamajka. A második részben New Yorkban kell helytállnia és egy jótékonykodó játékboltot megvédenie Kevinnek ugyanazokkal a bűnözőkkel szemben.

13 klasszikus karácsonyi film, amit fogadjunk, hogy nem láttál

13 klasszikus karácsonyi film, amit fogadjunk, hogy nem láttál

11. Csoda New Yorkban (1994)

Ha valaki járt már New Yorkban karácsony idején, akkor tudja, hogy a város ellepik ilyenkor a Télapó hasonmások, de mi történik akkor, ha az egyik tényleg az igazi? Az 1947-es klasszikusnak a 1994-es változatában a 6 éves Susan megismeri Kris Kringle-t, és csak egy házat, egy apukát és a kisöcsit kér tőle karácsonyra.

12. Múlt karácsony (2019)

George Michael dalai már önmagában is elegek arra, hogy kikapcsolódj, de a köréje épülő, Emma Thompson által írt Múlt karácsony története annyira magával ragadó, hogy azt fogod kívánni, bárcsak ne egyszer lenne csak egy évben karácsony. Kate (Emilia Clarke) sorra hozza meg a rossz döntéseket, köztük azt, hogy karácsonyi manóként vállal munkát egy boltban. Amikor azonban besétál az életébe a jóképű Tom (Henry Golding), egyre inkább rendeződni látszik az élete, de valami mégsem stimmel a férfival.

13. Carol (2015)

1952 telén egy fiatal eladó egy kisvasutat ajánl egy elegáns hölgynek ajándéknak a lányának. Így kezdődik egy tiltott szerelem kettejük között.

10 szerep, ami bizonyítja, Cate Blanchett a legnagyobb átváltozóművész

10 szerep, ami bizonyítja, Cate Blanchett a legnagyobb átváltozóművész

14. Találkozunk St. Louis-ban (1944)

Már csak azért érdemes megnézni ezt a filmet, hogy halld, ahogy Judy Garland eldalolja a “Have Yourself a Merry Little Christmas” dalt. Vincente Minnelli érzelmes klasszikusa képvilágában is annyira látványos, amennyire magával ragad a megható történet egy kis melankóliával fűszerezve.

15. Tapló télapó (2003)

Ha unod a szirupos ünnepi filmeket, akkor ezt neked találták ki. Billy Bob Thornton igénytelen, káromkodós, alkoholista Mikulása garantáltan kizökkent a romantikus, megszokott karácsonyi filmek világából.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője