Filmek nagy csavarral - avagy a legváratlanabb csattanók a filmtörténelemben

2022.május.22.

Az évek során az írók és a rendezők új módszerekkel próbálkoztak annak érdekében, hogy továbbra is fenntarthassák a filmes közönség figyelmét. Vannak olyan filmkészítők, akik megkísérelték a fordulatokat, csavarokat védjegyükké tenni, de vannak olyanok is, akik lenyűgözően formálták filmjüket maga a csavar köré. Mindegy, melyik módszerről beszélünk, elérik, hogy a film mindenki számára nagy élményt nyújtson.

Filmek nagy csavarral - avagy a legváratlanabb csattanók a filmtörténelemben
Fotó: Profimedia

Érdekes módon a fordulatok leginkább a horrorfilmekre jellemzőek, éppen ezért olyan lélegzetelállító, amikor egy dráma - vagy ami még ritkább, egy komédia - közepén jelennek meg.

Spoiler alert! Ha nem akarod megtudni ezeknek a filmeknek a végét, semmiképp ne olvasd el a *csavar* részt.

Érkezés (2016)

A történet: Louise Banks (Amy Adams) nyelvészprofesszort hívják segítségül, amikor idegenek érkeznek a Földre. Louise megpróbál kommunikálni az idegenekkel, hogy felismerje látogatásuk célját. Mindeközben látomásokat tapasztal lányával kapcsolatban, akiről megtudjuk, hogy tinédzser korában rákban halt meg.

A csavar: Louise megfejti a nyelvet, ami lehetőséget ad a jövőbe való belátásra. Amit flashbackeknek gondoltunk, valójában előretekintés - a lánya még nem született meg.

Chinatown (1974)

A történet: Miután Evelyn Mulwray (Faye Dunaway) felbérelte férje halálának kivizsgálására JJ Gittes-t (Jack Nicholson), kiderül, hogy Evelynnek van egy nővére, Katherine.

A csavar: Miután Gittes szembesül a helyzettel, Evelyn elárulja, hogy Katherine is a lánya - kiderül, hogy az apja 15 éves korában megerőszakolta.

Ördöngösök (1955)

A történet: Egy Christina nevű nőt férje szeretője vonja be férje meggyilkolásába. Miután azonban a gyilkosság megtörtént, a teste misztikusan eltűnik.

A csavar: A férje szeretője segítségével rendezte meg a halálát. A pár azt akarta elhitetni Christinával, hogy ő követte el a gyilkosságot. Mindezt azért, hogy tönkretegyék.

Memento (2000)

A történet: Leonard (Guy Pearce) felkutatja azt a férfit, aki megerőszakolta és meggyilkolta feleségét. Kutatását azonban akadályozza rövidtávú memóriavesztése. A film során Sammy Jankis történetét meséli el, aki véletlenül megölte cukorbeteg feleségét; egyre több és több inzulint kért, mivel nem hitte el, hogy Leonardnak memóriavesztése van.

A csavar: A felelős férfi megerőszakolta a feleségét, de nem gyilkolta meg, Leonard volt az, aki évekkel ezelőtt megölte - egyszerűen nem emlékszik rá. Felesége tényleges gyilkosa ... ő maga. Az igazi neve? Sammy Jankis.

Harcosok klubja (1999)

A történet: A film inszomniás narrátorának (Edward Norton) világa ütközik Tyler Durden (Brad Pitt) világával, amikor egy underground klubot alapítanak, amely lehetővé teszi a hétköznapi emberek számára, hogy megküzdjenek egymással.

A csavar: Az elbeszélő és Tyler disszociált személyiségek - AKA ők ugyanaz a személy.

Vasember 3 (2013)

A történet: Tony Starknak (Robert Downey Jr) fel kell keresnie és le kell állítania egy Mandarin néven ismert terroristát (Ben Kingsley), aki számos támadást indított már a világ ellen.

A csavar: Sikerül - de megtudja, hogy a Mandarin valójában egy Trevor Slattery nevű brit színész, akit a tényleges elkövetők vettek fel.

Psycho (1960)

A történet: Amit a nézők kezdetben Marion Crane (Janet Leigh) által elkövetett lopásról gondolnak, az sokkal sötétebb dolognak bizonyul. Menekülés közben megérkezik egy Norman Bates (Anthony Perkins) tulajdonában lévő motelbe, ahol szintén ott lakik a tulajdonos édesanyja is. Mariont meggyilkolja Norman édesanyja.

A csavar: Igazából, nem az anyja a tettes, hanem Norman. Évekkel ezelőtt ölte meg anyját, azóta kettős személyiség alakult ki benne.

A hatodik érzék (1999)

A történet: Egy fiatal fiú, aki halott embereket lát, találkozik egy Malcolm Crowe (Bruce Willis) nevű gyermekpszichológussal, és megpróbálja felfedezni különös képességének okát.

A csavar: Crowe, a gyermekpszichológus valójában halott. Egy rablás során ölték meg, amelyet a film nyitójelenetében láthatunk.

Pókember: Hazatérés (2017)

A történet: Peter Parker (Tom Holland) szünetet tart abban, hogy megpróbálja megállítani a film gazemberét, a Keselyűt (Michael Keaton), hogy elmehessen iskolája Homecoming báljába.

A csavar: Megjelenik a partnere háza előtt, bekopog az ajtón ... és szembetalálkozik a Keselyűvel. Ő az apja.

A látogatás (2015)

A történet: Egy anya szüleivel való rossz kapcsolata javulni látszik, amikor két gyermekét, akikkel szülei még soha nem találkoztak, elküldi, hogy maradjanak náluk, míg ő nyaralni megy. Minden jól megy, amíg a gyerekek egyszer csak elkezdenek furán viselkedni nagyszüleik hatására.

A csavar: Anyjuk szinte megzavarodik, amikor meglátja szüleit Skype-olás közben – a nagyszülők valójában nem az ő szülei. Kiderül, hogy ezek az idegen emberek elmegyógyintézetből szökött betegek, akik meggyilkolták a nagyszülőket és most a házukban laknak.

Holtodiglan (2014)

A történet: Amikor Amy Dunne (Rosamund Pike) eltűnik, férje Nick (Ben Affleck) lesz az elsődleges gyanúsított.

A csavar: A film közepén minden egyértelművé válik – Amy csak megrendezte elrablását, és hónapokat töltött azzal, hogy megbosszulja férje félrelépését.

Sötét város (1998)

A történet: Miután John Murdoch kádban ébredve felfedezi telekinetikai képességeit, megpróbálja megtalálni az igazságot egy disztópikus világ mögött, amelyben egy gonosz csoport lakik, akik képesek arra, hogy megállítsák az időt, emlékeket ültessenek be.

A csavar: az igazság után való kutatásával a város végére ér. Már nincs hová mennie, így áttör egy falat, és megállapítja, hogy a város valójában a világűrben lebegő sziget.

Oldboy (2003)

A történet: Oh Dae-Su-t (Choi Min-sik) elrabolják és 15 évig fogságban tartják. Amikor végre elengedik, bosszút áll egy Mi-Do (Kang Hye-jung) nevű fiatal lány segítségével, akibe beleszeret.

A csavar: A lány valójában a lánya. Elrablói rendezték a találkozójukat.

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját