Ég veled, Fülöp herceg: 10 dolog, amit nem tudtál a férfiről, aki egész életében a királynőt szolgálta

Április 9-én reggel, 99 éves korában a Windsor kastély falai között elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje.

Ég veled, Fülöp herceg: 10 dolog, amit nem tudtál a férfiről, aki egész életében a királynőt szolgálta
Fotó: Gettyimages.com

Fülöp, Edinburgh hercege a történelem és a királyi család egyik legkacifántosabb életű tagja volt, aki filmbe illő életutat járt be. Mindemellett csípős humoráról, különcségéről és hatalmas szívéről ismerték leginkább.

Száműzetés

Fülöp herceg Korfun született, 1921. június 10-én görög és dán királyi hercegként. Édesapja, András herceg azonban 1919-ben a görök-török háborúban elvesztett egy fontos csatát, amiért bíróság elé állították. Fülöp 18 hónapos volt, amikor megszületett az ítélet, és édesapját életfogytiglani száműzetésre ítélték. Fülöp nagybátyját, I. Konstantint lemondatták a trónról, a monarchia megbukott, a családnak pedig el kellett menekülnie. A családi legenda szerint a HMS Calypso brit hadihajó menekítette ki őket Görögországból, Fülöpöt pedig egy narancsos ládába rejtették el.

Hányattatott gyermekkor

Fülöp családján mintha átok ült volna. A száműzetést követően sem értek véget a megpróbáltatások. A család Franciországba költözött. Nem sokkal később Fülöp édesanyját, Aliz hercegnőt skizofréniával diagnosztizálták, és szanatóriumba zárták. Édesapja az ivásba és a szerencsejátékok rabságába menekült, majd szeretőjével Dél-Franciországba költözött. A herceg négy nővére német hercegekhez mentek feleségül, Fülöpöt pedig magára hagyták, és a család távoli rokonai nevelték.

Ezer év után először: Íme egy friss fotó a 99 éves Fülöp hercegről és Erzsébet királynőrőlTragédia

Legkedvesebb nővére, akivel folyamatosan tartotta a kapcsolatot, Cecília hercegnő 8 hónapos terhesen repülőgép szerencsétlenségben elhunyt. Ekkor Fülöp 16 éves volt, és sosem tudta feldolgozni a történteket.

Festő és író

Fülöp talán sokak számára unalmas fickónak tűnhetett, de a valóságban egy igazi művész lélek volt. Szabadidejében szívesen festett és írt. A festészet iránti érdeklődése azután bontakozott ki, hogy megismerte Edward Seago művészt. Legszívesebben olajfestményeket készített, tájképeket festett. Több könyvet is publikált a madarakról és a környezetről.

8 érdekesség, amit nem tudtál II. Erzsébet királynőrőlTévéműsor

Fülöp herceg volt az első a királyi családból, aki Tv-műsorban szerepelt. 1961. májusában hívták meg egy interjúra.

Karikatúrák

A herceg gyűjti a királyi családról szóló karikatúrákat, és mindig jól szórakozott rajtuk. Előszeretettel mutogatta azokat a Sandringham rezidenciába érkező vendégeknek is.

Esküvői ajándék

Az esküvőjük alkalmából Fülöp herceg egy különleges karkötővel lepte meg Erzsébet királynőt. A karkötőt ő maga tervezte, és édesanyja tiarájának ékköveit tartalmazza.

Koronázás

II. Erzsébet őt bízta meg azzal, hogy szervezze meg a koronázási szertartását. Mivel Fülöp számára eleinte furcsa volt elfogadni, hogy felesége királynő lesz, hatalmas kihívásként élte meg a feladatot. Így aztán 1953-ban megszervezte az első olyan koronázási szertartást, amit a tv élőben közvetített. Egészen addig nem volt erre példa a királyi család történetében. Később esküvőket és temetéseket is élőben kezdtek közvetíteni.

Fotó: Getty Images

Népszerűség

Annak ellenére, hogy sokat tartanak Fülöp herceg furcsa humorától, mégis ő volt a legnépszerűbb a királyi család tagjai közül a személyzet köreiben. Mindenki imádja a humoros, okos, közvetlen herceget. A királyi család szakértői szerint ennek oka az is, hogy soha nem akart teljes mértékben megfelelni a család előírásainak, ezért mindig volt benne egyfajta lázadás, szemtelenség, ami kifejezetten szórakoztató is tud lenni.

Fotó: Getty Images

Beszédek

Fülöp herceg több mint 5500 nyilvános beszédet tartott visszavonulása napjáig. A királyi család szakértői szerint átlagosan 8 beszédet tartott egy hónapban 58 éven keresztül!

+1: II. Erzsébet és Fülöp herceg kapcsolata

A királynő és Fülöp herceg szerelme is romantikus regénybe illő. Fülöpöt a brit-görög nemest, aki frissen végzett tengerésztiszt volt, amikor megismerkedtek Erzsébettel, szólította a kötelesség és szolgálatot kellett teljesítenie a háborúban. De még ez sem vetett véget a szerelmesek románcának. Fülöp visszatért a háborúból, 1947-ben lemondott a görög trónra támasztott igényéről, honosított brit állampolgár lett és júliusban Buckingham-palota be is jelentette az eljegyzést.

Ez a fotó készült a fiatal szerelmesekről 1947-ben, amikor bejelentették az eljegyzést!

Fotó: Rexfeatures

Négy hónappal később pedig már az ifjú házasokat ünnepelte a királyi család.

A hercegnek semmilyen alkotmányos szerepe nem volt, sőt gyakorlatilag egész életében alattvalója volt saját feleségének. Erzsébet királynői mivolta ellenére is rengetegszer hangoztatta nyilvánosan is, hogy Fülöp herceg a királyi ház rendíthetetlen támasza!

Nézd, milyen gyönyörű menyasszony volt Erzsébet!

Fotó: Rexfeatures

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját