Hamarosan kezdetét veszi a Fashion Revolution Week!

2022. április 10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Fashion Revolution Week hívószavai 2022-ben a PÉNZ/DIVAT/HATALOM – e tematikát a jelenleg is zajló ukrán háborús helyzet miatt a Fashion Revolution Hungary kiegészíti a BEFOGADÁS/TÁMOGATÁS/SZOLIDARITÁS jegyében megvalósuló programokkal és aktivitásokkal.

Egészen az ellátóláncig, a pamutföldekig és a gyárakig kell visszamennünk, hogy lássuk, egy ruha milyen áron készült el. Meg kell változtatnunk az öltözékeinkhez való viszonyunkat és fenntarthatóvá kell tennünk. Te belegondoltál már, vajon kik készítették a ruhát, amit viselsz?
Egészen az ellátóláncig, a pamutföldekig és a gyárakig kell visszamennünk, hogy lássuk, egy ruha milyen áron készült el. Meg kell változtatnunk az öltözékeinkhez való viszonyunkat és fenntarthatóvá kell tennünk. Te belegondoltál már, vajon kik készítették a ruhát, amit viselsz?
Fotó: Fashion Revolution Week

Az FRW a világ legnagyobb divataktivista mozgalmát tömörítő kampány, amely minden évben az indiai Rana Plaza textilgyár összeomlásának évfordulója köré szervez hétnapos akciót. Idén a kampány április 18-24. között zajlik, legfontosabb célja pedig, hogy a divatrendszer újragondolására ösztönözzön egy igazságos, méltányos, fenntartható jövő érdekében a társadalom és a bolygó számára.

A Fashion Revolution Week a világ legnagyobb, a divatot megváltoztatni kívánó mozgalma, tarts velük egy jobb világ felé te is!
Fotó: Fashion Revolution Week

Az aktuális téma alapja, hogy a mainstream divatipar a munkaerő és a természeti erőforrások kizsákmányolására épül. A gazdagság és a hatalom kevesek kezében összpontosul, miközben a növekedés és a profit mindenek felett áll. A nagy márkák és kiskereskedők túl gyorsan, túl sokat termelnek, így a túlfogyasztás mérgező körforgásába juttatva az embereket. Eközben a ruháinkat készítő emberek többsége nem kap elég fizetést ahhoz, hogy kielégítse alapvető szükségleteit.

A Fashion Revolution arra szólítja fel a világ polgárait, hogy együtt álljanak ki egy forradalmian új divatrendszerért, inspirálják a tervezőket, segítsék a gyártókat, hogy fenntartható megoldásokat találjanak. Fontos továbbá, hogy a ruhákat készítő dolgozók a megfelelő bérezés mellett humánus munkakörülmények között dolgozhassanak, a fogyasztók pedig kellő mennyiségű információk birtokában legyenek ahhoz, hogy mérlegelhessék vásárlási döntéseiket és megvizsgálhassák ruháik valódi értékét. A Fashion Revolution arra buzdítja a divatforradalomban részt venni kívánó polgárokat, hogy írjanak a helyi politikai döntéshozóknak a kifogásolt kérdésekről, követeljenek nagyobb átláthatóságot a divatellátási láncban, támogassák az úttörő kisvállalkozásokat.

A divatiparban dolgozók sokszor nem keresnek eleget ahhoz, hogy az alapvető szükségleteiket kielégíthessék
Fotó: Fashion Revolution Week

Az Ukrajnában dúló háborús helyzet miatt a FRW-kel kapcsolatos előzetes programtervezetet a Fashion Revolution Hungary csapata újragondolta annak érdekében, hogy támogathassa a szomszédos országból menekülő édesanyákat és gyermekeiket. Számukra nyitott műhelyek formájában kreatív foglalkozásokat szerveznek, továbbá olyan eseményeket hívnak életre, amelyek lehetőséget biztosítanak a donációra is, támogatva ezzel az itteni megélhetésüket.

Fashion Revolution Hungary programok a FRW alatt:

Április 18-24., 11-18 óráig (hétköznap) – WEALL pop-up store (a bevétel 30%-át az ukrán menekülteknek adományozzák) // Blanca Store, Debrecen, Piac utca 60.

Április 19. 14 órától – Réthy Fashion and Violinda márkák kreatív workshopjai ukrán menekült anyáknak és gyermekeiknek // Pinkponilo, 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 14.

Április 22. 14 - 16 óráig – KofferButik, Kinga Kovacs, d'Elhougne Zsuzsanna foglalkozásai ukrán menekült édesanyáknak és gyermekeiknek // Budapest, Közgazdasági Politechnikum

Április 22. 17 -20 óráig – Foltini neszesszer és pénztárca készítési workshop használt ruhákból és lakástextilekből // Felhőtáncoló Kreatív Műhely, Sopron, Várkerület 19.

Április 23. 9 - 11 óráig – Rest Revolution workshop, melynek célja, hogy megtanuljunk pihenni, lelassulni. // PIZSI Showroom, Budapest, Pozsonyi út 36. (A program előzetes jelentkezéssel és befizetéssel látogatható.)

Április 23. 12 - 18 óráig – Fashion Revolution Pop-up Market – vásár, kerekasztal-beszélgetés és eladások fenntartható divattal a központban // Szimpla Kert, 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Ápr. 24. 9:30-tól – Kétfecske környezettudatos divatbemutató (fellép Hegedűs Bori, aki koncertjein a Kétfecske háromszor átalakított, újrahasznosított ruháját viselte és Tempfli Erik, a Dal döntősei, illetve reggeltől „Helyi Zöld" ökovásár várja az érdeklődőket) // Rajka Kúria, 9224 Rajka, Kenderes utca 3.

Ápr. 24., 10 - 13 óráig – Cirrhopp textilékszer készítő workshop, ahol színes, puha, fémmentes, mosható textilékszereket lehet készíteni a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve. // Bartók Pagony, 1114 Budapest Bartók Béla út 5.

(Workshopjaink támogatója az Unicon Zrt., mely több műhelynek, tervezőnek, gyártónak is felajánl újrahasznosítható anyagokat a Fashion Revolution Week alatt karitatív célokra.)

A FRW eseményei között szerepelnek további kreatív, újrahasznosító workshopok és beszélgetések is.

A soproni OMG Design Store körébe tartozó tervezők például olyan hulladék anyagokat ajánlottak fel, amelyekből a Second Love Store tulajdonosa, Sütő Krisztina közreműködésével új kollekció készül, az értékesítésből befolyt összeget pedig az UNICEF Magyarország jótékonysági szervezetnek ajánlják fel.

Medgyesegyházán, a Boldog Otthon Alapítvánnyal karöltve szervezett programon a fogyatékkal élők helyzetére hívja fel a figyelmet Sajtos Enikő, aki maga is fogyatékkal élőként újrahasznosítással készíti kollekcióját édesanyja támogatásával.

Kecskeméten a munkaruházattal foglalkozó Rose Kft. ügyvezetője az ottani gyártókkal karöltve szervez programot. Ezzel csatlakoznak a FRW alatt indított beszélgetés-sorozathoz, melynek címe: “Tabuk nélkül a textil- és konfekcióiparról - iparági helyzet a gyártók szemszögéből”. A különböző elméleti narratívák helyett a Fashion Revolution Hungary célja, hogy megszólítsa a már hosszú évek tapasztalatával rendelkező üzemek, gyárak és érdekképviseletek vezetőit és lehetőséget biztosítson munkájuk megismerésére. Ezt szolgálják a - nemcsak a szakmai közönség felé nyitott - gyárlátogatások és kerekasztal-beszélgetések is. Fontos ugyanis, hogy aktív párbeszéd jöjjön létre az iparág jövőjének alapjait képviselő gyártói oldal, valamint a döntéshozók között a Fashion Revolution kiemelt témáiról. A beszélgetések háziasszonya többek közt a FRH ország-koordinátora, Mányiné dr. Walek Gabriella, a FR nemzetközi, úgynevezett Policy Making Group tagja, valamint Hannaerné Szabó Anna, a VOSZ Textil és Ruházati Ipari Szekciójának elnöke.

Mányiné dr. Walek Gabriella, a FR nemzetközi, úgynevezett Policy Making Group tagja a Fashion Revolution Hungary mozgalom egyik kulcsfigurája
Fotó: Fashion Revolution Hungary

A Fashion Revolution Hungary keresi az együttműködéseket további hazai szervezetekkel, vállalatokkal, tervezőkkel, influencerekkel, akik számára a fenntartható divat fontos, és a jelenlegi menekülthelyzet megsegítésére felajánlásokat tudnak tenni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A GLAMOUR-napok Summer Week kuponjait keresd az applikációban és a GLAMOUR+ felületén!

A GLAMOUR-napok Summer Week kuponjait keresd az applikációban és a GLAMOUR+ felületén!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)