Hamarosan kezdetét veszi a Fashion Revolution Week!

2022.április.10.

A Fashion Revolution Week hívószavai 2022-ben a PÉNZ/DIVAT/HATALOM – e tematikát a jelenleg is zajló ukrán háborús helyzet miatt a Fashion Revolution Hungary kiegészíti a BEFOGADÁS/TÁMOGATÁS/SZOLIDARITÁS jegyében megvalósuló programokkal és aktivitásokkal.

Egészen az ellátóláncig, a pamutföldekig és a gyárakig kell visszamennünk, hogy lássuk, egy ruha milyen áron készült el. Meg kell változtatnunk az öltözékeinkhez való viszonyunkat és fenntarthatóvá kell tennünk. Te belegondoltál már, vajon kik készítették a ruhát, amit viselsz?
Egészen az ellátóláncig, a pamutföldekig és a gyárakig kell visszamennünk, hogy lássuk, egy ruha milyen áron készült el. Meg kell változtatnunk az öltözékeinkhez való viszonyunkat és fenntarthatóvá kell tennünk. Te belegondoltál már, vajon kik készítették a ruhát, amit viselsz?
Fotó: Fashion Revolution Week

Az FRW a világ legnagyobb divataktivista mozgalmát tömörítő kampány, amely minden évben az indiai Rana Plaza textilgyár összeomlásának évfordulója köré szervez hétnapos akciót. Idén a kampány április 18-24. között zajlik, legfontosabb célja pedig, hogy a divatrendszer újragondolására ösztönözzön egy igazságos, méltányos, fenntartható jövő érdekében a társadalom és a bolygó számára.

A Fashion Revolution Week a világ legnagyobb, a divatot megváltoztatni kívánó mozgalma, tarts velük egy jobb világ felé te is!
Fotó: Fashion Revolution Week

Az aktuális téma alapja, hogy a mainstream divatipar a munkaerő és a természeti erőforrások kizsákmányolására épül. A gazdagság és a hatalom kevesek kezében összpontosul, miközben a növekedés és a profit mindenek felett áll. A nagy márkák és kiskereskedők túl gyorsan, túl sokat termelnek, így a túlfogyasztás mérgező körforgásába juttatva az embereket. Eközben a ruháinkat készítő emberek többsége nem kap elég fizetést ahhoz, hogy kielégítse alapvető szükségleteit.

A Fashion Revolution arra szólítja fel a világ polgárait, hogy együtt álljanak ki egy forradalmian új divatrendszerért, inspirálják a tervezőket, segítsék a gyártókat, hogy fenntartható megoldásokat találjanak. Fontos továbbá, hogy a ruhákat készítő dolgozók a megfelelő bérezés mellett humánus munkakörülmények között dolgozhassanak, a fogyasztók pedig kellő mennyiségű információk birtokában legyenek ahhoz, hogy mérlegelhessék vásárlási döntéseiket és megvizsgálhassák ruháik valódi értékét. A Fashion Revolution arra buzdítja a divatforradalomban részt venni kívánó polgárokat, hogy írjanak a helyi politikai döntéshozóknak a kifogásolt kérdésekről, követeljenek nagyobb átláthatóságot a divatellátási láncban, támogassák az úttörő kisvállalkozásokat.

A divatiparban dolgozók sokszor nem keresnek eleget ahhoz, hogy az alapvető szükségleteiket kielégíthessék
Fotó: Fashion Revolution Week

Az Ukrajnában dúló háborús helyzet miatt a FRW-kel kapcsolatos előzetes programtervezetet a Fashion Revolution Hungary csapata újragondolta annak érdekében, hogy támogathassa a szomszédos országból menekülő édesanyákat és gyermekeiket. Számukra nyitott műhelyek formájában kreatív foglalkozásokat szerveznek, továbbá olyan eseményeket hívnak életre, amelyek lehetőséget biztosítanak a donációra is, támogatva ezzel az itteni megélhetésüket.

Fashion Revolution Hungary programok a FRW alatt:

Április 18-24., 11-18 óráig (hétköznap) – WEALL pop-up store (a bevétel 30%-át az ukrán menekülteknek adományozzák) // Blanca Store, Debrecen, Piac utca 60.

Április 19. 14 órától – Réthy Fashion and Violinda márkák kreatív workshopjai ukrán menekült anyáknak és gyermekeiknek // Pinkponilo, 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 14.

Április 22. 14 - 16 óráig – KofferButik, Kinga Kovacs, d'Elhougne Zsuzsanna foglalkozásai ukrán menekült édesanyáknak és gyermekeiknek // Budapest, Közgazdasági Politechnikum

Április 22. 17 -20 óráig – Foltini neszesszer és pénztárca készítési workshop használt ruhákból és lakástextilekből // Felhőtáncoló Kreatív Műhely, Sopron, Várkerület 19.

Április 23. 9 - 11 óráig – Rest Revolution workshop, melynek célja, hogy megtanuljunk pihenni, lelassulni. // PIZSI Showroom, Budapest, Pozsonyi út 36. (A program előzetes jelentkezéssel és befizetéssel látogatható.)

Április 23. 12 - 18 óráig – Fashion Revolution Pop-up Market – vásár, kerekasztal-beszélgetés és eladások fenntartható divattal a központban // Szimpla Kert, 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Ápr. 24. 9:30-tól – Kétfecske környezettudatos divatbemutató (fellép Hegedűs Bori, aki koncertjein a Kétfecske háromszor átalakított, újrahasznosított ruháját viselte és Tempfli Erik, a Dal döntősei, illetve reggeltől „Helyi Zöld" ökovásár várja az érdeklődőket) // Rajka Kúria, 9224 Rajka, Kenderes utca 3.

Ápr. 24., 10 - 13 óráig – Cirrhopp textilékszer készítő workshop, ahol színes, puha, fémmentes, mosható textilékszereket lehet készíteni a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve. // Bartók Pagony, 1114 Budapest Bartók Béla út 5.

(Workshopjaink támogatója az Unicon Zrt., mely több műhelynek, tervezőnek, gyártónak is felajánl újrahasznosítható anyagokat a Fashion Revolution Week alatt karitatív célokra.)

A FRW eseményei között szerepelnek további kreatív, újrahasznosító workshopok és beszélgetések is.

A soproni OMG Design Store körébe tartozó tervezők például olyan hulladék anyagokat ajánlottak fel, amelyekből a Second Love Store tulajdonosa, Sütő Krisztina közreműködésével új kollekció készül, az értékesítésből befolyt összeget pedig az UNICEF Magyarország jótékonysági szervezetnek ajánlják fel.

Medgyesegyházán, a Boldog Otthon Alapítvánnyal karöltve szervezett programon a fogyatékkal élők helyzetére hívja fel a figyelmet Sajtos Enikő, aki maga is fogyatékkal élőként újrahasznosítással készíti kollekcióját édesanyja támogatásával.

Kecskeméten a munkaruházattal foglalkozó Rose Kft. ügyvezetője az ottani gyártókkal karöltve szervez programot. Ezzel csatlakoznak a FRW alatt indított beszélgetés-sorozathoz, melynek címe: “Tabuk nélkül a textil- és konfekcióiparról - iparági helyzet a gyártók szemszögéből”. A különböző elméleti narratívák helyett a Fashion Revolution Hungary célja, hogy megszólítsa a már hosszú évek tapasztalatával rendelkező üzemek, gyárak és érdekképviseletek vezetőit és lehetőséget biztosítson munkájuk megismerésére. Ezt szolgálják a - nemcsak a szakmai közönség felé nyitott - gyárlátogatások és kerekasztal-beszélgetések is. Fontos ugyanis, hogy aktív párbeszéd jöjjön létre az iparág jövőjének alapjait képviselő gyártói oldal, valamint a döntéshozók között a Fashion Revolution kiemelt témáiról. A beszélgetések háziasszonya többek közt a FRH ország-koordinátora, Mányiné dr. Walek Gabriella, a FR nemzetközi, úgynevezett Policy Making Group tagja, valamint Hannaerné Szabó Anna, a VOSZ Textil és Ruházati Ipari Szekciójának elnöke.

Mányiné dr. Walek Gabriella, a FR nemzetközi, úgynevezett Policy Making Group tagja a Fashion Revolution Hungary mozgalom egyik kulcsfigurája
Fotó: Fashion Revolution Hungary

A Fashion Revolution Hungary keresi az együttműködéseket további hazai szervezetekkel, vállalatokkal, tervezőkkel, influencerekkel, akik számára a fenntartható divat fontos, és a jelenlegi menekülthelyzet megsegítésére felajánlásokat tudnak tenni.

Ez is érdekelhet

Így érzi magát Gigi Hadid, hogy Selena Gomez az exével randizik

Így érzi magát Gigi Hadid, hogy Selena Gomez az exével randizik

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói