Így tudod segíteni a háború sújtotta Ukrajnát

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Csütörtök hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát, az orosz egységek péntek reggelre pedig Kijevet is elérték. Az invázió rengeteg ember életét fenyegeti. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogyan tudunk segíteni az érintetteken.

Így tudod segíteni a háború sújtotta Ukrajnát
Így tudod segíteni a háború sújtotta Ukrajnát
Fotó: Gettyimages.com

Az invázió elindítása óta folyamatosan érik a támadások Ukrajnát, amelyek több millió ember biztonságát veszélyeztetik, sokan már a tegnapi nap folyamán elindultak a szomszédos országok irányába menedékjogot kérni.

Sokan érezhetjük tehetetlennek magunknak az ekkora volumenű politikai konfliktusok árnyékában, most azonban összeszedtük azokat a lehetőségeket, amelyekkel segíteni tudunk ebben a rendkívül nehéz helyzetben:

ADOMÁNYOZZ

Az ukránok összeállítottak egy listát azokról a szervezetekről, ahová érdemes adományokat küldeni a válság által érintett emberek megsegítése céljából. Ezek a szervezetek többek között:

Orvosi ellátás és humanitárius segítségnyújtás

  • A United Help Ukraine adományokat, élelmiszereket és egészségügyi felszereléseket fogad és oszt szét a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukránok, a konfliktus által érintett személyek, valamint a sebesült vagy meghalt katonák családtagjai számára. Adományozz itt.
  • A Nova Ukraine ukrajnai székhelyű nonprofit szervezet, amely mindent biztosít az állampolgároknak a bébiételektől és higiéniai termékektől kezdve a ruhákig és háztartási kellékekig. Adományozz itt.
  • Az Ukrán Vöröskereszt a menekültek megsegítésétől az orvosok képzéséig rengeteg humanitárius munkát végez. Adományozz itt.

A háború által sújtott gyermekek segítése

  • Az ukrán UNICEF a robbantásokban megrongált iskolákat javítja, valamint vészhelyzeti intézkedéseket biztosít a konfliktus által érintett gyerekek számára. Adományozz itt.
  • A Voice of Children pszichológiai és pszichoszociális támogatást nyújt a kelet-ukrajnai háború által érintett gyerekeknek, segítve őket a fejlődésben és a fegyveres konfliktusok következményeinek leküzdésében. Adományozz itt.

Az újságírás támogatása

  • A Kyiv Independentet „olyan újságírók hozták létre, akiket elbocsátottak a Kyiv Posttól, amiért a szerkesztői függetlenség védelmére keltek”. A független ukrán angol nyelvű médiának itt tudsz adományozni.
  • A Ukraine World szintén egy független angol nyelvű multimédiás projekt, amely egy nemzetközi újságírókat segítő önkéntes kezdeményezés eredményeként jött létre, nekik itt tudsz adományozni.

A menekültek támogatása

Az ukrán lakosokat – beleértve a kárpátaljai magyarokat is – a teljeskörű háború veszélye arra készteti, hogy a szomszédos országokban keressenek biztonságot és menedéket. Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa közleményében kijelentette: „A polgári lakosságot érintő humanitárius következmények pusztítóak lesznek. Egy háborúban nincsenek nyertesek, csak temérdek darabokra tört emberi élet. Már érkeztek jelentések halálos áldozatokról és emberekről, akik biztonságot keresve elkezdtek menekülni az otthonaikból.” Szerinte a nemzetközi humanitárius jog alapkövetelménye megvédeni a civil emberi életeket és a polgári infrastruktúrát.

  • Az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) munkáját itt tudod támogatni.
  • Olvasd el a Migration Aid és A Segítők Egyesületének felhívását hogy megtudd, jelenleg Magyarországon miként lehetséges a hazánkba érkező menekültek helyzetét segíteni a gyakorlatban.

LEGYÉL TÁJÉKOZOTT

A helyzet rendkívüli gyorsasággal eszkalálódott, a hirtelen változásokat pedig úgy a legkönnyebb értelmezni, ha figyelemmel kísérjük az eseményeket és megfelelően tájékozódunk. Íme néhány forrás, amelyek segítségével első kézből értesülhetünk a történésekről:

Tudj meg többet

Ha szeretnél többet megtudni az ukrán helyzet hátteréről, olvasd el a Kyiv Post cikkét az Ukrajnával kapcsolatos tévhitekről vagy nézd meg a 2013-as konfliktusról készült dokumentumfilmet a Netflixen.

CSATLAKOZZ A BÉKÉS TILTAKOZÁSHOZ

Ha pedig még mindig ennél is többet szeretnél tenni, vagy nincs anyagi lehetőséged az adományozásra, csatlakozz egy békés demonstrációhoz. A háború soha nem megoldás, a béke az egyetlen útja a stabilitásnak.

A magyar Budapest Bike Maffia is elindította a saját gyűjtését, ide is adományozhatsz február 26-án:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

glamour plusz ikon Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)