Interjú - Egy elfeledett és itthon kevésbé ismert szakma a divatillusztrátoré

"Az egyik legtehetségesebb divatillusztrátor, akit ismerek" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg Cséfalvay Fanny dramaQueen című kiállítását Dobos Emese divatújságíró március 9-én a Kino Caféban.

A divatillusztrálás az 1920-as években élte fénykorát, majd a későbbiekben a fotográfia vette át a helyét. Éppen ezért olyan különleges és egyedülálló Fanny munkássága, akinek a precízen kidolgozott rajzai újból felhívják a figyelmet erre a külföldön népszerű, ám itthon kevésbé elterjedt műfajra. Képeiben a retro vonások mellett a modern divatvilág elemei is megtalálhatóak. Alkotásain keresztül többféle nőtípust jelenít meg, karakterei olykor flegmatikusak, drámaiak, pimaszak, vagy éppen melankolikusak. Kivételesen érdekes, hogy néhány illusztrációján egy-egy idézet van elrejtve a háttérben, olykor feltüntetve egy arcon. Fanny ruhatervező végzettsége megmutatkozik grafikai munkáin, ugyanis a finom aprólékossággal kidolgozott rajzok sokszor absztrakt elemeket is hordoznak magukban, amelyek megjelennek a már megvalósult, kész öltözékeken, ruhákon is - emiatt is rendkívül jellegzetesek alkotásai.

Exkluzív interjúnk által még mélyebben beleáshatjátok magatokat a fiatal lány munkásságába.

Hogyan vált belőled divatillusztrátor?
Ruhatervezőként végeztem a MOME-n, illetve a mai napig tervezőként és illusztrátorként egyaránt dolgozom. A divatillusztrátor szakma mindig is közel állt hozzám, mindig is nagyon szerettem rajzolni, nagyon izgalmasnak találtam, hogy a különböző technikákkal hogy tudok megjeleníteni különböző női alakokat, vagy ruhákat, amiket éppen tervezek. Állandó munkatársa vagyok egy online női magazinnak, ott grafikusként, illusztrátorként dolgozom, életmód illetve divat témákkal foglalkozom, és általában ilyen tematikájú rajzok, grafikák ezek.

Honnan jött a dramaQueen elnevezés?
Igazából a dramaQueen kifejezést mindig olyan nőkre használják, akik nagyon szeszélyesek, azt gondolják, hogy nekik mindent szabad, kicsit hisztisek, tehát van egyfajta negatív jelentése, de mindemellett van az egész hangzásnak valami drámaisága, "királynőisége". Számomra ez egy olyan felület, ahol én is azt csinálok, amit akarok, lehetek akármilyen, akármilyen technikával alkothatok akármilyen karaktereket, akármilyen érzéseket, tehát nincs semmi kötöttség, ez az egésznek a lényege.

Van valaki, aki inspirál téged/munkáidat?
A családomban mindenki építész vagy designer, így nálunk egy családi hétvége is olyan, mint egy folyamatos brainstorming. Állandóan új ötleteket és terveket találunk ki. ők, és a barátaim is nagyon inspirálnak, többnyire ők is alkotó emberek. A női érzésekből és más izgalmas karakterekből is sok ihletet merítek.

Milyen stílusjegyek jellemzik a dramaQueent?
Nagyon sokféle stílusban készülnek a rajzaim, az érdeklődők ebből láthatnak egy válogatást. Szerettem volna megmutatni azt a sok is technikát, amit alkalmazok a képeim elkészítése során.

Hogyan készülnek a rajzaid?
Ezeket a képeket kézzel készítem szinte digitális utómunka nélkül. A kollázsokat is teljesen hagyományos módon alkotom meg, újságokból kivágva, ollóval, ragasztóval. Az illusztrációim ecsetfilccel, tollal, akvarellel, tussal, színes ceruzával készülnek. Az is nagyon foglalkoztat, hogy az eltérő technikákat, hogyan lehet úgy összehozni, hogy azok harmonikusak és izgalmasak legyenek.

Ez is érdekelhet

Scarlett Johansson felvette az év legfényesebb és legszexibb ruháját

Scarlett Johansson felvette az év legfényesebb és legszexibb ruháját

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet