Ismerd meg a zsenit, aki a Trónok harca jelmezeit tervezi: Michele Clapton

2019.május.14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A filmek, sorozatok esetében a leginkább a cselekmény, és a szereplők ragadják meg a figyelmünket. Természetesen jó forgatókönyv, rendező és színészek nélkül semmi nincs, de ahhoz valóban életre keljen egy történet rengeteg ember, nagyon-nagyon precíz és aprólékos munkája lett.

Michele Clapton
Fotó: Rexfeatures

Az operatőrök, világosítók, hangmérnökök, vágók, sminkmesterek, kaszkadőrök stb a háttérben végzik a munkájukat. Ritkán kerülnek a rivaldafénybe, pedig gyakran emberfeletti munkát végeznek egy produkció sikeréért. A Trónok harca elképesztő népszerűségéhez a történet és szereplők mellett elképesztően fontos az is, hogy a sosemvolt Hét Királyság tényleg életre keljen. Ehhez csodálatos helyszíneket kellett találni, a berendezőknek meg kellett teremtenie egy archaikusnak látszó világot. És ehhez bizony kell egy zseniális jelmeztervező is, aki megalkotja az elképzelt korszakhoz, a karakterek jelleméhez passzoló kosztümöket.

A Trónok harca sorozatban sok kiemelkedő szakember dolgozik együtt, és az elképesztő sikerhez ők is nélkülözhetetlenek. A széria jelmeztervezője, Michele Clapton például egészen kivételesen zseniális szakember. Pályafutása során nem kevesebb, mint 16 díjat zsebelte már be a jelmezekért, nyert például négy Emmy-t a Trónok harcáért, és még egyet A korona című sorozatért.

Igazából Michele Clapton egész eddigi pályája abba az irányba mutatott, hogy egy ilyen lehetőséggel belépjen a szakma legnagyobbjai közé. Csaknem harmincéves karrierje során egyértelműen kirajzolódott, hogy a nem a kortárs, vagy esetleg jövőben játszódó, futurisztikus történetekben érzi otthon magát. A dizájner a kosztümös filmek, sorozatok mestere. A Casanova minisorozat, az Értelem és érzelem BBC sorozat, vagy a Cromwell XVII. századi Angliájában játszódó Az ördög szeretője című sorozattal már megmutatta, hogy az erős atmoszférájú darabokhoz a jelmezek terén sikerül hozzátennie fantasztikus öltözékeket.

Michele Clapton számára a braavosiak öltözködése volt a legnagyobb öröm, mert klasszikus francia és spanyol öltözékeket álmodhatott a szereplőknek:

5 Trónok Harca forgatási helyszín, ahova akár te is ellátogathatsz

5 Trónok Harca forgatási helyszín, ahova akár te is ellátogathatsz

A Trónok harcának az első epizódtól kulcsfontosságú alkotója. Ahogy egy interjújában elmesélte a kosztümök megtervezése során nagyon megfontoltan építi fel, hogy milyen jellembeli, pozícióbéli változásokon esnek át a karakterek és ezekhez igazítja a nekik szánt ruhákat. Clapton mesélt arról, hogy külön kihívás volt például a dothrakiak öltözékét az északi hideg időjáráshoz alakítani. A legkedvesebb kihívásnak a női szereplők öltözködésbéli változásának megjelenítését nevezte. Ebből a szempontból a változatos életutat bejáró Sansa Stark volt az egyik kedvence.

Öltözék szempontjából Clapton szerint Sansa volt az egyik legérdekesebb karakter:

Michele Clapton egy-egy évadra nagyjából 120 outfitet tervezett meg, és nem kevesebb, mint 70-100 ember dolgozott a keze alá a sorozat készítése során. A Trónok harca legnagyobb nehézsége ugyanis az volt, hogy a jelmezek 90%-át el kellett készíteni. És itt nem csupán a ruhákról, cipőkről volt szó, hanem az ékszerekről, mindenféle kiegészítőkről is. Éppen ezért a jelmeztervező stábjában mindenféle szakember megtalálható volt az ötvöstől a varrónőig. Ugyan az archaikus hatás miatt elég sok bőrrel, szőrmével dolgoztak, de Clapton elárulta, hogy bár a hangulat inkább régies, nagyon sok esetben a legmodernebb technikákat használták, és sok 3D-s nyomatatóval készített jelmezt láthatunk (bár nem vesszük észre) a sorozatban.

Az egyik kedvenc szereplője Kiujj, mert bár nagyon hasonló volt mindig a megjelenése, de az őt megformáló Aidan Gillannek nagyon határozott ötletei volt a karakter megjelenéséről, és megkönnyítette Clapton munkáját:

A hatodik évadban ugyan átadta a stafétabotot egy másik jelmeztervezőnek, de az utolsó két évadra újra visszatért a Trónok harcába, Közben a Mamma Mia! folytatásának jelmeztervezője volt, a legközelebbi nagy dobása pedig a Kingsman következő epizódja lesz majd. Természetesen azonban a Trónok harcával került be a szakma krémjébe, és bár nem az első, de eddig a legtöbbet díjazott munkája is. Michele Clapton egyébként annyira fontos része volt a stábnak, hogy éles szeműek több jelenetben is kiszúrhatják, első sorban olyan jelenekben ugrott be a képernyőre, amikor valami ruhával, öltöztetéssel kapcsolatos dolog történt. Erről azt nyilatkozta, hogy az az öt perc, amíg tart a tényleges felvétel, az nagyon izgalmas, de a forgatás alatti hosszú várakozás őt megőrjítette, így sosem cserélne a színésznőkkel, ami nem is baj, mert valószínűleg sem Emilia Clarke, vagy Sophie Turner nem tudott volna ilyen kifejező jelmezeket készíteni.

Könyv is jelenik majd meg Michele munkájáról:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Itt a bizonyíték, hogy a látható melltartó 2024 legmenőbb trendjei között marad

Itt a bizonyíték, hogy a látható melltartó 2024 legmenőbb trendjei között marad

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

A nagy kérdés: mit vegyünk fel a különböző ünnepi összejövetelekre? (x)

A nagy kérdés: mit vegyünk fel a különböző ünnepi összejövetelekre? (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)