Ízléses időszak modern követei - Interjú Egri Petivel, a Mystery Gang frontemberével

2016. július 21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egri Peti immár 18 éve egyengeti zenekarának a Mystery Gangnek útjait. Egy igazi egyéniség, aki tele van tervekkel és szívügyének érzi, hogy még közelebb hozza az emberekhez az 1950-es évek világát.Az egyik legstílusosabb hazai zenekar frontembere nemcsak a zenéről, de a divatról is rengeteg tud, Eszpresszó negro címmel megjelent új albumuk kapcsán végre erről is beszélgettünk.

egri peti, mytery gang, rockabilly, stílus, 50-es évek, interjú, divat, rock n roll, buddy holly
Fotó: Fotó: Kiss Áron/ Los Tiki Pictures

50-es évek világa mindig is központi szerepet játszott a zenekar életében. Mesélj arról az életérzésről, ami képviseltek!


Egy pozitív, humanista életszemlélet ami a 20. század derekán a második világháború utáni években az Egyesült Államok jóléti világában alakult ki. Ez nem csak egy zene, hanem egy életérzés is, nagyon erősen hozzátartozik az ötvenes évek művészetének és kultúrájának, az akkori és azt megelőző művészet kultúrájának ismerete, hogy értékelni tudd, hogy mi az ami ott és akkor kialakult. Azt a nevet adták neki, hogy rock and roll. Az évszám 1955 volt. Erről a kultúrkörről, - ami nagyon színes kultúrkör, sokkal színesebb, mint azt bárki gondolná -, túlmutat pusztán a rock and roll zenén, és a pettyes szoknyán nagyon nehéz röviden beszélni. Mindenképp pozitív, humanista életszemlélet, zenétől, ruhától, mindentől függetlenül, ahol fontos a nők tisztelete, a gyerekek szeretete, ahol a nő nő, a férfi férfi, az autó autó, a zene pedig gitárzene, egy olyan korszakból, ahol volt alázat, tisztelet, és szeretet. Biztos van ma is, de az én világomat az ragadta meg, ahogy abból az időszakból árad. Egy képből, egy dalból, egy filmből, egy korabeli női ruhából, vagy egy korabeli férfi ruhából .

A zene mellett nagy hangsúlyt fektetsz az öltözködésre is. Miért áll hozzád közel ennek az időszaknak az öltözködési stílusa?


Egy olyan ízléses időszak volt, amikor azokat a ruhákat, szabásokat, mintákat, és azokat a matériákat vették elő, ami a nőnek a legjobban áll. Kihangsúlyozza a nőiességét, ami a férfinak a legjobban áll, kihangsúlyozza a férfiasságát. Ez az öltözködési stílus, ami az ötvenes években alakult ki, és hála istennek a mai világban maximálisan visszatér. Ezt a tornacipőtől a hegyes orrú bőrtalpú lakkcipőn át mindent lefed, szmokingtól a szabadidőruháig, egy olyan ízléses korszakot tükröz. Nem véletlen, hogy időről időre a divatban, és a kultúrában újra és újra felüti a fejét, mint például most a 2016-os években.

Mennyire tudsz azonosulni a mai divattrendekkel?

Vannak olyan trendek, amelyekkel maximálisan tudok azonosulni, és nagy örömmel fedezem fel az elmúlt években az ötvenes évek visszaköszönését. Ezeket éljük most is. Jó érzés látni olyan mainstream ruhákat, amit nők férfiak hordanak és az ötvenes évek világa egyértelműen visszaköszön benne. Legyen ez cipő, ruha, kalap, vagy éppen táska divat. Érdekes és izgalmas dolog az is, hogy picit annak a kornak a divatvilágát újragondolva valamit hozzátesznek, vagy elvesznek abból, de a lényeg a 20. századi levegős, élettel teli, színes, pozitív benne marad. Vannak olyan trendek ellenben, amikkel ha azonosulni nem igazán tudok, de maximálisan elfogadom őket, sőt sok esetben, ha nem is az én világomat tükrözi, de meglátom benne az esztétikumot, meglátom benne a kényelmet, a szépet, a jót, a hordhatót, a divatosat. Elég nagy izgalommal követem a férfi, a női divatot is egyaránt.

egri peti, mytery gang, rockabilly, stílus, 50-es évek, interjú, divat, rock n roll, buddy holly
Fotó: Fotó: Kiss Áron/ Los Tiki Pictures

Mit gondolsz merre tart itthon a rockabilly műfaj?


Mindenképpen csak arra tarthat, amerre a zászlóvivő megy, és lengeti a zászlót.

18 éve vagytok a pályán. Mire vagy eddig a legbüszkébb?


Arra, hogy gyerekkori álmot úgy tudtam valóra váltani, hogy közben nem kellett megalkuvást kötnünk, nem kellett hazudnunk, maradtunk őszintén, gyermeki lelkesedéssel a műfaj és a hivatásunk felé. Erre vagyok a legbüszkébb, bár sok mindent mondhatnék, hogy például ezt a zenekart a Mystery Gang-et sikerült az országhatáron túl is népszerűvé tenni, sőt a tengerentúl is.

Nemrég jelent meg új albumotok. Hogyan jellemeznéd?


Egy nagyon színes lemezről van szó, ami nem csak rockabilly, hanem hully-gully, surf, be-bop, madison és hasonló társ műfajokat is felvonultat, hangszereléssel együtt, olyan közreműködőkkel, mint a Fool Moon vokalistái, Mohamed Fatima duett, Maszkura harmónika játéka, olyan izgalmas lemez, dalokkal, ami túlmutat azon, hogy a Mystery Gang pusztán egy bumták rockabilly zenekar. Az új lemezzel újabb határokat nyitunk és feszegetünk.

Milyen terveitek vannak az év hátralevő részére?


Az ősz folyamán több projektre készülünk, mint például Buddy Holly 80. születésének évfordulója alkalmából egy speciális koncertet fogunk adni, ahol élőben debütál a Goodbye Buddy című emlékdal. Továbbá irodalmi estre készülök, az egyik kedvenc íróm, gondolkodó költő Vészi Endre születésének 100. évfordulójára, majd elmegyünk az Egyesült Államokba egy rövid turnéra, köztük Hollywoodba a legendás Doll Hot clubba, ahol ez a műfaj elindult az ötvenes években. Ez egy fantasztikus lehetőség számunkra, mint európai zenekar, majd október 29-én Mystery Gang Go Folk, ahol Kárpát medencei népzenészek közreműködésével, színházi előadás keretében a RAM Colosseumban adjuk elő a dalainkat. Továbbá írom az új dalokat és álmodom az új ötleteket.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 csillagjegy, aki szinte bárkibe beleszeret

5 csillagjegy, aki szinte bárkibe beleszeret

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)