A Kollektíva című román dokumentumfilm nyerte a legjobb európai filmnek járó LUX közönségdíjat

2021.június.10.

A Parlament elnöke, David Sassoli szerdán Strasbourgban adta át a 2021-es Lux közönségdíjat a Kollektíva című román dokumentumfilm rendező-producerének, Alexander Nanaunak.

„Az elmúlt nehéz időszak után mindenki szeretne mihamarabb emberek között lenni, nem pusztán az eleve vitának teret adó helyeken, hanem például a moziban is. A kultúra és a mozi nem csupán kreativitásunk vagy gazdasági erőnk kifejezői, hanem társadalmaink sokszínűségét és demokratikus hajtóerejét is megmutatják”- mondta David Sassoli, amikor átadta a díjat a hibrid formában rendezett ünnepségen.

A díjat átvevő Alexander Nanau az ünnepségen arról beszélt, hogy a díj a tragéda áldozatai és családjaik, valamint az ügyet feltáró független sajtó előtt tiszteleg. „Küzdeni akarunk a korrupció ellen Európában, és szabad sajtóra vágyunk. ... Kulturális ismeretek és szabad sajtó nélkül a társadalmak nem képesek fejlődni. Az önök kötelessége, hogy támogassák polgárainkat, szabályozzák a kultúrára és az oktatásra fordított kiadásokat, valamint megvédjék az újságírást” - mondta.

A másik két döntős Thomas Vinterberg dán rendező Még egy kört mindenkinek, és Jan Komasa lengyel rendező Corpus Christi című filmje volt. A Covid19-járvány a kreatív- és filmiparra is komoly csapást mért. A három döntős alkotást pár helyen lehetett csak vetíteni, elsősorban online vetítéseket és eseményeket rendeztek. A közönség május 23-ig, a képviselők pedig június 8-ig értékelhették a filmeket. A végső rangsor a közönség és a képviselők fele-fele arányban beszámított értékeléseinek összesítése alapján alakult ki.

A felkavaró dokumentumfilm címe egy bukaresti szórakozóhelyre utal, ahol 2015-ben egy tűzvészben 27 fiatal vesztette életét és 180 ember megsebesült. A dokumentumfilm egy újságírócsoportot követ, akik azt vizsgálják, hogy az égési sérültek közül miért haltak meg 37-en a kórházban annak ellenére, hogy sebeik nem voltak életveszélyesek. A film emberéletekbe kerülő, rémisztő nepotizmust és korrupciót fed fel, de azt is bemutatja, hogy bátor és elszánt emberek képesek megállítani a korrupt rendszereket.

A filmet idén a legjobb nemzetközi film és a legjobb dokumentumfilm kategóriákban Oscar-díjra is jelölték. A díjátadót megelőzendő szerkesztőink élőben beszélgettek erről a filmről is, itt tudod visszanézni az értékelésüket:

A Kollektívát megtalálod az HBO Go kínálatában.

Ez is érdekelhet

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

GLAMOUR Horoszkóp

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Monitor

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!