Követelik a 365 nap film törlését a Netflix tárából, mert a szexuális erőszakot dicsőiti

2020.július.9.

Már mi is megírtuk, hogy a hihetetlenül nagy népszerűsége ellenére, a 365 nap című lengyel film kifejezetten rossz. De nem úgy rossz, mint például az Ötven árnyalat-trilógia, hanem konkrétan visszataszító a sztorija, a színészek alakítása gyenge és a történetnek semmi értelme nincs.

Megpróbált hasonlítani a Szürke ötven árnyalatára: nem sikerült, de legalább jóképű a főszereplő

Megpróbált hasonlítani a Szürke ötven árnyalatára: nem sikerült, de legalább jóképű a főszereplő

Nos, nem csak mi gondoljuk így szerencsére, hanem minden jóérzésű ember, aki kicsit is tisztában van a szexuális bántalmazás, erőszak fogalmával. A sztori dióhéjban: egy férfi követ egy nőt, majd elrabolja, a nő beleszeret. Hát nem éppen az a történet, amit romantikusnak szoktunk nevezni. Mégis, ha végiggörgetted a Netflix oldalát, akkor elég nagy valószínűséggel belefutottál a 365 nap című filmbe, már csak azért is, mert megjelenése óta uralja a top 10-es listákat szinte minden piacon, ahol elérhető - köztük Magyarországon is. Első ránézésre egy szexi thrillernek tűnik, a plakát sem valami bizalomgerjesztő a kamerába tekintő férfivel, aki markolja a nő mellét (igazán visszafogott, ízléses, nem?), de a rövid leírás kifejezetten taszító: "Egy nő áldozatává válik egy domináns maffiavezérnek, aki foglyul ejti őt és egy évet ad neki, hogy beleszeressen". Khm, tessék?

A film Blanka Lipińska trilógiája alapján készült, így félve tesszük fel a kérdést, hogy még 2 ehhez hasonlóan rettentő produkciót kívánnak rászabadítani a világra? Sokan párhuzamot vonnak az Ötven árnyalat-trilógiával, de míg abban a sorozatban Christian Greynek megvannak a maga problémái, ő sosem tartja fogságban Anastasia Steele-t akarata ellenére.

A Netflix ugyan vitatottnak címkézi a filmet, de sok néző felháborodott azon, hogy dicsőíti az erőszakot, az elrablást, a szexkereskedelmet, és alapvetően gusztustalan, ezért követelik, hogy a streamcsatorna levegye a kínálatából.

Az énekesnő Duffy is beszállt a vitába, akinek sajnos elsőkézből volt ilyen tapasztalata. A Netflix vezérigazgatójának címzett nyílt levélében a következőket írja: "Nem tudom, hogy a Netflix hogyan tudott szemet hunyni afellett, hogy ez mennyire meggondolatlan, sértő és veszélyes. A szexkereskedelem, az elrablás és a nemi erőszak brutális valóságát dicsőíti". Az énekesnő hosszú hallgatás után februárban hozta nyilvánosságra, hogy őt is egyszer elrabolták, bedrogozták és napokig fogva tartották.

´Megerőszakoltak, bedrogoztak és fogva tartottak´- szörnyűségek miatt tűnt el Duffy

´Megerőszakoltak, bedrogoztak és fogva tartottak´- szörnyűségek miatt tűnt el Duffy

Ezek után fel kell tennünk a kérdést, hogy egy ilyen film, amiben a szexbűncselekményt fantáziaként jelenítik meg, hogyan készülhet el a Netflix forgalmazásában? Egy olyan nagy befolyással bíró szerv, mint ez a cég, mégiscsak felelősséggel tartozik a nézői felé, és jobban megválogathatná milyen történeteket enged megvalósítani. A Netflix másik sokat vitatott sorozata, a 13 okom volt legalább tartalmaz egy felhívást már az elején, hogy öngyilkossággal és erőszakkal kapcsolatos felkavaró jeleneteket tartalmaz. Hannah Baker eredeti öngyilkossági jeleneteit is módosították a kritikákat követően, és több kerekasztal-beszélgetést is felvettek a készítőkkel és pszichológusokkal, hogy segítsék a nézőt jobban megérteni ezeket a felkavaró jeleneteket, továbbá egy krízisoldalt is létrehoztak, ahol segítséget nyújtanak mindenkinek, aki bármilyen hasonló problémával küszködik. Nos, a 365 nap esetében semmi ilyesmire nem került sor, és még csak egy felhívás sem került a film elejére, sőt a film főszereplője, Michele Morrone már csatlakozott is a folytatáshoz.

Az pedig, hogy tömegek nézik és szeretik a filmet már nem a Netflix hibája, arra a kérdésre, hogy mitől olyan sikeres a nézők körében ez a borzalom, csak saját magunkban tudjuk megtalálni a választ.

Ez is érdekelhet

Kell egy kis extra stílustrükk mára

Kell egy kis extra stílustrükk mára

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít