Közös erővel segítik az autista fiatalokat az ’AUTTALENT 2021 - Együtt a tehetségekért’ program kuratóriumának tagjai

2021.július.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az Együtt az Autistákért Alapítvány „AUTTALENT 2021 - Együtt a tehetségekért” pályázata az autizmus-spektrumzavarral élő fiatal tehetségek támogatását tűzte ki célul. A program kuratóriumának tagjai rendkívül színes csapatot alkotnak, művészettörténésztől, marketing igazgatón és gyógypedagóguson át a filmproducerig sokféle szakember van közöttük, de a céljuk közös: segíteni a fiatal autistákat abban, hogy megvalósíthassák álmaikat. Cikkünkben az AUTTALENT 2021 program kuratóriumának tagjaival beszélgettünk arról, miért tartják fontosnak ezt a pályázatot, illetve milyen eredményeket várnak a programtól.

Közös erővel segítik az autista fiatalokat az ’AUTTALENT 2021 - Együtt a tehetségekért’ program kuratóriumának tagjai
Fotó: Gettyimages.com

Az Együtt az Autistákért Alapítvány áprilisban hívta életre az AUTTALENT 2021 - Együtt a tehetségekért” elnevezésű tehetséggondozó programját, ahova olyan autizmus-spektrumzavarral élő, 6-30 éves gyermekek, fiatalok jelentkezését várják, akik valamilyen kiemelkedő képességgel, tehetséggel rendelkeznek a zene, a képzőművészet, egyéb művészeti ágak (mozgókép, fotó stb.), a sport, a tudomány, a kutatás/fejlesztés/innováció vagy a számítástechnika területén. A sikeres pályázók az Alapítvány által nyújtott anyagi támogatást többek között eszközbeszerzésre, képzés költségeinek fedezésére, szoftver, hardver és applikáció vásárlásra, mentori és terápiás költségek fedezésére, valamint egyéb költségek elszámolására fordíthatják.

Az AUTTALENT 2021 program kuratóriumának tagjait elsőként arra kértük, meséljenek nekünk arról, hogyan változtak meg az autizmussal kapcsolatos ismereteik, attitűdjeik az Együtt az Autistákért Alapítvány programjában való részvételnek köszönhetően.

Ezzel kapcsolatban Tőzsér Attila filmproducer, hangmérnök elmesélte, hogy ugyan korábban is voltak információi az autizmusról, de az Alapítvánnyal való kapcsolata révén ébredt rá arra, hogy ennek a problémának az aktualitása soha nem évül el. Szovják Bea, Rúzsa Magdi managere szerint alapvetően hiányosak az ismereteink ebben a témában, ugyanakkor kiemelte, hogy számára az Alapítvánnyal való kapcsolat sokat segített, hogy közelebbről is megismerje az autizmussal élők mindennapjait.

Blaskó Nikolett, az ACG Reklámügynökség tulajdonos-ügyvezető igazgatója számára régóta fontos az autizmus-spektrumzavarral élők támogatása. Az ACG az elmúlt 15 évben több olyan kampányt készített, amely az autizmussal élők integrációját támogatja, folyamatosan figyelemmel kísérik, hogyan változik a társadalom és a tudomány e témához való hozzáállása.

Úgy látom, hogy – bár ma már sokkal jobb a helyzet – sajnos bőven van még mit tennünk az elfogadásért.

„A kommunikáció nagyon fontos eszköz, hogy a társadalom a megismerésen keresztül empátiával és figyelemmel közeledjen az érintettekhez, akiknél ez az állapot minden esetben, egyénileg más és más, ezért is tartom különösen fontosnak az Együtt az Autistákért Alapítvány munkáját. A reklámügynökségi alkotómunkában szerencsére egyébként sem szokatlan az integráció: az ACG-nél dolgoztunk és dolgozunk is együtt autizmussal élő tehetségekkel, emellett magánszemélyként is igyekszem tenni az ügyért, mivel a közvetlen környezetemben is vannak olyan emberek, akik autizmussal élnek vagy autizmussal élő gyermeket nevelnek” – fogalmazott Blaskó Nikolett.

Lobenwein Norbert, számos magyarországi fesztivál szervezője nem gondolja, hogy akár egy kampánynak, akár egy alapítványnak célja, feladata lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni az emberek gondolkodását bármely kérdésben. Azt azonban igen, hogy több lépcsőben, következetes munkával képes arra, hogy elgondolkodtasson, közelebb vigyen egy témához. „Az Együtt az Autistákért Alapítvány kitartóan, profi módon foglalkozik egy olyan kérdéssel, olyan emberekkel, akik köztünk élnek, de nagyon keveset tudunk róluk. ”

A megértésükhöz szükséges, hogy megismerjük őket és az életüket, hétköznapjaikat

– fogalmazott Lobenwein Norbert.

Pantl Péter, a MOL-csoport kommunikációs igazgatójának elmondása szerint a szülei nagy hangsúlyt fektettek arra gyerekkorában, hogy ezekre a témákra érzékenyen reagáljon, ugyanakkor szintén kiemelte, hogy épp az Alapítvány kapcsán találkozott először egy olyan újfajta szemlélettel, ami teljesen más megvilágításba helyezte az autizmussal élők helyzetét.

German Kinga művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) docense elmondta, hogy a MOME-n évek foglalkozik a társadalmi integráció problémáival, az inkluzív designnal, a participatív, tehát érintetteket bevonó tervezés, alkotás és menedzsment kérdéseivel vagy a UX designnal. Ennek keretében foglalkoznak az autizmussal is, „gondoljunk csak Szalkai Dániel "Perceptual Thinkers" kollekciójára, vagy Kondor Máté Cimbi mobilalkalmazására, ami a kommunikációs nehézséggel küzdőknek segít” – tette hozzá.

Takács Ákos, a RedBull marketing igazgatója úgy fogalmazott: mióta kapcsolatba került az Alapítvánnyal, jóval közelebbről és intenzívebben volt szerencséje betekinteni az autizmussal foglalkozó szervezetek munkájába, ami egyrészt nagyon inspirálóan hatott rá, másrészt egy számára teljesen új területet ismerhetett meg.

Kell egy segítő közeg

A kurátorok közül többen is meséltek olyan pillanatokról, amelyekben útmutatásra, külső támogatásra volt szükségük. Lobenwein Norbert szerencsésnek tartja magát, hiszen a „segítő közeg” számára egy nagyon közeli kör: a családja és a barátai eddig minden nehézségen át tudták segíteni. Ugyanakkor azt se szégyelli, hogy sokszor adódott olyan, amikor nehezen megoldható kérdésben útmutatásra vágyott, és ehhez szakember segítségét vette igénybe.

Pantl Péter felidézte, hogy 18 éves kora óta tartó pályafutása során, a ranglétrát végigjárva több alkalommal is falakba ütközött. „Édesanyám bizalma és támogatása minden alkalommal sokat jelentett, illetve az is segített, hogy korábban versenyszerűen kosárlabdáztam, vagyis a csapatdinamika, csapatszellem szintén át tud lendíteni a nehezebb helyzeteken” – tette hozzá a MOL-csoport kommunikációs vezetője.

Hasonlókról számolt be Blaskó Nikolett, az ACG vezetője is, akinek a saját cége megalapítását számos kihívás, félelem kísérte, azonban ezeket a félelmeket mindig egyfajta motivációként igyekezett megélni, amely cselekvésre sarkallta.

„Édesapám mindig tökéletességre, a tömegből való kiemelkedésre nevelt, ami komoly nyomásként nehezedett rám. Idővel megtanultam, hogy gyengeségeinket nem korlátként, hanem a fejlődésre való lehetőségként felfogva egészen új horizontok nyílhatnak meg előttünk” – mutatott rá Blaskó Nikolett.

German Kinga egy olyan emléket osztott meg, amikor egy egyetemista társa volt segítségére: „Egy olyan egyetemre járhattam Karlsruheban, ahol a ’90-es évek eleje óta jól felszerelt egyetemi tanulmányokat segítő centrum létezett vakok és gyengénlátó hallgatók részére. Emlékszem, hogy amikor egy Kant-szeminárium kapcsán izgatottan készültünk a vizsgára, pont egy vak portugál egyetemista társunk tartott nekünk segítő konzultációt. Mélyen ismerte az adott szövegeket, egész részleteket tudott pontosan idézni és elmagyarázni kis csoportunknak.

Takács Ákos, a RedBull marketing vezetője arról beszélt: régebben nagyon nehezen tudott elengedni dolgokat a munkában, meg kellett tanulnia, hogy mikor jön el az a pont, amikor el kell fogadni, hogy „ez most nem fog összejönni”, vagy hogy újra kell tervezni az eredeti koncepciót. Kiemelte: ilyen helyzetekben mindig van két-három ember, akinek ki tudja kérni a véleményét, és „tanácsadói”, bár szakmai körből kerülnek ki, a barátai is egyben.

Szeleczki István: Az autizmustól senki nem több vagy kevesebb

Míg az AUTTALENT 2021 program kuratóriumának tagjait elsősorban személyes motivációikról kérdeztük a pályázat kapcsán, arra is kíváncsiak voltunk, szakmailag milyen támogatást tud nyújtani az AUTTALENT 2021 program az érintetteknek. Erről Szeleczki Istvánt, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Autista Mintaházának vezető gyógypedagógusát, egyben a pályázat Bírálóbizottságának tagját kérdeztük.

Milyen szemléletváltásra lenne szükség az autizmussal kapcsolatos sztereotípiák lebontásához, és hogyan tud ehhez hozzájárulni az „AUTTALENT - Együtt a tehetségekért” program?

Fontos, hogy az emberek szemlélete folyamatosan változik. Ma már egyre több akadálymentes járművel, épülettel, szolgáltatással találkozhatunk hazánkban is. Az autizmus spektrum zavar esetében a fő problémát az jelenti, hogy első látásra nem szembetűnő az akadályozottság, hiszen a nehézségek a kommunikáció, a kapcsolatteremtés, vagy a túl erős ingerek elviselése terén mutatkoznak, és nem a mozgás vagy a látás képessége sérült. Fontos tehát, hogy gondoljunk arra, ha

valaki furcsán viselkedik, nem biztos, hogy feltűnést akar kelteni, vagy meg akar minket botránkoztatni.

Az „AUTTALENT - Együtt a tehetségekért” program rámutat, hogy a társadalmunkban a gyermekek, fiatalok, felnőttek között élnek tehetségek, akik autizmus spektrumzavar diagnózissal rendelkeznek. Ettől senki nem több vagy kevesebb, csupán az érvényesülés útja nehezebb egy-egy esetben. Ahhoz, hogy ez a tehetség kibontakozhasson, személyre szabott segítség, támogatás szükséges, amely a program révén elérhetővé válik a pályázók számára.

Mennyiben nehezebb ma az érvényesülés egy autista fiatal számára, és hogyan tud ezen segíteni az Együtt az Autistákért Alapítvány tehetséggondozó programja?

Az érvényesülés a legtöbb tehetséges ember számára nehéz dolog, hiszen egyszerre kell a saját területén kiemelkedő teljesítményt nyújtani és menedzselni magát. Utóbbi tevékenységhez számos szociális és kommunikációs készségre van szükség. Az autista fiatal gyakran kerülhet olyan helyzetekbe, amelyekhez nincs megoldási modellje, amelyek zavarba ejtő szituációk számára. Tipikusan ilyenek lehetnek a társas helyzeteken kívül a nagy tömeg, a zaj, a túl nagy vagy éppen túl szűk terek. A programban pályázni lehet mentori támogatásra, így a mentor átsegítheti a fiatalt ezeken a helyzeteken, stratégiákat, megoldási módokat taníthat számára az akadályok leküzdése érdekében.

Hogyan biztosítható, hogy a programban résztvevő fiatalok hosszútávon is segítséget kapjanak terveik kibontakoztatásában?

A program nem csak a tehetségre, hanem az egész emberre fókuszál, így olyan segítséget nyújt, ami hosszú távon is működik. Soha nem késő az autista emberek számára az életüket egyszerűbbé tevő stratégiákat tanítani, ez akár felnőttként is jól jöhet. Fontos, hogy a programnak akár a pozitív önértékelés, az önismeret fejlesztése is lehet az egyik „mellékhatása”, nem beszélve arról, hogy az Alapítvány olyan művészekkel, elismert tehetségekkel is összekapcsolja a pályázókat, akik hosszú távon is segíthetik őket.

Milyen eredményre lennének a legbüszkébbek a kurátorok, milyen sikereket érhetnek el a programban résztvevő fiatalok?

A kurátorok a pályázat eredményei kapcsán elsősorban eredeti és energikus ötleteket várnak, valamint bíznak abban, hogy a program hozzájárulhat ahhoz, hogy a tehetséges fiatalok megvalósíthassák álmaikat. „Ha az egyik jelentkezőnek sikerülhet, amiben hisz, a másiknak is menni fog” – fogalmazott Lobenwein Norbert.

Több kurátor is kiemelte, hogy a programba jelentkező tehetséges fiatalokat a későbbiekben saját intézményük falai között is szívesen látnák, így ők akár a MOL-ban vagy a MOME képzésein folytathatnák karrierjüket.

Blaskó Nikolett számára egész karrierje során fontos volt a tehetséges fiatalok támogatása. Több szervezetben is folyamatosan mentorál, részt vesz nyílt beszélgetésekben, sokszor ad elő. „Ezeken az alkalmakon mindig őszintén beszélek saját tapasztalataimról, két éve tartottam egy TEDx előadást saját félelmeimről. Abban hiszek, hogy a hiteles példákon, a tudásmegosztáson keresztül tudunk a legtöbbet segíteni, de ha közben nyitottak vagyunk, mi is rengeteget tanulhatunk a jövő generációtól. Ez egy win-win helyzet, bízom benne, hogy tapasztalataimon keresztül a programban résztvevő fiataloknak is kézzelfogható segítséget tudok majd adni szakmai fejlődésükhöz” – fogalmazott Blaskó Nikolett.

German Kinga a várakozásokkal kapcsolatban megjegyezte: „A siker nem minden, különböző helyzetekben különböző mutatói, ismérvei vannak. Szerintem már az is siker, ha a pályázattal megmutatják alkotásokba átfordított gondolataikat és érzéseiket” – fogalmazott. Schopp Ildikó művészetpedagógus, szociálpedagógus azt erősítette, hogy siker lehet a szorongásmentes kommunikáció, a képzőművészeti alkotásokról való önálló gondolkodás, saját vélemény megfogalmazása és a többiekkel való megosztása vagy éppen a sajátélményű alkotásokban való elmélyült munka is.

Az „AUTTALENT 2021 - Együtt a tehetségekért” tehetséggondozó programra augusztus 31-ig várják a jelentkezéseket, a pályázattal kapcsolatos minden további információ megtalálható az Együtt az Autistákért Alapítvány honlapján.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nyáry Luca, Szöllősi Nóra, Pakosz Anna kiállnak a menstruációs szegénység ellen

Nyáry Luca, Szöllősi Nóra, Pakosz Anna kiállnak a menstruációs szegénység ellen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője