Lehet gyógyító hatása a horgolásnak? Hát persze!

2022.április.5.

Amigurumi. Nem, ez nem káromkodás, nem is halandzsa! Így nevezik a horgolt vagy kötött, kitömött játékfigurákat. A név Japánból származik, és a figurák elkészítési technikájára utal, melyet ma már hazánkban is előszeretettel alkalmaznak. Vannak, akik különféle tárgyakat, bábukat és babákat készítenek így, Tóth Leonóra viszont elragadó állatfigurákat. Az Instagramra feltöltött alkotásait elnézve könnyen támadhat olyan érzésünk, mintha egy varázsvilágba csöppentünk volna, ahol a cukiságmérő nem kicsit akad ki.

Az én nagymamám imádott horgolni, órákig képes volt dolgozni egy terítőn. Szerencsére manapság reneszánszát éli ez a módszer. A te horgolás iránti szenvedélyed mikor lobbant lángra?

Már gyerekként is nagyon szerettem alkotni, órákra lefoglalt a gyöngyfűzés, a kötés, tizenévesen még szövést is tanultam az iskolában. Az amigurumik készítése nálam 2017-től datálható, amikor is a párom megkérdezte, nem horgolnék-e neki egy zsiráfot. Miért ne? – válaszoltam. Ettől kezdve nem volt megállás, magával ragadott a hév. 2018 nyarán született meg egy barátnőm kislánya, ő volt az első kisbaba, akit horgolmánnyal megleptem: egy unikornis-szundikendőt és egy csörgőt kapott. Eleinte csak a barátaimnak készítettem figurákat, így egyre terjedt a portékáim jó híre. Ezt követően kezdtem eladásra „gyártani és hirdetni, többek között a Facebookon”.

Egyedi kéréssel is lehet hozzád fordulni?

Természetesen. Van, hogy valaki lát egy képet az egyik nyuszimról, de más az elképzelése a farkincát, vagy a színeket illetően. A formákat az igényeknek megfelelően alakítom, és mutatok fonalszín-mintákat is, amik közül a megrendelő kiválaszthatja a neki tetszőt. Egyedül a mesefigurák azok, amikből nem szoktam túl sokat vállalni, mert az elkészítésük meglehetősen bonyolult és rendkívül időigényes.

Hogyan képzeljük el a munkafolyamatot? Milyen lépések vezetnek a tervezéstől a kész figuráig?

Az amigurumik elkészítésének pontos menete és leírása van. Az egyszerűbbek egy darabból készülnek, a bonyolultabbak többől. Egy úgynevezett varázshurokkal, azaz egy dróttal kezdem a munkát. Ráhorgolok 6 szemet, ezt szaporítom fel spirálszerűen addig, ameddig szükséges, vagyis amíg a figura el nem éri a kívánt méretet. Ezt követően kapok egy üreges „testet”, amit szilikon gyöngyökkel töltök ki. Ettől lesz jó tartása, kemény a figura. Ezt követően készítem el a kezecskéket, a lábakat, a farkincát, a fejet és a fület. Ez után már „csak” össze kell varrni a testrészeket. Ha valaki azt kéri tőlem, hogy legyen a cicán ruha, masni, vagy egyéb kiegészítő is, akkor azokat a legvégén illesztem hozzá. Egy csörgővel négy óra alatt megvagyok, a ruha nélküli állatfigurák elkészítése 10-12 órát vesz igénybe.

Egyébként a horgoláshoz nem mindig elegendő a fonal és a tű. A munkát megkönnyítik olyan hasznos kiegészítők, mint például a kötésjelölők, a fonalvarrótű, a segédtűk. Léteznek kétvégű horgolótűk is, ezek mindkét végén horog van. Előnyük, hogy így a két végük párhuzamosan is használható ugyanazon a munkadarabon belül, váltakozó színekkel. A horgolás alapanyaga lehet többek között cérna, horgoló fonal, selyem, műselyem, fémszál, vagy bolyhos gyapjú fonal. A fonal kiválasztásnál célszerű figyelembe venni, hogy milyen annak rugalmassága, moshatósága, színtartása, dörzsölésállósága, hogy hajlamos-e az összegabalyodásra, vagy allergizálhat-e.

Melyik amigurumi elkészítése jelentette eddig a legnagyobb kihívást a számodra?

Süsü, a sárkány. Egy harminchatszor harminchat centiméteres példányt képzelj el, amire a munka előrehaladtával – pont a mérete miatt – egyre nehezebb ráfogni.

Mi volt a legextrémebb kérés, amivel eddig fordult hozzád megrendelő?

Egyszer egy anyuka elküldött nekem egy kislánya által készített rajzot, amin egy szuperhős lány volt látható. Ezt szerették volna horgolva viszontlátni. Nem volt hozzá leírás, vagyis gyakorlatilag semmi információm nem volt, hány szemből kell állnia a figurának. Csak az eddigi tapasztalataimra és rutinomra támaszkodhattam, ami innen nézve elég nagy kihívás volt. Szerencsére az anyuka és a kislánya nagyon elégedettek voltak a végeredménnyel.

Mit gondolsz, miért lehet jobb az, ha tömeggyártott termékek, plázában kapható plüssállatok helyett inkább egyedi, kézműves portékát választunk a gyermekeinknek?

Ehhez van egy történetem, ami egyben válasz is lehet a kérdésedre: egyszer egy ismerősöm háromhetes kisbabájának vittem ajándékba egy nyuszis csörgőt. Én lepődtem meg a legjobban, amikor észrevettem, hogy rá se hederít a körülötte lévő plüssállatokra, csakis a csörgőt bűvöli. Talán ők ösztönösen megérzik, mi az egyedi. A kézműves termékeknél nagyobb hangsúlyt kapnak a részletek és a minőség, arról nem is beszélve, hogy az ilyen termékek elkészítése a legtöbb esetben együtt jár a környezettudatossággal.

Van olyan alkotásod, ami a szívednek különösen kedves valamiért?

A róka. Egy magyar tervező lány adta ki a mintát és a leírást róla évekkel ezelőtt, és nekem nagyon megtetszett a pofija és a kialakítása. Azóta is nagy kedvencem.

Mit ad számodra maga az alkotói folyamat?

A horgolás már-már gyógyító hatással van rám. Közben ellazulok, egyfajta relaxált állapotba kerülök. Mivel ilyenkor kizárólag a jelenre kell koncentrálnom, nem jutnak eszembe problémák, nem kattog az agyam feleslegesen, egyszóval remekül kizökkenek, levezetem a napi stresszt, eltávoznak belőlem a negatív energiák.

Szerző: Jónás Ágnes

Ez is érdekelhet

Mi a hatása az ezer éve nem látott bolygóegyüttállásnak az életedre?

Mi a hatása az ezer éve nem látott bolygóegyüttállásnak az életedre?

G-Szex

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

Szépséghírek

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően