Létrehozni egy belső teret olyan, mint megalkotni egy univerzumot - interjú Marc Ange világhírű tervezővel

2019.szeptember.20.

Gaultier, Prada, Louis Vuitton, a Ferrari, és az Orient Express – csak néhány márka azok közül, amelyeknek már tervezett a világ egyik legfelkapottabb és legismertebb tervezője, Marc Ange. A dizájner és művész, akinek munkáit Ázsiától Los Angelesig csodálják, hamarosan Budapestre érkezik, hogy a S/ALON kiállításon mutassa be fantasztikus alkotásait először a magyar nagyközönség számára.

Marc Ange 2008-ig luxusautók tervezésével foglalkozott, majd megalapította a Bloom Room design ügynökséget, amely hamarosan a legfelkapottabbak közé tartozott Franciaországban, és gyorsan meghódította Ázsiát, 2016-ban pedig Los Angelest is. Ange álomszerű bútoraival és kiegészítőivel az elmúlt években rendre lenyűgözte a nemzetközi design szcénát, hamarosan pedig Budapestre érkezik, hogy különleges alkotásait bemutassa a hazai közönségnek is. A művész és tervező munkáival a S/ALON Budapest Lakástrend Kiállításon vesz majd részt, de mindezek előtt lehetőségünk volt beszélgetni vele

Andie MacDowell lánya rárúgta az ajtót Hollywoodra és mindenkit elvarázsolt

Andie MacDowell lánya rárúgta az ajtót Hollywoodra és mindenkit elvarázsolt

A belsőépítész meglehetősen összetett munka, melyik részét szereted a legjobban?

Számomra az egész kreatív folyamat örömforrás, a koncepciótól a kivitelezésig; egészen az üres felületek izgalmától az ötletek megvalósulásáig.

Szerencsére sok lehetőséged van utazni, mely országok/városok inspirálnak a legjobban?


Igen, sokat utazom, és főként a kultúrák és az esztétika sokszínűsége az inspiráció forrása számomra. Szeretem látni a variációk sokaságát, megtapasztalni a nézőpontok relativitását, megfigyelni a szépség sokszínűségét. Ezek mind erőteljes inspirációk számomra.

Kit tartasz a példaképednek?

Nincs példaképem, de van néhány olyan művész, akit csodálok különböző területekről és különböző korszakokból. Ilyen Alejandro Jodorowsky, Il Caravaggio vagy Michelangelo Antonioni.

Olvastam, hogy anyukád festőművész. Ő motivált arra, hogy te is művész legyél?

Anyukám, és az egész családom története forrása a kreativitásomnak. Édesanyám festőművész, de ezek mellett egy nagyon különleges és inspiráló személyiség.

Melyik design a kedvenced? Vagy szívesen kombinálod az elemeket?

Autótervezéssel kezdtem a karrierem...Nagyon formáló időszak volt számomra, ugyanis az autótervezés megkövetel sok speciális készséget: a makró-stylingtól egészen a mikró részletek dizájnjáig. Az enteriőr dizájn hasonlóan komplex, és most már ez az a terület, ami a legnagyobb megelégedést adja nekem. Létrehozni egy belső teret olyan, mint megalkotni egy univerzumot.

Melyik a kedvenc építészeti korszakod, és miért?

Nincs abszolút kedvenc korszakom, csak amennyiben a helyek és a kontextus vonatkozását nézzük. A reneszánsz az egyik legerősebb művészeti korszak, de az európai kontextusát nézve még nagyobb értelmet nyer. Az art déco irányzat ugyanakkor hatással volt a világ egyes részein, de a középkor korszakában is gyönyörű építészeti alkotások születtek.

Mit gondolsz, mi az erősséged? Mi az, ami megkülönböztet téged a többi művésztől?

Úgy gondolom, hogy a szépség már létezik tudatalattinkban, és néhány ember képes kinyerni ezt az értékes esszenciát az elmékből. Ez a képesség - ha megszelidítik -, egy művészé, vagy alkotóé lesz. Úgy gondolom, hogy az egyedülálló tehetségem az, hogy képes vagyok megfigyelni és hallgatni a tudatalattimra, és megérteni mások tudatalattiját is.

Az öregedésben rejlő természetes szépséget hirdeti Trokán Nóra

Az öregedésben rejlő természetes szépséget hirdeti Trokán Nóra

Milyen projekten dolgoztál legutóbb?

Jelenleg különféle tárgyakon és bútordarabokon dolgozom, más márkákkal együttműködve. Építészeti és tervezési projektekkel is foglalkozom Kaliforniában, Jordániában és Indiában.

Melyek a jövőbeni céljaid?
Szeretném folytatni a munkám kiterjesztését más kultúrákra és országokra is, hogy többet megtudhassak a világról.

Ez is érdekelhet

Előtérben a nőies vonalak: Ismét egy magyar tervezőt köszönthetünk a Gardróbnaplóban

Előtérben a nőies vonalak: Ismét egy magyar tervezőt köszönthetünk a Gardróbnaplóban

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.