Magyar színésznő kisfilmje aratott győzelmet Cannes-ban

Cannes-ban díjazták Goztola Kristina és Halmi Péter Le Collier (A nyaklánc) című kisjátékfilmjét!

Goztola Kristina
Goztola Kristina

A francia-magyar koprodukcióban készült kisfilm hét nemzetközi filmfesztiválon öt díjat zsebelt be – ezúttal a Cannes Independent Film Festival (CIFF) legjobb kísérleti film kategóriájában nyert. Goztola Kristina már több, mint 70 nemzetközi filmben forgatott, és A nyaklánc a második, aminek a producere is – a kisfilmet Kristina párja, Halmi Péter írta és rendezte, akinek ez volt az első francia rendezése.

A misztikus drámát, amelyben a vizualitás és a zene nagy hangsúlyt kap 2020 januárjában forgatták Párizsban, francia stábbal és színészekkel, köztük Eric da Costa színművésszel, aki Monica Bellucci unokatestvére. Kristina a film főszereplőjét, Maiát alakítja. A történet szerint a gyönyörű olasz nő Párizsba érkezik és esténként felolvas Michelnek, egy öreg vak embernek. Megtudja azonban, hogy a férfi egy sokat érő nyakéket rejteget és az ékszer megszállottja lesz. A film Maia lelki vívódásának szürreális képe.

A Le Collier világpremierje Indiában volt, majd Európában először a Sweden Film Awards-on láthatta a közönség, ahol a film képi világát is díjazták, majd a Rome Prisma Independent Film Awards–ot és a Madrid Film Awards-ot is megjárta az alkotás. Az igazán nagy elismerés ezután következett: a kisfilmet nemcsak beválogatták a világ egyik legnagyobb filmfesztiváljára Mumbai-ban, de az Indo-Global International Film Festivalon elhozták a legjobb rendezésért járó díjat és a zsűri különdíját is. A mű tavaly Rómában a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte.

A film ezúttal a CIFF, azaz a Cannes Independent Film Festival versenyprogramjába lett beválogatva. Az esemény a független filmeseknek szentelt fesztivál, amelyet május végén rendeztek meg, mialatt a teljes filmvilág figyelme Cannes-ra irányult. Összesen 38 alkotás versenyzett, s végül a Best Experimental Film (legjobb kísérleti film) kategóriában aratott győzelmet az alkotás.

Goztola Kristina és Halmi Péter jelenleg egy egész estés játékfilmet készít In the Shadow of White címmel. A forgatását ősszel fejezik be, a kép- és hangutómunka Los Angelesben és Párizsban készül majd.

Ez is érdekelhet

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról