Magyar színésznő kisfilmje aratott győzelmet Cannes-ban

Cannes-ban díjazták Goztola Kristina és Halmi Péter Le Collier (A nyaklánc) című kisjátékfilmjét!

Goztola Kristina
Goztola Kristina

A francia-magyar koprodukcióban készült kisfilm hét nemzetközi filmfesztiválon öt díjat zsebelt be – ezúttal a Cannes Independent Film Festival (CIFF) legjobb kísérleti film kategóriájában nyert. Goztola Kristina már több, mint 70 nemzetközi filmben forgatott, és A nyaklánc a második, aminek a producere is – a kisfilmet Kristina párja, Halmi Péter írta és rendezte, akinek ez volt az első francia rendezése.

A misztikus drámát, amelyben a vizualitás és a zene nagy hangsúlyt kap 2020 januárjában forgatták Párizsban, francia stábbal és színészekkel, köztük Eric da Costa színművésszel, aki Monica Bellucci unokatestvére. Kristina a film főszereplőjét, Maiát alakítja. A történet szerint a gyönyörű olasz nő Párizsba érkezik és esténként felolvas Michelnek, egy öreg vak embernek. Megtudja azonban, hogy a férfi egy sokat érő nyakéket rejteget és az ékszer megszállottja lesz. A film Maia lelki vívódásának szürreális képe.

A Le Collier világpremierje Indiában volt, majd Európában először a Sweden Film Awards-on láthatta a közönség, ahol a film képi világát is díjazták, majd a Rome Prisma Independent Film Awards–ot és a Madrid Film Awards-ot is megjárta az alkotás. Az igazán nagy elismerés ezután következett: a kisfilmet nemcsak beválogatták a világ egyik legnagyobb filmfesztiváljára Mumbai-ban, de az Indo-Global International Film Festivalon elhozták a legjobb rendezésért járó díjat és a zsűri különdíját is. A mű tavaly Rómában a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte.

A film ezúttal a CIFF, azaz a Cannes Independent Film Festival versenyprogramjába lett beválogatva. Az esemény a független filmeseknek szentelt fesztivál, amelyet május végén rendeztek meg, mialatt a teljes filmvilág figyelme Cannes-ra irányult. Összesen 38 alkotás versenyzett, s végül a Best Experimental Film (legjobb kísérleti film) kategóriában aratott győzelmet az alkotás.

Goztola Kristina és Halmi Péter jelenleg egy egész estés játékfilmet készít In the Shadow of White címmel. A forgatását ősszel fejezik be, a kép- és hangutómunka Los Angelesben és Párizsban készül majd.

Ez is érdekelhet

Íme Kylie Jenner milliókat érő születésnapi ajándékai

Íme Kylie Jenner milliókat érő születésnapi ajándékai

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját