Magyar zongorafesztivál svájci módra

2016.szeptember.19.

Második alkalommal rendezik meg a Zeneakadémián az Anda Géza Fesztivált. A svájci zongorista nevét viselő verseny díjazottjai négy koncerten kápráztatják el közönségüket október 7–9. között.

"Eusebius, Florestan és Ráró mester – Robert Schumann képzeletbeli Dávidszövetségének e három, elsősorban a kritikai írásokban, de olykor zeneművekben is megjelenő alakjára hivatkozik az Anda Alapítvány honlapjának bevezető írása. Nehéz volna találóbb jellemzést adni Anda Géza művészetének lényegéről. Zongorázásának valóban ez lehetett a titka: játékában mindig ott rejlett a gyengéd, álmodozó Eusebius, a kirobbanóan szenvedélyes Florestan és a hideg fejjel gondolkodó Ráró mester. Más szavakkal úgy is fogalmazhatnánk: a szív és az ész, az ösztönösség és a maximális, már-már rideg tudatosság." E szavakkal illeti a neves zenetörténész, Kovács Sándor a legendás magyar zongorista művészetét, amely örökérvényű értékként kíséri immár 37. éve Svájcban – Anda Géza választott hazájában – a világ legjobbjai között számon tartott magyar zongoraművész nevét viselő versenyt.

A Zeneakadémián második alkalommal megrendezett fesztiválon a 2015-ös megmérettetés második és harmadik helyezettje, az 1994-es győztes, valamint a versenyen mindezidáig egyetlen magyarként diadalmaskodó Várjon Dénes lép fel. Október 7-én Ronaldo Rolim brazil zongoraművész Chopin, Szymanowski, Bartók és Liszt műveit adja elő a Solti Teremben. A különdíjas, illetve harmadik helyezett művész játékát a verseny egyik zsűritagja a következőképpen jellemezte: virtuozitás és meleg tónusú zongorahang, nagy képzelőerő, új színek, árnyalatok keresése. Egy nappal később, október 8-án az 1994-es megmérettetés győztese, Pietro De Maria lép a Solti Terem színpadára. A koncert első felében Chopin alkotásaiból szólaltat meg keresztmetszetszerűen néhányat, majd Ligeti György etűdjei közül következik három. Az est harmadik szakaszában a Velencében született művész Liszt három nagy ciklusából szólaltat meg részleteket. Október 9-én a tavalyi második helyezett, Alexandr Sajkin játszik egy-egy nagyszabású orosz zongoradarabot matinékoncertjén, majd az aznap esti ünnepi koncerten a három korábbi zongoraművészhez Várjon Dénes és Keller András vezényletével a Concerto Budapest csatlakozik. A műsoron elhangzó kétzongorás versenyművek csak elvétve hangzanak el koncertteremben, így alighanem kivételes élmény lesz Mozart és Bach ebben a műfajban alkotott remekműveit hallani. Az pedig fantasztikus egyéni teljesítmény, hogy Várjon Dénes egy Liszt- és egy Bartók-zongoraversenyt is megszólaltat – a százharminc éve elhunyt és a százharmincöt éve született zongoraművész-zeneszerzők kompozícióinak párba állítása tovább emeli az ünnepi est fényét.

Ez is érdekelhet

Tervezd meg a 2022-es évedet!

Tervezd meg a 2022-es évedet!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Sztárhírek

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt