Moziélmény Budapesten a látás- és mozgássérültek számára is

2017.október.28.

A HARMAN International, a Samsung Electronics kizárólagos tulajdonában lévő, önálló leányvállalat és az AKKU a mai napon jelentett be egy öt darab, teljes körűen akadálymentesített filmet tartalmazó eseménysorozatot. A projekt célja, hogy a vak, a gyengénlátó, illetve a hallás- és mozgássérült közösségek tagjai teljes értékű moziélményben részesülhessenek.

Az élményt egy speciális technológián, az úgynevezett audionarráción keresztül valósítják meg. A narrációnak köszönhetően a látássérült emberek a film közben kiegészítő információkhoz jutnak: a közösség tagjai fülhallgatóikon, egy fix hangsávon a film egyes elemeit leíró, kommentáló narrációt hallgathatnak. Az AKKU a hallássérült emberek számára speciális feliratokat is készített (amelyek indokolt esetben jelölik az egyes megszólalók személyét, valamint a képen kívüli, dramaturgiailag fontos zörejeket és a zenei betéteket is), a vetítési helyszín sajátosságainak köszönhetően pedig mozgássérültek is könnyedén ellátogathatnak a filmekre. Az elmúlt években történt már néhány kísérlet bizonyos filmek hozzáférhetőségének kiterjesztésére, de napjainkig nem volt még példa teljes körűen akadálymentesített mozis eseményre.

"A magyar társadalom közel 3 százaléka, nagyjából 268,000 ember látássérült. Ők is ugyanazokat a programokat szeretnék élvezni, mint látó társaik" – mondta el Pethes Ágnes az AKKU aktivistája és kommunikációs referense. "Az AKKU az elmúlt két évben több narrációt is készített a közösség számára. Eddig minden egyes alkalommal bérelnünk kellett egy stúdiót ehhez. A HARMAN biztosította, új munkaállomásunknak köszönhetően fenn fogjuk tudni tartani, illetve ki is tudjuk majd terjeszteni kulturális missziónkat, mellyel a fogyatékossággal élő (vak, látássérült, hallássérült, mozgássérült), közel 500.000 magyar embernek tudunk majd segíteni".

A következő néhány hónapban elérhető vetítésekről, illetve a projektről további információt a helyszín honlapján \ (http://www.premiercafe.hu/mozi/ ), valamint az eseményhez készített Facebook eseményben találsz.

Ez is érdekelhet

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

G-Életstílus

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?