18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Nem beszélünk róla, de ezek a legborzalmasabb dolgok Michael Jackson pedofil botrányával kapcsolatban

Michael Jacksont már élete során is többször megvádolták szexuális zaklatással és pedofíliával. Élete utolsó éveiben rengeteg időt töltött azzal, hogy bizonyítsa, nem igazak a vádak.

Michael Jackson
Michael Jackson
Fotó: Getty Images

A rendőrség többször átkutatta a birtokát, egész Neverlandet átfésülték, bizonyítékok után kutattak, kihallgatták az érintetteket, de végül nem ítélték el Jacksont.

Ennek ellenére a közvetlen közelében élők között is voltak olyanok, például a személyzet tagjai, akik még Jackson halála után is állították, hogy az énekes pedofil volt és kisfiúkat molesztált.

Tíz évvel Michael Jackson halála után, január 25-én látott napvilágot a Neverland elhagyása című dokumentumfilm, amiben két áldozat, Wade Robson és James Safechuck hosszú éves hallgatás után most beismerték, Jackson bántalmazta őket gyerekkorukban.

Azok az elkötelezett Michael Jackson rajongók, akik elvakultan védik a sztárt, ne olvassák tovább ezt a cikket.

A cikk a dokumentumfilmben elhangzottak alapján íródott. Attól függetlenül, hogy a vádak igazak, vagy hamisak, a dokumentumfilm létezik, a benne szereplő erkölcsi kérdések pedig további általános kérdéseket vetnek fel.

Ha a dokumentumfilmben elhangzott vádak tényleg igazak, akkor mindamellett, hogy a gyerekeknek borzalmas dolgokat kellett átélniük, gyermeki ártatlanságuk elveszett és lelki békéjük felborult, azon túl, hogy átélték azt, amit egy gyereknek sem szabadna soha semmilyen körülmények között sem, vannak az ügyben olyan részletek, melyekre kevesebb hangsúlyt fektetnek, pedig érdemes beszélni róluk.

A szülők helyzete

Mivel gyerekekről van szó, szinte lehetetlen nem belegondolni abba, hol voltak ebben a történetben a szülők? A dokumtentumfilmben szerepelnek ugyan a bántalmazottak szülei, érdemes az ő szemszögükből vizsgálni a történteket. Sokan ugyanis azonnal a szülőket vonják felelősségre és nem értik, hogyan engedheti valaki, hogy ilyen borzalmak megtörténjenek a gyerekével. Teljesen jogos a felvetés. Bevallom, nekem is ez volt az első gondolatom. Úgy érzem, soha nem engedném, hogy a kisfiam/kislányom egy ágyban aludjon egy felnőtt emberrel, főleg férfival - bocs. Egy gyerek fejében nem léteznek azok a perverziók, amik egy felnőtt agyában megszületnek. De én felnőtt vagyok, mérlegelnem kell, hogy annak a másik felnőttnek az agyában lehetnek-e beteg gondolatok. Csak persze ez ritkán merül fel egyáltalán az emberben.

Utólag az áldozatok szülei ugyanezért hibáztatják magukat a mai napig. Mert hittek benne, hogy Jackson jó ember. Nehezítő tényező volt a szülők számára, hogy az énekes nem egyik percről a másikra akarta becsábítani az ágyába a kisfiúkat, hanem szépen felépítette kapcsolatát a szülőkkel is. Egy bizalmi viszonyt alakított ki velük. Egy olyan kapcsolatot, amiben nem merültek fel kérdések Jackson szándékaival szemben.

Kétség sem fér hozzá, hogy Michael Jackson érzelmileg egy gyermek szintjén volt. Ennek oka, hogy egyáltalán nem volt gyermekkora, úgyhogy ezt a kort akkor pótolta be, amikor saját egzisztenciát teremtve már megtehette és gondtalan gyermekként élhetett felnőtt korára. Ezt látták az áldozatok szülei is és ezzel magyarázták, hogy inkább gyerekekkel érzi magát jól és ezért imádták őt ennyire a gyerekek is. Ő is egy volt közülük. Jackson gyermeki lelkéhez nem fér kétség, viszont szexuális vágyai ugyanúgy voltak, mint egy felnőtt embernek, csak nem egészséges határokon belül. Ezzel nem számoltak a szülők és ez valamilyen szinten érthető is.

Wade Robson édesanyja arról is beszámolt, hogy Jackson olyan sokszor látogatta meg őket, olyannyira a családjaként tekintett rájuk, hogy ő is úgy kezelte őt, mintha a fia lenne. Az áldozathibáztatás sajnos még mindig felmerül, legyen szó bármilyen bántalmazásról. Szerencsére, mivel itt gyerekekről van szó, senki nem gondolja, hogy tehetnének arról, ami történt. Helyettük viszont sokan a szülőket hibáztatják, ami szintén nem helyes. Ők is áldozatai voltak ennek a manipuláción alapuló szörnyűségnek.

Generációkat tett tönkre a családban

A filmben megszólalnak az áldozatok hozzátartozói, de ugyanúgy testvéreik és Wade felesége is. Már ebből látni, hogy ez az egész ügy egyáltalán nem csak az áldozat életét érinti. Wade húgát, Chantalt teljesen megrázta a dolog és a mai napig nem tudta feldolgozni a történteket. Édesanyjukkal való kapcsolatuk is megváltozott, mivel hosszú évekig nem tudták neki megbocsájtani, hogy nem vette észre, mi történik a testvérükkel. Ebből már látni lehet, hogy az egész család életét tették tönkre a történtek. A helyzet súlyosságát csak fokozza, hogy Wade elismerte, még most sem tudja, hogyan kellene viszonyulnia a saját gyerekéhez, hisz olyan traumákat okozott neki a bántalmazás. Sajnos Wade nem tudott apaként gondoskodni gyermekéről, nem tudta megadni azt az érzelmi stabilitást, szeretetet, amire egy gyereknek szüksége van, ezért a borzalmak még az ő életére is kihatottak és csak pár év múlva fog kiderülni, hogy érzelmileg mennyire viseli meg ez a helyzet a kisgyereket, aki immár egy újabb generációs áldozata ennek a szörnyűségnek.

A tehetség és a bűn kapcsolata

Megkérdőjelezni valaki bűnösségét egy ilyen komoly ügyben, mert tehetséges, vagy egy bűnös ember tehetségét megkérdőjelezni bűnei miatt? Egyik nézőpont sem helyes. A legtöbben azért gondolják, hogy Jackson nem bűnös, mert egy ikonként tekintenek rá. Sokan felnéznek rá, hiszen kitört a nehéz körülmények közül és világhírűvé vált. Ezt kétségbe vonni nem is érdemes. Ettől függetlenül viszont nem felmenthető az alól, amit tett. Csak azért, mert rajongunk valakiért, nem hunyhatunk szemet afölött, ha ilyen szörnyűséget tesz.

Természetesen az sem helyes, hogy emiatt rosszabbként ítéljük meg zenéjét, vagy munkásságát, hiszen a két dolog teljesen elkülöníthető egymástól.

Ez is érdekelhet

Ma különösen kellene a színek-Ezen a héten Kálmán Melinda a Gardróbnapló vendége

Ma különösen kellene a színek-Ezen a héten Kálmán Melinda a Gardróbnapló vendége

GLAMOUR Horoszkóp

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod