Hódít a Netflixen az Alkonyat leszbikus változata

2022.június.29.

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni Stephenie Meyer Alkonyat-sorozatát, ami milliók szívébe lopta be magát, a mai napig emlegetjük, ráadásul a vámpírok kultúráját is kicsit felpezsdítette. Talán épp a leszbikus változata, Az első áldozat lesz az utódja?

Hódít a Netflixen az Alkonyat leszbikus változata
Fotó: netflix

Júlia és Júlia szerelmi története vérbe csomagolva

A vámpírok nagy rajongójaként rengeteg alkotást láttam már a témában. Mikor az egyik végére érek, mindig azt hiszem, hogy ennyi volt, képtelenség lehúzni még egy bőrt a vámpírokról. Ott vannak a klasszikus sötétben járók, akik állatok vérét fogyasztják, vagy csillagoknak, varázsolnak, karddal hadonásznak, és így tovább. De aztán újfent rájövök: az emberi fantázia kimeríthetetlen, és igazodva napjaink igényeihez – és világához –, előrukkoltak a leszbikus vámpírokkal. Nem kell meglepődni azon, hogy láthatóan volt honnan meríteni. Van benne egy kis Buffy, meg a Vámpírnaplók egyes elemei is visszaköszönnek. Nem könnyű manapság újat alkotni, de mégis sikerült összehozni.

V.E. Schwab azonos című regénye alapján készült Az első áldozat, amelynek főszereplője Juliette, aki egy hamisítatlan Rómeó Júlia és Júlia darabban találja magát. Ugyanis a biztos recept titka a következőképpen fest: jó nagy kanál tini dráma, egy szelet Shakespeare, meg egy csipetnyi újdonság varázsa, és kész is az új sikerfilm, illetve sorozat. Most sem volt ez másképp.

Mert igen, van nekünk egy Juliette-ünk (Sarah Catherine Hook), akinek nagyon ketyeg az órája, és illene elveszítenie az vérszívó-szüzességét, hiszen csak akkor válhat a család teljes értékű tagjává. Ám ehhez neki semmi kedve, ezért vértablettákat kapkod be, amikor rátör a falási roham. Viszont minden vágya közelebb kerülni az új osztálytársához Calliope-hoz (Imani Lewis), akibe azonnal beleszeret. Hamar el is durran az első csók, ám nem sikerül túl fényesre az első randi, mivel Juliette karóval a mellkasában pihen meg a spájz hideg kövén.

Semmi vész, előfordul, hogy nehézkesen indul egy kapcsolat, de mindennek ellenére az érzés kölcsönös, csak van egy szösszenetnyi bibi: a fekete szépség egy vámpírvadász. Ez eléggé megnehezíti a boldog és felhőtlen tini szerelmüket, már csak azért is, mert a családjaik szívből rühellik egymást.

Nagyon forró, de hanyag sztori

Ha már vámpírok vannak a képletben, nem hiányozhat az erotika és a szenvedély, de csak amennyire belefér a young adult kategóriába. Tehát a napjainkban is óriási népszerűségnek örvendő tiniszerelmet sikerült tökéletesen vászonra vinni, és aki nem vonzódik a lányokhoz, még annak is sikerül egészen beleélnie magát. Újra felkavarog az első nagy szerelem emléke, a vágy, hogy az ember megérintse, megcsókolja, egyáltalán újra láthassa azt, aki annyira megdobogtatta a szívét. Tán még a tiltott románc sem ismeretlen egyesek számára. A szerelem nevében vívott epikus harc a szülőkkel vagy éppen önmagunkkal mindig egy kis olaj a tűzre, ami a felpezsdíti a vérünket, szóval szerelmi sztori szempontjából teljesen korrekt Az első áldozat.

Ám vámpíros történetként akad némi kehéje, ami többször megakasztotta az eseményeket. Nagyon izgalmasan van felvezetve, hogy Juliette Fairmont és családja nem akármilyen vámpír, hanem úgynevezett „öröklők”, egy ősi faj leszármazottjai, akik lazán mutatkozhatnak napközben, és nem lehet őket a hagyományos módszerekkel a túlvilágra tessékelni. De, akit nemcsak a szerelmi rész érdekel, az csalódottan fog szembesülni azzal a nyolcadik rész végére: igazából fogalma sincs arról, kik is pontosan az öröklők.

Persze, benne van a pakliban, hogy nem akartak minden eltapsolni az első évadban, és kell valami a másodikra, de azért igazán meg lehetett volna alapozni a mítoszukat. Egy csomó kérdés marad a nézőben: például Juliette nővérének, Elinornak miért van szuperképessége? Az is homályos, mi történt az ikertestvérével, és miért vannak fasírtban. De igazság szerint a vámpírvadászokról is lehetett volna több infót csepegtetni csak azért, hogy jobban megismerhessük a karaktereket. Meg aztán egyik részről a másikra az derül ki, már korábban is voltak a Georgia állambeli Savannahban szörnyek, ahol a cselekmény játszódik, tehát nem is olyan nagy titok a létezésük az emberek előtt. Egyszóval nem eléggé kiforrott Az első áldozat világa. Mindenesetre ezek hiányában sem fogja a néző kevésbé élvezni Juliette és Calliopé románcát, akik lényegében elviszik a hátukon a műsort.

A 10 legszexibb vámpír a képernyőről

És akkor még nem is került említésre, hogy meglepően kidolgozatlan és műanyag lett minden más szörny, mintha még mindig gyerekcipőben járna a CGI-technika.

Fókuszban az LMBTQ

Nyilvánvalóan a tiniket és LMBTQ tagjait célozták meg a sorozattal, de valószínűleg a felnőttek szívében is helyet fog kapni, már csak azért is, mivel kicsit az azonos neműek szerelmi életének viszontagságait is súrolja, ám nem a szokott módon. Itt nem a sokkot kapott szülőkön van a hangsúly, sőt, ilyen tekintetben nagyon is elfogadó világot alkottak. Ám Juliette legjobb barátja – aki nem mellesleg egy ember –, ugyancsak a saját neméhez vonzódik, ám akivel titokban jár, nem szeretné vállalni a kapcsolatukat. Úgyhogy itt nem a melegek kapcsolata csapja ki a biztosítékot, hanem a szörnyvadász és a vámpír se veled se nélküled szerelme. Az első évad vége több szálat is elvarratlanul hagy, de remélhetőleg a második évadban nagyobb hangsúlyt fektetnek a dramaturgiai hiányosságok orvoslására. Ezt leszámítva egy alapvetően élvezhető, romantikus és fordulatos tini vámpíros sorozatot kaptunk.

Nézd meg az előzetest itt:

Szerző: Wadolowski-Balogh Orsolya

Ez is érdekelhet

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról