Nők, akik megváltoztatják a világot – Yara Shahidi

2021.március.8.

Yara Shahidi rendkívül tehetséges fiatal színésznő, aki amellett, hogy egyre csak zsebeli be a filmiparban az alakításaiért nyújtott elismeréseket, aktivistaként is tevékenykedik. Kiáll olyan ügyek mellett, mint a szavazati joggal való élés fontossága, és a szegénység felszámolása az oktatás által, és mindezen törekvéseivel már most, 21 évesen komoly eredményeket ért el.

Nők, akik megváltoztatják a világot – Yara Shahidi
Fotó: Getty Images

Hat éves kora óta a tévék képernyőjén

Yara Shahidi 2000. február 10-én született Minnesota államban, Minneapolisban. Édesanyja afro-amerikai, édesapja pedig iráni származású. Yara négy éves volt, amikor édesapja fotós munkái miatt a családjával Kaliforniába költöztek, hamarosan pedig be is indult a karrierje. Mindössze hat éves volt, amikor megkapta első reklámszerepeit. Olyan cégekkel dolgozott együtt, mint a Ralph Lauren, a McDonald’s, a Disney vagy a Guess Kids. Első filmes szerepét 2009-ben kapta Eddie Murphy oldalán a Seholország című filmben, amiért a „Legjobb alakítás játékfilmben” kategóriában jelölték a Young Artist Awardon.

Filmes áttörés Zoey Johnsonnal

Karrierjében az igazi áttörést a 2014-es Feketék fehéren című film hozta meg, amelyben ő játszotta Zoey Johnsont. Néhány hónappal később alakításáért elnyerte a „Legjobb női mellékszereplő vígjáték kategóriában” díjat a NAACP Image Awardon. 2017-ben spin-off sorozat készült a filmhez, ami már a felnőtt, főiskolás Zoey Johnson életét mutatja be.

Aktivista tevékenységek

Yara amellett, hogy egyre fényesebb színészi karriert tudhat magáénak, aktivista tevékenysége is kiemelkedő. 2016-ban szerződést kötött a New Y ork’s Women Management modellügynökséggel annak érdekében, hogy a bevételeiből egy olyan céget hozhasson létre, amely színes bőrű nőknek ad lehetőséget arra, hogy változatos szerepeket kapjanak a filmvásznon.

Nem sokkal később létrehozta az Eighteen x 18 internetes közösséget, amelynek célja, hogy szavazásra biztassa mindazokat a fiatalokat, akiknek már joga van hozzá, valamint hogy a fiatalok tájékozódjanak minden olyan fontos történésről, amely az ő életükre is hatással lehet. Másik szívügye a szegénység felszámolása. A nevéhez fűződő Yara’s Club a new york-i Young Women’s Leadership Networkkel együttműködve olyan online mentori programokat kínálnak, melyek színvonalas oktatások által igyekeznek megalapozni a szegénység csökkenését.

Eredményei

Yara Shahidi neve ma már világszerte emberek milliónak ismerősen cseng. Olyan hírességeket is lenyűgözött aktivista munkájával, mint Michelle Obama, aki személyesen írt ajánlólevelet a Harvard Egyetemnek, ahol a fiatal tehetség 2018-ban meg is kezdte társadalomtudományi tanulmányait. Tavaly pedig édesanyjával közösen létrehozták a 7th Sun nevű produkciós céget, és az ABC Studiossal szerződést kötve csupán 21 évesen hamarosan saját műsorok gyártásába kezd.

Ez is érdekelhet

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.