Nők az idegösszeomlás szélén - A hét könyve: Anyák és kamionsofőrök

Talán nincs olyan ember, aki ne aggódna élete nehéz szakaszaiban a mentális épségéért. Biztosan normális, hogy furcsa gondolataim vannak? - tesszük fel ilyenkor a kérdést magunknak.

Néha rettentő, esetleg visszataszító, saját magunk számára is felháborító dolgok jutnak az eszünkbe, meglepően reagálunk eseményekre, vagy éppen képtelenek vagyunk megmagyarázni egyes reakciónkat. Ha többé-kevésbé úgy is érezhetjük, hogy urai vagyunk a testünknek, az elménket, a gondolatainkat nem vagyunk képesek olyan mértékben kordában tartani, mint a testünket.

Ez nemcsak zavaró, hanem időről-időre talán a legtöbb ember számára egyenesen riasztó is lehet, és motoszkálni kezd benne a kérdés: egészen biztosan normális vagyok? Honnan fogom tudni, ha már tényleg becsavarodtam?
Ivana Dobraková novelláinak hősei egy közös vonással biztosan rendelkeznek, mindannyian felfokozott érzelmi állapotban vannak, és úgy érzik, hogy a határon lavíroznak.
Egzaltált monológjaikban bontakoznak ki a történeteik, és mintha a csapongó mesélésük voltaképpeni célja az lenne, hogy felfedjék, regisztrálják a személyiségükben, az életükben keletkezett repedéseket, és ezáltal talán sikerüljön elkerülniük, hogy átbillenjenek a másik oldalra.

Nők nélkül művészet sincs - A hét könyve: Művész_Nők

Nők nélkül művészet sincs - A hét könyve: Művész_Nők

Az Anyák és kamionsofőrök című kötet szereplőinek hétköznapi őrületei tulajdonképpen sokkal közelebb vannak a mindennapjainkhoz, mint azt elsőre talán gondolnánk. Főhőseiben könnyű meglátni az ilyen-olyan okból becsavarodott, mentálisan megingott nőket, és talán nehezebb ráismerni bennünk azokra a tipikus helyzetekre, reakciókra, amelyek nagyon is közel esnek a mindennapi életünkhöz, tapasztalatainkhoz.

Ivana Dobraková nem véletlenül az egyik legsikeresebb szlovák szerző nemzetközileg is;
elképesztően jó érzékkel építi fel a novelláiban megszólalók belső lelki világát, és úgy képes hiteles karaktereket teremteni, hogy a monológok beszélői a mentális labilitásuk ellenére, vagy azzal együtt is önazonosnak tűnnek, de közben nem mond le arról sem, hogy a novellákat áthassa egy nagyon markáns fekete humor.

A Typotex kiadó világirodalmi sorozatában rendre váratlanul izgalmas köteteket olvashatunk. Az Anyák és kamionsofőrök méltó folytatása ennek a sornak, ez az öt novella rengeteg érdekes kérdést vet fel, például a női önrendelkezésről, a szexualitásról, az anyák és lányaik kapcsolatáról, a láthatatlan férfiakról és persze arról, hogy érdemes-e kételkednünk a saját ép eszünkben, vagy el kell-e fogadnunk, hogy minden nézőpont kérdése, és valószínűleg senki sem teljesen normális, még mi sem.

Ivana Dobraková: Anyák és kamionsofőrök, Typotex, fordította: György Norbert, 2020, 3200 Ft

Ez is érdekelhet

Hogy csinálja? Jennifer Lopez egy teljesen átlagos szettben is istennő

Hogy csinálja? Jennifer Lopez egy teljesen átlagos szettben is istennő

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a szerelem, házasság szempontjából kiváló a mai nap - november 28. vasárnap

Napi horoszkóp: a szerelem, házasság szempontjából kiváló a mai nap - november 28. vasárnap

Tedd & Ne tedd

Kate Middleton magenta kabátját legszívesebben letépnénk róla és elfutnánk vele a naplementébe

Kate Middleton magenta kabátját legszívesebben letépnénk róla és elfutnánk vele a naplementébe