Ők voltak az elmúlt száz év leghíresebb női gengszterei

2021.november.24.

Amikor híres bűnözőkre, gengszterekre gondolunk, általában férfialakokat képzelünk magunk elé. Bár a szervezett bűnözés hierarchiája hagyományosan a nőket a feleség, az anya vagy legjobb esetben is csak közreműködő, segítő, nem pedig irányító szerepbe szorította, a börtönbe kerülő maffiafőnökök vagyonukat gyakran feleségükre bízták. A 20. század változásai izgalmas bűnözői történeteknek adtak helyet, nézzük tehát, kik voltak az elmúlt száz év leghíresebb női gengszterei.

Ők voltak az elmúlt száz év leghíresebb női gengszterei
Fotó: Gettyimages.com

Ma Barker

Fotó: Gettyimages.com

A század egyik leggonoszabb, legveszélyesebb és legötletesebb bűnöző lángelméjeként jellemzett Arizona Donnie Barker, ismertebb nevén Ma Barker, az 1910-es években egyszerű útszéli rablásairól, később gyilkossági és emberrablási ügyeiről ismert család, a Barker-Karpis banda matriarchája volt. Barker négy fia, Herman, Lloyd, Arthur és Fred végezte a piszkos munkát, az irányítás azonban végig édesanyjuknál maradt; ő találta ki és felügyelte, ahogy fiai rablásokkal emberrablásokkal és gyilkosságok sorával terrorizálják az 1920-as és 30-as évek Amerikáját. Az erős akaratú asszonyt 1935-ben a floridai Ocklawahában lőtték le FBI ügynökök.

Gertrude „Cleo” Lythgoe

Amikor az Egyesült Államok 1920-ban betiltotta az alkohol gyártását és értékesítését, jövedelmező üzleti lehetőségek nyíltak meg azok előtt, akiknek nem okozott gondot a törvény megszegése. A Bahamák királynőjeként ismert Gertrude Lythgoe volt az egyetlen nő, aki az 1920-as amerikai szesztilalom életbe lépése után magas pozíciót töltött be a férfiak által uralt csempészetben. A fiatal, rátermett Gertrude egy kereskedelmi állomást nyitott az akkoriban még brit gyarmatként szolgáló Bahamákon, ahonnan könnyedén tudta tovább csempészni a jó minőségű skót whisky rakományát Nessau-ból az Egyesült Államokba. A 20. századi csempész-kalózként dolgozó asszony 5 évvel később vonult nyugdíjba tetemes vagyonával, és 1974 júniusában Los Angelesben halt meg, 86 évesen.

Griselda Blanco

Fotó: Profimedia

A Keresztanya, La Madrina, a Fekete Özvegy és a kábítószer-kereskedelem királynőjeként ismert asszony, Griselda Blanco már egészen kiskorában, 11 évesen beállt a bűnözők sorába, amikor megölt egy 10 éves kisfiút, akiért váltságdíjat is követelt. Később tinédzser korában prostituáltként dolgozott, első férjét – akitől három gyermeke is született – válásuk után egy üzleti vita hevében ölte meg. A hetvenes években második férjével, Alberto Bravoval együtt került fel a világ kokaintérképére, Griselda lett az első milliárdos bűnöző, aki havi 80 millió dollárt keresett a Kolumbiából az Egyesült Államokba irányuló kokaincsempészetből. A kokain biznisz mellett rendszeresen szervezett orgiákat, kutyáját Hitlernek, legkisebb – egyedüli életben maradt – fiát pedig Michael Corleonénak nevezte el. 1985-ben három ember meggyilkolását – a feltételezett több mint 200-ból – sikerült rábizonyítani, 20 éves büntetésének letöltését követően pedig 2004-ben kitoloncolták az Államokból. Később visszavonultan élt a kolumbiai Medellínben, ahol pár évvel később egy motoros férfi lőtte le az akkor 69 éves drogbárónőt.

Stephanie St. Clair

Stephanie Saint Clair számos illegális szerencsejáték üzletet vezetett az 1930-as években a New York-i Harlemben. Olyan stratégiai, politikai és banki ügyekkel foglalkozott, melyekben a banki befektetések, a szerencsejáték és a lottózás keveredett. Az üzlet nem volt legális, de egyike volt azon kevés lehetőségeknek, amelyet Harlem fekete bőrű lakosai befektetésként használhattak. Saint-Clairt gyakran megkörnyékezte a harlemi maffia, de kitartott függetlensége mellett, és soha nem került a maffia ellenőrzése alá. Madame St. Clair – aki Queenie néven vált ismertté – törvénytelen munkája ellenére nem rejtőzött: a polgárjogok szószólójaként és divatos öltözködéséről ismert üzletasszonyként is elhíresült, mi több, tanúskodott a korrupt amerikai rendőrség ellen is. Később visszavonult a számok játékától, és a Harlemi Keresztapa néven ismertté vált társának adta át az üzletet, majd 1969-ben csendben, vagyonos asszonyként hunyt el.

Ha még többet akarsz megtudni a maffiáról, kapcsolj minden csütörtökön 23 órakor a VIASAT6-ra, ahol végigkövetheted a Brill 1. évadát: az izgalmas sorozat az alvilági gyémántcsempészet veszélyekkel és sötét titkokkal övezett világát és egy Los Angeles-i gyémántkereskedő család küzdelmét mutatja be.

Ez is érdekelhet

Egy kapcsolat 5 szakasza, amin minden pár keresztülmegy

Egy kapcsolat 5 szakasza, amin minden pár keresztülmegy

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját