Nem Will Smith pofonja volt az egyetlen botrányos pillanat az Oscar történetében

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Már csak néhány órát kell várnunk és elkezdődik Hollywood legjelentősebb eseménye, a 95. Oscar-gála. A fényűző esten a filmszakma kiválóságait ismerik el, de a vörös szőnyeges bevonulás is hatalmas durranásnak ígérkezik. A díjátadót élőben fogják közvetíteni - reméljük botránymentesen fog telni ez a három óra.

Will Smith ellenséges reakciója a tavalyi Oscar-gála legmegbotránkoztatóbb pillanata volt
Will Smith ellenséges reakciója a tavalyi Oscar-gála legmegbotránkoztatóbb pillanata volt
Fotó: Neilson Barnard/Getty Images

Jimmy Kimmel idén lesz harmadik alkalommal a díjátadó házigazdája, amely a Dolby Színházban kerül megrendezésre. A szervezők nagyon bíznak a gála sikerességében, illetve abban, hogy 2023-ban a sors végre megkíméli őket a botrányoktól. Sajnos nem voltak mindig ilyen szerencsések, úgyhogy mutatjuk, melyek voltak az Oscar-gála legbotrányosabb pillanatai az elmúlt évtizedekben.

Nem kért az elismerésből

1973-ban történt az Oscar-gála egyik legkínosabb pillanata, amikor Marlon Brando nem volt hajlandó átvenni a díjat. A szobrocskát a Keresztapában nyújtott ikonikus alakításáért nyerte el, azonban a világszintű elismerés ellenére sem jelent meg személyesen a gálán. Marlon Brando képviseletében Sacheen Littlefeather indián színésznő és aktivista fáradt fel a színpadra, hogy közvetítse a színész mondanivalóját. Marlon Brando levélben üzente meg, hogy az Oscar-díj elutasításával szeretne tiltakozni a Hollywoodban történő, indiánokkal szembeni igazságtalan bánásmód ellen.

A nézők többet láttak, mint amennyit szerettek volna

A következő évben sem unatkoztak a nézők, ugyanis a 46. Oscar-gálán Robert Opel amerikai fotóművész úgy döntött, hogy meztelenül végigrohan a színpadon. A megbotránkoztató eset akkor történt, amikor David Niven, az est házigazdája éppen Elizabeth Taylort konferálta fel. Utólag kiderült, hogy Opel nem polgárpukkasztás céljából sokkolta a nézőket, hanem melegjogi aktivistaként egy globális társadalmi problémára akarta felhívni a figyelmet. David Niven viccel igyekezett oldani a feszültséget, de a kínos pillanat valószínűleg egy életre bevésődött a nézők emlékezetébe.

Hol lehet nézni az Oscar-gálát? Íme minden részlet, hogy ne maradj le az év legnagyobb filmes eseményéről

Hol lehet nézni az Oscar-gálát? Íme minden részlet, hogy ne maradj le az év legnagyobb filmes eseményéről

Korai volt az öröm

A 2017-es Oscar-gálán történt kínos jelenetet sem könnyű elfelejteni, ugyanis a díjátadó valaha volt egyik legnagyobb botránya kötődik ahhoz az évhez. A nyertest Warren Beatty olvasta fel, akihez valamilyen okból kifolyólag a rossz boríték került. A legjobb színésznő, Emma Stone neve szerepelt az ominózus lapon, amiről Beatty arra következtetett, hogy a legjobb film nyertese a Kaliforniai álom. Utólag már szánta-bánta a “bakit”, de a feszültséget csak tovább fokozta, hogy a Kaliforniai álom stábjának köszönőbeszéde már javában zajlott a színpadon, amikor kihirdették, hogy valójában a Holdfény című film viheti haza a díjat. Végül az Akadémia beismerte, hogy nem Warren Beatty volt a hibás, ugyanis az egyik munkatársuk adott rossz borítékot a színész kezébe.

Harc a rasszizmus ellen

Chris Rock számára nem a tavalyi Will Smith-pofon volt az első Oscar-gálás történelmi pillanat. 2015-ben (kevésbé botrányos körülmények között) irányult rá a figyelem, amikor kiállt az #OscarSoWhite mozgalom mellett. Abban az évben egyetlen fekete színészt sem jelöltek Oscar-díjra, amely hatalmas felháborodást keltett, hatására pedig egy egész Twitter-lavina indult el. Természetesen ezt a készítők nem hagyhatták figyelmen kívül, ezért egyfajta tűzoltásként felkérték a komikust házigazdának. Chris Rock egy 10 perces beszédben fejtette ki véleményét a jelenségről; ugyan viccesen adta elő mondandóját, de a végén azért hozzátette: ő csak annyit kér, hogy bőrszíntől függetlenül minden színész egyenlő esélyekkel indulhasson az elismerésért.

Díjat nyert, mégis alig akarták beengedni

A fentebb említett probléma nem újkeletű: bár már 1929 óta díjazzák Hollywood legzseniálisabb művészeit, egészen 1940-ig nem nyert egyetlen afroamerikai színész sem Oscar-díjat. Abban az évben jött el az első ilyen pillanat, amikor Hattie McDaniel nyert az Elfújta a szélben nyújtott alakításáért. Hiába hirdették őt ki győztesnek, a gálán borzasztóan megalázták: először be sem akarták engedni abba a hotelbe, ahol az eseményt tartották, majd megtiltották neki, hogy a színésztársaival egy asztalnál üljön. Ez az elképesztően méltatlan bánásmód azért történhetett meg, mert akkoriban az Egyesült Államokban még nagyon szigorúak voltak a szegregációs előírások. Többek között ezért fordulhatott elő az is, hogy a színésznő az Elfújta a szél premierjén sem vehetett részt, mert a moziba csak fehér embereket engedtek be.

Már csak néhány óra az Oscar-gáláig, hangolódj!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője