Az olvasás több mint szórakozás - A májusi Tedd! & Ne Tedd! melléklet címlapsztárjával, Ott Annával beszélgettünk

Sokaknál feledésbe merül az olvasás és a könyvek varázsa, holott ennél szórakoztatóbb kikapcsolódási lehetőséget el sem lehet képzelni. Ott Anna inspiráló, olvasásösztönző Instagram-oldala nagyon jól szemléleti, igenis helye van a közösségi médiában könyveknek is. A májusi Tedd! & Ne Tedd! melléklet címlapsztárjával beszélgettünk.

Fotó: Zsólyomi Norbert

Mikor és hogyan bűvölt el a könyvek és az irodalom világa?

Fiatalon olvasóvá váltam, mert imádtam az érzést, hogy eltakarhatom valamivel az arcomat és így különleges történetekben találhatom magam, ez teljesen kiragadott a hétköznapokból és a saját világomból. Kamaszként a barátaimmal sokszor cserélgettünk, ajánlottunk egymásnak könyveket, máig tartom, hogy ez az egyik legjobb módja a másik megismerésének, ezt igyekszem a munkámban is kamatoztatni.

Milyen szempontok, elvek szerint használod a közösségi médiát?

Egyszer egy influenszernél olvastam, hogy ő ugyanúgy kommunikál az Instagramon, mintha a négy fal között a legjobb barátnőjével beszélgetne. Szerintem ez probléma. Tudatosítanunk kell, hogy több ezer emberhez kommunikálunk, hatással vagyunk rájuk, befolyásoljuk őket és ez felelősség, amihez fel kell tudni nőni és szem előtt kell tudni tartani. Az én szempontjaim az őszinteség és a természetesség, ezt szeretem másoknál is látni és olvasni, különben kilóg a lóláb és érezni fogják a követők a hamis hangokat. A hitelesség már kezd elcsépelt szó lenni a témával kapcsolatban, de nagyon fontosnak tartom. Rengeteg időbe és energiába tellett, de meg kellett tanulni nemet mondani akár borzasztóan kecsegtető termékekre, munkákra, pénzösszegekre és mindezt azért tettem, hogy független, hiteles és szabad tudjak maradni az online térben is. A saját tapasztalatom pedig az, hogy a sok nem hoz végül egy hatalmas igent, meghálálja magát és elvezet olyan munkákhoz és lehetőségekhez, amik nem okoznak gyomorgörcsöt, sőt nemcsak használnak, hanem hozzám is adnak.

Neked mitől lesz inspiráló egy oldal?

Attól, ha szem előtt tartja, hogy az öncélúság mellett adjon is, közvetítsen valamit a követői számára. Hogy legyen gondolata és véleménye, ami nem feltétlenül kell, hogy egyezzen az enyémmel. Egyre inkább azt érzem, hogy lassan nem lesz elég, hogy valakit sokan követnek és ezért sok cég megkeresi, hogy reklámozz a termékeit.

Fotó: Zsólyomi Norbert/GLAMOUR

A fenntarthatóság kérdése is az egyik szívügyed. Mesélsz egy picit erről?

Gyerekkori legjobb barátnőm Sára (@aboutahome), így a háztartást érintő kérdésekben bármikor, bármiben van hova fordulnom. Ha nem is vagyok egy otthon természetes tisztítószereket kevergető alkat, ő mindig kisegít. Ami a sajátom, az a divat és a művészet kérdése. Én is az a típus voltam, aki stresszoldásként shoppingolt, a boldogságot az okozta, ha minél olcsóbban, minél többféle ruhát vásárolhatok magamnak. Ez teljesen megváltozott, mióta beleástam magam egy kicsit, hogy hol, kik és milyen körülmények között készítik ezeket a ruhákat és mi lesz velük, amikor egy szezon után megunjuk őket. Több mint egy éve igyekszem teljesen kerülni a fast fashiont, ebben nagy segítségem az évente többszöri gardróbvásár, ahol másokkal kicserélhetjük a megunt darabokat, így tovább élnek másnál. Ráadásul így teszek szert a legtöbb hazai tervező által készített ruhámra és kiegészítőmre is, amiket kincsekként őrzök és féltek. Boldogságot okoz, hogy ismerem a ruháim megálmodóit, készítőit, történetét, anyagválasztását.

Az utóbbi időben nagyon sokunkkal szerettetted meg az olvasást. Mi lenne a legnagyobb elismerés, amit szeretnél elérni a közeljövőben?

A legnagyobb elismerésnek azt tartom, ha miután dolgoztam egy csapattal, újra visszahívnak egy következő munkára, mert ez azt jelenti, hogy elégedettek voltak a teljesítményemmel. Az Aegon Művészeti Díj az egyik legfontosabb díj a szakmában, mindig figyelemmel követtem hogy melyik könyvek vannak jelen a listán, el is olvastam őket, mert fontos mértékadó. Hogy kétszer lehettem zsűritag ebben a döntésben, arra nagyon büszke vagyok. Nádas Péter írásaihoz mindig kevésnek éreztem magam és féltem tőlük, ezt szerettem volna legyőzni a tavaszi karantén alatt azzal, hogy együtt olvasom sokakkal a regényét. Hogy Nádas Péter követi ezeket a beszélgetéseket, e-mailt ír nekem (amit kinyomtatva, bekeretezve őrzök) és lehetőségem volt vele beszélgetni, azt még máig nem fogtam fel. Legutóbb a Katona József Színház keresett meg egy munkával, ennek is nagyon örültem, mert számomra az egyik legfontosabb kulturális műhely az övék. A Quimbyért fiatalkorom óta rajongok, egy álmom vált valóra azzal, hogy beszélgethettem velük színpadon, hogy sokukkal több projekten is dolgozhattam együtt, hogy felveszik nekem a telefont és bíznak bennem. Ez egy igazi álom, ami valóra vált és sokszor meg kell állnom, főleg ebben a nehéz évben, hogy tudatosítsam magamban. Szóval az elismerés számomra, ha értékteremtő munkákba hívnak együtt dolgozni és együtt gondolkozni olyan emberek, akikre felnézek, akiktől tanulhatok. Ha minden így folytatódik, az a legnagyobb elismerés számomra.

Olvasd el az interjút a májusi GLAMOUR Tedd! & Ne Tedd! mellékletében, még több kérdésre válaszol Anna és inspiráló Instagram-oldalakat is ajánl.

Smink: Tégely Laura

Haj: Radván Simon

Ez is érdekelhet

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói