Tabuk nélküli beszélgetés – Párkapcsolati és szexuális erőszak-megelőző programot indít a NANE és a Patent Egyesület

2021.március.6.

Bár mindkét szervezet tartott már korábban bántalmazás megelőzésére és szexuális felvilágosításra irányuló programokat, de ettől az évtől kezdve közös erővel tervezik 1000 felső tagozatos gyerek és kamasz bevonását a Kapcsolódj be! és az Együtt Egyenlően programokba. A két szervezet szimbolikusan Valentin-napon kezdte meg adománygyűjtő akcióját, melynek célja, hogy egymillió forintot gyűjtsenek össze, amiből aztán minél több iskolában juttathatják el a foglalkozásaikat. Mészáros Grétával, a kezdeményezés koordinátorával beszélgettünk.

adjukössze-EE
adjukössze-EE

A NANE és a Patent Egyesület is (sajnos) számos tapasztalattal rendelkezik párkapcsolati erőszak áldozatainak megsegítésében, így úgy érezték eljött az idő, hogy összefogjanak egy közös ügy érdekében, hogy az egyenlőtlen és bántalmazó párkapcsolatok veszélyeire már felső tagozatos kortól felhívják a figyelmet.

adjukössze-4

Egy-egy alkalom 90 percet vesz igénybe, ezalatt az osztállyal interaktív beszélgetéseket kezdeményeznek és különféle játékokon keresztül járják körbe a kölcsönösségen és egyenlőségen alapuló kapcsolatok témáját.

Gréta elárulja, hogy megvan az előnye annak ha az osztályokba járó fiúkkal és lányokkal külön tudnak foglalkozni, ilyenkor sokkal őszintébb, bizalmasabb légkör tud kialakulni, és az is megfigyelhető, hogy a fiatalok kevésbé próbálják véleményüket, reakciójukat elvárásokhoz alakítani.

Például a fiúk egymás között őszintébbek azzal kapcsolatban, hogy számukra is megterhelő a férfiaktól elvárt érzelemmentes és folyton határozott viselkedés, a lányok pedig könnyebben fogalmaznak meg olyan érzéseket vagy gondolatokat, amiket a környezetük nem tart „nőiesnek”. Viszont pont a koedukált felállásban tapasztalhatják meg azt, hogy a párkapcsolatokról és szexről lehetséges nyíltan beszélgetni és megosztani egymással az ezzel kapcsolatos igényeket és érzéseket. Bár a párkapcsolati erőszak inkább lányok és a nők „problémája”, hiszen túlnyomórészt ők az áldozatai, Grétáék fontosnak tartják, hogy a fiúk is érezzék a probléma súlyát, megértsék, hogy erőszakot elkövetni elfogadhatatlan és ne hagyják szó nélkül, ha például egy barátjuk viselkedik elnyomóan a kapcsolatában. Gréta azt is kihangsúlyozza, hogy a foglalkozásokon szóba kerülnek a meleg és leszbikus párok kapcsolata is, hiszen az erőszak őket is érintheti, de az erről szóló beszélgetés még inkább tabu, miközben fontos lenne, hogy minden fiatal támogatást és információt kaphasson. A program során nem csak az erőszak formáit vitatják meg, hanem olyan szexualitással kapcsolatos kényesebb témákról is szó esik, melyekről a gyerekek máshol vagy mással nem tudnának, vagy mernének kérdezni.

Azért is jó, hogy mi foglalkozásvezetőként kívülről érkezünk, mert tanárként érthetően nehéz, akár kellemetlen is lehet, hogy az, hogy egyik órán még matekot tanít, a másikban pedig a kölcsönös beleegyezésen alapuló szexről beszél

- mondja Gréta.

Magyarországon a felvilágosítás órák nagy részét az önmegtartóztatásra való felhívás (vagy inkább az erre intés) és a szex biológiai megközelítése teszi ki, és ez hatalmas ellentétben áll azzal a túlszexualizált közeggel és kultúrával, amiben a fiatalok élnek. Például, egészen elrettentő, hogy a fiúk számára a pornóban látott jelenetek adják az első meghatározó képet a férfiak szerepéről és viselkedéséről a szexben. A lányok pedig ellentétes információk hiányában normálisnak tartják, megszokják, elviselik ezeket.

1 fb poszt

A foglalkozásokon mindig feljön az áldozathibáztatás témaköre, Gréta szerint nagyon fontos, hogy ellensúlyozzuk az elterjedt vélekedéseket arról, hogy az erőszakban kettőn áll a vásár, vagy hogy mindkét fél ugyanúgy felelős azért, hogy megtörténik. Jó látni, hogy a gyerekek a foglalkozás végére sokszor egyetértenek és kimondják: a felelősség azé, aki erőszakosan viselkedik, visszaél a helyzetével. Ami pedig a jelenlegi, lassan egy éve tartó intenzív online léthez kapcsolódó legégetőbb téma, az az online erőszak. A NANE egy külön weboldalt hozott létre, ahol röviden és érthetően összefoglalják az online tér milyen potenciális bántalmazási és visszaélési formáknak ad lehetőséget: a partner online ellenőrzése, szexting, meztelen képek küldésének erőltetése, bullying vagy a bosszúpornó. Gréta elmondása alapján kifejezetten ijesztő, hogy a lányok már mennyire fiatalon megtapasztalják a saját bőrükön, hogy milyen, amikor egy társuk vagy esetleg egy idősebb személy küld nekik intim képeket, vagy tőlük követeli azt. Emellett ugyanúgy fontos beszélni arról is, hogy egy bántalmazó párkapcsolatban hogyan jelenhetnek meg új, online formái az erőszaknak: ilyenek például a folyamatos GPS-es nyomonkövetés, vagy szakítás esetén a korábban kapott meztelen képek megosztása bosszúból.

2 fb poszt

A NANE és a PATENT közös programjának célja, hogy a kamaszok megtanulják a társdalom által elfogadott erőszakot kritikusan kezelni, miközben segítenek nekik megmutatni, hogy a mindenféle ponyvaregényekkel és filmekkel ellentétben valójában milyen is egy egészséges, egyenlőségen alapuló párkapcsolat.

Cikk: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Milyen lehetőségei vannak a hormonmentes fogamzásgátlásnak? Termékenységtudat-szakértővel beszélgettünk

Milyen lehetőségei vannak a hormonmentes fogamzásgátlásnak? Termékenységtudat-szakértővel beszélgettünk

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról