Programajánló: Csokiimádó vagy? Akkor a Csokoládé Múzeumot neked találták ki!

2021.november.8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy utcán sétálsz, és hirtelen odalép hozzád egy bajuszos bácsi forró csokoládékkal teli tálcával a kezében. Azt mondja, most azonnal a tiéd lehet egy finom, krémesen olvadó, lágy textúrájú forró csokoládé. Elfogadnád?

Programajánló: Csokiimádó vagy? Akkor a Csokoládé Múzeumot neked találták ki!
Fotó: Gettyimages.com

A válasz valószínűleg 95 %-ban az igen felé korrelál. A maradék 5% alatt azokat az embereket értem, akik vagy egészségügy okok miatt, vagy pusztán az idegentől, ismeretlentől (vagy csak a bajuszoktól úgy általában) való félelem miatt mondanak le az isteni eledel élvezetéről.

A csoki szó hallatán összefut a nyál a szánkban, sürgető vágyat érzünk, hogy birtokolhassunk egy kis kockát. Hogy miért? Azért, mert egyszerűen így vagyunk kódolva. Évszázadok, sőt évezredek alatt kifinomult ösztöneink segítségével rájöttünk, hogy a csokoládé több, mint étkezési alapanyag vagy kereskedelmi portéka, ha úgy tetszik. Egyfajta szeánsza, története van, amely kalandra hív minket a régi, azték időktől kezdődően.

Csokoládé Múzeumban jártam, kakaóbabra találtam…

Nem is olyan rég volt szerencsém visszatérni egyik kedvenc budapesti múzeumomba, a 16.kerületi, Bekecs utcai Csokoládé Múzeumba. Örök szerelem volt ez a múzeum már 7 éve is, amikor először látogattam ide a családommal. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy voltam olyan szerencsés és a látogatásunk végén megnyertem a múzeum nyereményjátékát, az 1 kg Mozart golyócskát.

Azóta nagyon sokat változott a Múzeum és igencsak jó irányba. A Bekecs utca 22. szám alatt található Csoki múzeum már kívülről is pazar, hívogató látványt nyújt az odalátogatónak. Egy aranyozott, kakaófát ábrázoló, bájos kis kapu fogad minket, amely csengetésre kinyílik. Zöld pázsitú, romantikus kertjében pedig gyönyörű szökőkutat láthatunk.

A kertben találunk még hatalmas Mozart golyókat, amelyek félbe vannak vágva és ülő alkalmatosságnak használhatjuk őket. Itt megpihenhetünk addig, amíg várakozunk.

Több túra közül választhatunk, melyeket lehet akár születésnapi vagy évfordulós ajándéknak is szánni. Mivel a Praliné túrán vettem részt, a következőkben erről szeretnék beszámolni nektek. A túra az épület főbejáratánál, a csokoládé szökőkútnál kezdődött. Minden vendég felszúrt pálcikára egy finom édességet, amit aztán a csokoládé szökőkútból bugyogó csokoládéba mártott. Itt már megcsodálhatjuk a múzeum berendezését, a romantikus, korabeli festményeket is megnézhetjük, és érdekes információkat tudhatunk meg a múzeum egykori gazdájáról. Már az előtérben érezhetjük a fenséges csokoládé illatot, ahogy áthatja érzékeinket.

Extra tipp: Mindenképpen látogassatok el a mosdóba, ilyen elegáns és impozáns toalettel még biztosan nem találkoztatok sohasem!

Ezután következett a Rákóczi Lovagterem, ahol megnéztük a Rákóczi festményeket egy újabb kóstoló társaságában. Lenyűgöző dobozkák, egykori ruha viseletek és egy fenséges királyi asztal tárul a szemünk elé, ahol a Fejedelmi Lakoma program is helyet kap. A nagy ámuldozások után közös sétát tettünk a csokoládék édes világában, ahol századfordulós csokoládéboltok kirakatait tekinthettük meg, illetve izgalmas, édességekkel kapcsolatos történeteket hallgathattunk. Mindezt ínycsiklandó csokoládékóstolóval egybekötve. Egy kis idő elteltével a Rákóczi Pince kellemesen hűs alagsorában találtuk magunkat. Századfordulós butéliák, üvegek sokasága között haladva pálinkakóstolóra kerül sor.

A túra végéhez közeledve saját csokoládénkat is elkészíthettük: süteményből készült tálkába csorgattunk csokoládét, azt különböző fűszerekkel (színes cukorral, kókusszal, chilivel stb.) díszíthettük. Ezt becsomagolva a túra végén hazavihettük.

Amíg a csokoládénk megszilárdult, addig kezünkben egy csésze forrócsokoládéval beültünk a Filmmúzeumba, ahol a csokoládé történetét mutatták be. Közben csokoládékóstolók színesítették a programot. Kóstolhattunk sós mogyorós pralinét, trüffelt, macska nyelvet, illetve igazi, nyers kakaóbabot.

Érdekesség

Tudtátok, hogy ahelyett, hogy tej csokival tömnénk magunkat, sokkal egészségesebb az étcsokoládé fogyasztása? A tejcsokoládé nemcsak tele van cukorral és tejporral, de nem is eredeti. A minimum 75 %-os vagy afeletti étcsoki hihetetlenül egészséges, antioxidáns tartalma miatt, és minden nap legalább egy kockát el kellene fogyasztanunk belőle. Jótékony hatással van az agyműködésünkre, immunrendszer erősítő, illetve keringési zavarokra és szív problémákra is ajánlatos. Téves információ, miszerint az étcsoki keserű, hiszen éppen ez a természetes, egészséges íz, csak sajnos hozzá szoktattuk magunkat a mű, adalék anyagokkal telenyomott tejcsokikhoz. Ehhez nem lehet hozzászokni, nem is tudunk belőle megenni 1 táblát 15 perc alatt.

A program végén megnéztük az első Stühmer Csokoládébolt berendezésének korhű másolatát, és kedvünkre vásárolhattunk a Csokoládé Múzeum mintaboltjában, Európa legkedveltebb csokoládéiból.

Bevallom, nem bírtam ki, teljesen átadtam magamat a csábításnak és vettem eredeti kakaóbabot. Miközben ezt a cikket írom, már be is vettem a napi egy darab nyers kakaóbab adagomat, hogy támogassam az immunrendszeremet. Hogyha pedig a teázás szerelmesei vagytok, akkor is találtok kedvetekre való csemegét a boltban.A teák közül az eper-narancs gyümölcs teát és a Citromos tűz elnevezésűt ajánlanám.

Remélem hasznosnak találtátok a beszámolómat és meghoztam a kedveteket egy kis Charlie és a csokigyárra hajazó kalandhoz!

Itt találtok több információt a múzeumról: http://www.csokolade-muzeum.hu

Szerző: Tollas Tímea

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője