Utazz okosan, és járd be a világot fillérekből! - Profi tippek az Utazó Majomtól

Mindenki arra kíváncsi, hogyan lehet szinte nulla forintból bejárni a bolygót… Már az elején szögezzük le, ha nem stoppolni szeretnél, vagy egy idegen kanapéján megpihenni a nyaralásod alatt, mindenképpen költséges lesz. Ám van jó pár praktika, amivel tetemes összegeket tehetsz félre magadnak akár egy következő kiruccanásra.

Az utazásban az egyik legdrágább tényező értelemszerűen a repjegy. A Google Flights oldalon viszont megteheted, hogy célállomások szerint keresel országot, továbbá beállíthatod azt is, hogy szűrje le neked a párnapos, egyhetes vagy akár többhetes legkedvező ajánlatokat. Akár még értesítőt is beállíthatsz, így nonstop képben leszel a legjobb ajánlatokkal.

Külvárosi szállás

Görcsösen próbálkozik mindenki a főtér mellé szobát foglalni, de ha a spórolás élvez prioritást az utad során, nézelődj inkább a külső kerületekben. Itt jóval olcsóbb, és egyébként sokszor igényesebb, tágasabb szállásokra tehetsz szert. Ügyelj rá, hogy legyen a közelben késő este is járó tömegközlekedés, és már meg is van oldva a második legdrágább faktor.

Használd ki a helyiek tapasztalatát

Mindig érdemes elkerülni a lehúzós turistáknak fenntartott éttermeket, hiszen itt sem árban, sem ízvilágban nem jársz jól. Kérdezd meg bátran az első embert, aki szembe jön az utcán, vagy próbáld meg kideríteni, hol esznek a helyiek. Ha már az éttermet választod, mindenképpen nézd meg az értékelést a helyről, hogy biztosan megérje elkölteni az adott helyen az ebédedet.

Welcome és búcsúvacsora vs. szendvics

Mi magyarok különösen tehetségesen csomagolunk ennivalót, ha felkerekedünk. Most bizonyára mindenkinek beugrik a fasírozott és a celofánba rejtett szendvicshalmok. Ezt a mentalitást érdemes külföldre is elvinni, ha éppen nem állsz jól anyagilag, ugyanis az ételen rengeteget lehet spórolni. Az italon viszont még annál is többet, ezért jó, ha van nálad egy kulacs, esetleg vedd meg az üdítőt vagy az alkoholt üzletben a bárok helyett.

Vegyél meg minden belepőt előre

Ezáltal nem csak jobban nyomon tudod követni a kiadásaidat, de sokszor jóval kedvezményesebben tudod megvenni a belépőket, arról nem is beszélve, hogy a helyszínen megspórolod a várakozást. Némi tervezéssel jár ugyan, de megéri! Nézz utána minden látványosság honlapján, hogy milyen lehetőségeid vannak.

Szezont a fazonnal

A szezonon kívüli utazásnak számtalan előnye van amellett, hogy pénztárcabarát: kevesebb a turista, egy másik arcát láthatod az úti célnak, kapcsolódhatsz a helyiekhez. Arra is figyelni kell viszont, hogy ilyenkor már nyitvatartással működnek a látnivalók, illetve korábban megy le a nap, ezért reggel már talpon kell lenni, ha valamit látni is akar az ember. Lehet, hogy strandolni nem fogsz tudni, de az egészen biztos, hogy új kalandokra teszel majd szert!

Mindened az utazás? Tudj meg még több utazási tippet az Utazó Majomtól, akit a Púdermentes podcastben kérdeztünk:

Ez is érdekelhet

Mit tanulhatsz a Sárkányok házából egy pszichológus szerint? Stratégiát és mentális védekezést mindenképpen

Mit tanulhatsz a Sárkányok házából egy pszichológus szerint? Stratégiát és mentális védekezést mindenképpen

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói