Hogyan adjunk jól visszajelzést? Gyorstalpaló rutin nélkülieknek

Sértődések, ki nem mondott sérelmek, rejtett indulatok, kavargó kérdések, önhibáztatás… A visszajelzés műfaja nem egyszerű, de ha megúszósan kezeljük, könnyen lehet, hogy sehová sem tartunk. Hogyan lehet jó visszajelzést adni? Egyáltalán: szükség van rá? Milyen feedback az, amit jó befogadni?

Hogyan adjunk jól visszajelzést? Gyorstalpaló rutin nélkülieknek
Fotó: Profimedia

Gyakran elhiszem, hogy alapvetően nem kommunikálok rosszul, de amikor egy kényes témában kell megnyilvánulni akár egy idegen, de legfőképp egy szerettem felé, néha rútul beletörik a bicskám. No meg persze ott van a másik véglet, amikor hetekig ül a vállamon más véleménye. Mindkét szituáció befolyással lehet kapcsolatokra, motivációra, önbizalomra, így mindenképpen érdemes kis edukációt fogyasztani a témában.

A visszajelzés buktatói

Általános hiba, hogy az empátia legyőzi a hatékonyságot. A bármit, csak a másik ne bántódjon meg elgondolással csak az a probléma, hogy utána ugyanúgy fogtok közösen ülni a pocsolyában fejlődés nélkül. Hasonló gyenge pont lehet az attól való félelem, hogy a másik a negatív kritika hatására megutál miket, ezáltal pedig elveszítjük, vagy elmarjuk az illetőt. Végül ott van a lehetséges agresszió, ami sokakból előkúszik, ha a kudarcukat szóvátéve támadást érzékelnek.

Púdermentes Podcast: Soha el nem ért sikereink sírboltjai között

A jól felépített visszajelzés fázisai

Most, hogy tisztán látjuk, hogy mernünk kell megszólalni, méghozzá higgadtan, érdemes a következő lista alapján haladni:

1. Kezdd egy kérdéssel

Mielőtt még a partner gyanút fogna a témával kapcsolatban, térképezd fel az álláspontját. Lehet, hogy már idejekorán ki fog bújni a szög a zsákból és nyíltan tudtok beszélgetni, de legalábbis közelebb kerülsz a másik fél valóságához.

2. Negatív és pozitív kritika

Az igazán építő jellegű véleménycsere egyaránt tartalmaz jó és rossz meglátásokat is. Kicsit készülj fel a beszélgetésre, és gondold át, hogy melyik halmazba mi tartozik, és mondd is el őket.

3. Ne adj visszajelzést össze-vissza

Vállald a meglátásod, és ne élj a szendvics módszerrel: vagyis amikor két dicséret közé rejted el a dorgálást. Így a társad csak összezavarodik, ezért fontos, hogy megfelelően szeparálva juttasd el a kívánt információt.

4. Fogalmazz egyértelműen

A másikat szintén a zavarosba taszíthatja, ha egy általános mondattal engeded útjára, például: Az a baj veled, hogy figyelmetlen vagy! Ebbe millió dolog beletartozhat, te viszont biztosan tudod, mi zavar igazán. Mondd helyette azt, hogy: Szeretném, ha egy picit jobban odafigyelnél rám a hétköznapokban, és töltenénk együtt egy kis minőségi időt, mert így nem érzem jól magam.

Púdermentes podcast: Most úgy érzed, hogy mélyrepülés az életed? Itt az ejtőernyő hozzá!

5. Ne személyeskedj

Vitahelyzetben a legnehezebb kikerülni a személyes sérelmeket, de megéri, hiszen a legtöbb esetben inkább jelenlegi szituációk, és viselkedésből eredő eltérések okozzák a fennakadást. Ne feledd a célod, hogy nem vádaskodni szeretnél, hanem megoldást találni kettőtök érdekében.

Ha aktuális számodra a téma, akkor hallgasd meg a Púdermentes podcast visszajelzésekről szóló epizódját:

Havasi Virág

Ez is érdekelhet

Itt a bizonyíték: ami neked stressz, az katasztrófa az arcod számára

Itt a bizonyíték: ami neked stressz, az katasztrófa az arcod számára

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói