Sokkal több mindenre tudod a választ, mint gondolnád

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hosszú évekig egy biztos pont volt az életünkben: a hétfő este. A kvíz napja, estéje szent volt. Alapvetően is szeretünk játszani, de az igazi ajándék az, hogy volt egy olyan rendszeres program, amikor találkozhattunk a barátainkkal. Amikor hirtelen mindenki belép a felnőtt életbe, akkor hiába van szándék a találkozásra, mindig ezerféle ok van, hogy ezeket újra és újra elhalasszuk. De QuizNight bajnoksága kibillentett ebből, hiszen, az hogy jobb helyen legyünk a bajnokságban, vagy hogy hátha legközelebb sikerül nyernünk, plusz motivációt adott, és remek szórakozást nyújtott, és egybeterelt bennünket.

Egy idő után persze letettünk arról, hogy nagy sikereket aratunk, de az biztos, hogy a hétfő esti kvízek egyik legjobban szórakozó csapatát alkottuk. A QuizNight legnagyobb előnye, hogy nem a lexikális tudásra épít, tehát arra, amit be kellett magolnod a gimiben, hanem arra, hogy tudjatok közösen gondolkodni. Ezt a folyamatot mi agyalásnak hívtuk, és az biztos, hogy nem mi voltunk benne a legjobbak, mi abban voltunk profik, hogy inkább jól összezavarjuk egymást. Bartha Álmos, a QuizNight alapítója és mai napig vezetője a legfontosabb plusz csapattagunk volt évekig, hiszen sok-sok pontot szerezett nekünk azzal, hogy néhány jó kérdéssel a helyes irányba terelt minket. A szemünk előtt lett a QuizNightból egy hétfő esténként pár tucatnyi embert megmozgató eseményből egy sok-sok helyszínen egyidőben zajló, több ezer embert szórakoztató játék. Az idén 10 éves kocsmakvízről, és a frissen megjelent könyvről beszélgettünk Álmossal:

Idén 10 éves, és már a 11. szezonjában jár a QuizNight, ha a szívedre teszed a kezed, akkor gondoltad volna, hogy 10 év múlva hétről-hétre ennyi embert fog megmozgatni?

Ááá, soha. Ez egy laza hobbinak indult, saját magam és az ismerőseim szórakoztatására.

Ma 50 helyszínen és 5 országban játszanak egyszerre hétfő esténként, fel tudsz idézni olyan pontot, amikor megérezted, hogy léptéket váltottatok?

Igen, egyértelműen. Az 5. bajnokságtól van minden hétre segédlet, ami már jelzi, hogy ezt komolyan vettem, fontosnak tartottam, hogy felkészüljön mindenki. A 7. bajnokság hozta az igazi váltást, akkor értük el először a 3000 főt, lettek olyan helyszínek, ahol sosem jártam, és olyan kvízmesterek, akikkel sosem találkoztam. Ebben az évben csatlakozott az összes ország, ahol jelenleg is fut a játék. A végén a Tüske Csarnokban megrendezett 1200 fős döntő is óriási szintlépést jelentett.

Téged köztudottan imádnak a "csapataid", mitől lesz valaki jó kvízmester?

A jó kvízmester vicces, szórakoztató, feszes műsort tart, felkészült és kihozza a csapatokból a maximumot. Kérdésre választ sosem ad meg, de úgy segít, hogy a csapatok rájöjjenek a válaszra maguktól. Sokkal több mindenre tudják az emberek a választ, mint azt elsőre gondolnák! Feltéve, ha jól van feltéve nekik a kérdés. A kvízmesterséghez egyébként útmutatót tartalmaz a könyv!

8+1 magyar könyv, amit a külföldiek szerint is kötelező elolvasnod

8+1 magyar könyv, amit a külföldiek szerint is kötelező elolvasnod

Ha már így szóba hoztad, a beszélgetésünk apropója a könyv. Mit vársz tőle? Mi volt a koncepció? Idén karácsonykor mindenki házi kvízbajnokságot fog szervezni otthon?


Nem is rossz ötlet ez a házi bajnokságosdi! Igen, azt várom tőle, hogy sokan megismerik a műfajt, látják, hogy mit lehet belőle kihozni, miért jó játszani. A könyv egy jó lehetőség, hogy megismerjék azok is a QuizNightot, akik nem tudnak, nem akarnak eljutni kocsmakvízekre. A koncepció az volt, hogy a lehető legjobban átadjuk a kocsmakvízek hangulatát, ezért kész kérdéssorok kerültek bele vegyes témakörökben és 7 tematikus is. Kettő focis, 1 olimpia és 1-1 Tarantino, Marvel, Jóbarátok és Trónok Harca kérdéssor.

Bartha Álmos: A nagy kocsmakívzkönyv, 21. század, 3990 Ft

A mai napig te vagy a fő motorja a heti kvízkérdések összeállításának, most könyvet is írtál sok új kérdéssel, hogy csinálod, hogy nem égsz ki?

Már rég kiégtem. Persze, csak viccelek. Minden hét egy újabb utazás a tudatalattimba, az ismeretlenbe, hogy mit tudok még előhozni! Szerencsére elég felületes vagyok, minden érdekel, de nem annyira, hogy hetekre-hónapokra elvesszek benne, így mindig azt keresem, hogy mit nem tudok még! Mindenből lehet kérdés, amiről valakivel tudok három percet értelmesen beszélgetni.

Szép ünnepe a tízéves évfordulónak a könyv, de persze ilyenkor rögtön fel is merül, hogy milyennek képzeled a következő 10 évet? Van valami terv, vagy egyelőre élvezed, hogy eddig minden szuperül alakult?

Tervek vannak, de igazából a kocsmakvízből nagyjából ennyit lehet kihozni ezen a szinten. Rendesen bele kéne nyúlni a szervezésébe, ha tovább akarnánk fejleszteni és félek tőle, hogy eltűnne sok minden, ami miatt most szeretjük. Szóval azon gondolkodom, hogy mi van még ezekben a kérdés-válasz alapú játékokban, mi lehet a következő ugrás. Van is egy ötletem...

A Nagy kocsmakvízkönyv bemutatója és dedikálása november 20-án a Neked Csak Dezső Brewup & Bisrtóban lesz, ugyanott, ahol a QuizNighton hétről-hétre Bartha Álmos a kvízmester, ha szeretnéd kipróbálni élőben is a játékot, akkor szervezd meg a csapatod, és foglalj asztalt a quiznight.hu oldalon.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője