Steiner Kristóf új könyvét receptre írnánk fel, a legfinomabb ételek mellé komplett életfilozófiát kapunk

2025. november 19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Főzz magabiztosan, ösztönből és örömmel! Erre invitál Steiner Kristóf és Nimrod Dagan új könyve, mely nem csupán recepteket kínál, hanem egy egész életfilozófiát: a szabadságot, a kreativitást és az önazonosságot a konyhában és azon túl. Exkluzív interjúnkban Steiner Kristóf elárul néhány fontos gondolatot, kulisszatitkot.

Steiner Kristóf és Nimrod Dagan
Steiner Kristóf és Nimrod Dagan bár szakácskönyvnek hívja az új könyvet, hiszen az ételek elkészítésén keresztül vezetik az olvasót, de valójában az intuíció, önazonosság, magabiztosság, kreativitás és életigenlés fejlesztéséről szól
Fotó: Czabán Máté

Kristóf szerint a jó étel ma már nemcsak ízekről szól. Fontos, hogy figyelünk a környezetünkre, élvezzük a folyamatot, miközben engedjük, hogy a főzés valódi önismereti utazássá váljon. Steiner Kristóf és Nimrod Dagan Így is ehetünk – 55 végtelenül variálható vegán alaprecept című könyvében minden recept a te saját ízlésed szerint variálható, és minden lapja azt üzeni, hogy a konyhában valódi szabadság vár rád.

Régóta benne vagy a gasztronómia forgatagában. Mit jelent számodra a jó étel fogalma, és hogyan alakult ez az évek során?

Régebben úgy gondoltam, hogy a jó étel elsősorban ízletes kell, hogy legyen. Ma már sokkal összetettebbnek látom: számít, mennyire egészséges a környezetünknek, mennyire átgondolt az elkészítés folyamata. Korábban főleg arra figyeltem, hogy megfelelő legyen a fogás fűszerezése és elkészítése.

Az évek során azonban egyre inkább abba az irányba mozdultam – ami a korábbi szakácskönyvekben is felbukkant, de most a legújabb kötetben teljesedik ki –, hogy mindenki a saját életére, ízlésére, életterére, a lakóhelyére, a szezonra és arra, amit szeret, igazítsa az ételkészítést. Így lesz az étel valóban jó: nemcsak valakinek az ízlése szerint, hanem mindenkinek megfelelően.

Steiner Kristóf úgy véli, nem vagyunk egyformák, és ez így van rendjén
Fotó: Czabán Máté

Steiner Kristóf kerekesszékes kihívása lelkileg is próbára tette

Steiner Kristóf kerekesszékes kihívása lelkileg is próbára tette

Az új könyved több mint szakácskönyv – inkább életfilozófia a szabadságról és önazonosságról. Hogyan kapcsolódik ez a gasztronómiához?

Bár szakácskönyvnek nevezzük, hiszen az ételek elkészítésén keresztül vezeti az olvasót, valójában az intuíció, önazonosság, magabiztosság, kreativitás és életigenlés fejlesztéséről szól. A könyv több fejezete nem kifejezetten gasztronómiai témájú. Az egyik beszélgetés Nimiről és rólam, a közös életünkről, hitünkről és prioritásainkról szól, majd egyszer csak innen érkezünk meg a gasztronómiához.

A könyv elkészítésekor nemcsak a belbecsre figyeltünk, hanem a struktúrára is: minden étel két oldalon szerepel, az egyik oldalon az elkészítés, a másikon az ételfotó. Minden ételhez társítottunk egy természet-, vagy lifestyle fotót, hogy azoknak is kedvezzünk, akik ezt a fajta vizuális művészetet szeretik.

Steiner Kristóf úgy gondolja, gyakran nem vesszük észre, hogy saját kezünkben van a döntés, még az alapvető főzési dolgokban is
Fotó: Czabán Máté

A fotókat Czabán Máté készítette, akivel már az első szakácskönyvnél is együtt dolgoztunk. A zárófejezet a fenntartható emberi kapcsolatokról, közösségi viszonyokról szól, tippeket ad a fenntartható háztartásra, szemétkezelésre, foglalkozik fermentálással, élő kultúrákkal és kommunikációval is. Így a könyv rendkívül komplex, ugyanakkor kísérleti jellegű.

Sok olvasót meglep majd, hogy nincs benne hagyományos alapanyaglista. Miért döntöttetek így?

Az volt a célunk, hogy az olvasó még a könyv olvasása előtt rájöjjön: elég, ha megnézi, mi van otthon a hűtőben vagy a kamrában, és ha kell, vásárol hozzá egy-két dolgot. Másrészt az ízélmény nem mindenki számára jelenti ugyanazt: egyeseknek több kell, másoknak kevesebb például a fűszerekből. Nem vagyunk egyformák, és ez így van rendjén.

Steiner Kristóf szerint az Így is ehetünk könyv Nimiről és róla, a közös életükről, hitükről és prioritásaikról szól, majd egyszer csak innen érkezik meg az olvasó meg a gasztronómiához
Fotó: Czabán Máté

glamour plusz ikon Steiner Kristóf: Forgalmi dugó van az agyamban

Steiner Kristóf: Forgalmi dugó van az agyamban

Szakmai tapasztalataid alapján hogyan látod a szabadságot a főzésben és az életben?

Sok ember vágyik arra, hogy szabadabban éljen, de sokszor még a főzés során sem veszik észre, hogy saját kezükben van a döntés, hogy megengedik-e maguknak a szabadságot. Sok év tapasztalat áll mögöttem: éttermekkel, szállodákkal dolgoztunk, recepteket készítettünk reggeli menükhöz, konzultációkat adtunk, és így tovább. Ma már úgy látom, hogy egy recept nem attól lesz jó, hogy pontosan követjük az arányokat.

Például a só sósabb vagy enyhébb lehet, a fokhagyma mennyisége is változhat. Gyakran nem vesszük észre, hogy saját kezünkben van a döntés, még az alapvető főzési dolgokban is. Ez a gondolatmenet nemcsak a gasztronómiára vonatkozik, az élet más területein is érvényes.

Steiner Kristóf szerint a jó étel ma már nemcsak ízekről szól
Fotó: Czabán Máté

Fördős Zé: „Szeretnék nem közszereplő szintjén, hanem átlagos emberként magánéletet élni”

Fördős Zé: „Szeretnék nem közszereplő szintjén, hanem átlagos emberként magánéletet élni”

A könyv lényege is pontosan erről szól, a gasztronómiában minden helyettesíthető, merjünk új dolgokat felfedezni. Ha egy recept kókuszkrémet ír, az olvasó készíthet hasonló, krémes szószt zabpehelyből, napraforgómagból, főtt rizsből, és ízesítheti sóval, borssal, ecettel vagy akár fehérborral is. A cél, hogy az emberek merjenek játszani, kipróbálni új dolgokat, és megtalálják, mi működik számukra.

A gasztronómia önismereti utazás is. Hol tartasz most a tanulásban?

Valóban, a gasztronómia mindig tanít valamit magunkról. Arra emlékeztet, hogy szerénynek kell maradni: mindegy, mennyit tudunk, mindig csak a teljes út egy töredékét jártuk be. Ugyanakkor el kell azt is ismerni, ha már nagy utat tettünk meg. Hiába van annyi év mögöttem, minden nap tanulok valami újat.

Steiner Kristóf számára a kihívás azt jelenti, hogy ne ítélje el a múltbeli énét, hanem értékelje, amit megtanult, és lássa, mennyi fejlődési lehetőség van konyhában, vagy az élet bármely területén
Fotó: Czabán Máté

Rainer-Micsinyei Nóra: „A humor nélkülözhetetlen, mert minden helyzetben segít”

Rainer-Micsinyei Nóra: „A humor nélkülözhetetlen, mert minden helyzetben segít”

Az első szakácskönyvem több mint tíz éve jelent meg, azóta rengeteget tanultam a tapasztalatokból és a gasztro elvonulásokból, amelyeket évről évre szervezünk: heti tíz csoporttal, minden nap négy fogást készítve. Folyamatos tanulást igényel, hogy mindez beleférjen a rendelkezésre álló időbe, közben finom, és szép is legyen, amit készítek.

Még rengeteg mindent kell elsajátítanom, szeretném elmélyíteni a freestyle főzést és a specifikus alapokat, nagy vágyam például gluténmentes Napoletana pizzát vagy levegős croissant-t készíteni. Ez hónapokat vesz majd igénybe, de ez mégsem stresszel, hanem inkább izgatottsággal tölt el.

Steiner Kristóf és Nimrod Dagan új könyve sokkal több, mint egy egyszerű szakácskönyv
Fotó: Czabán Máté

Illés Gabriella új sorozatot indít: őszintén mesélnek neki a sztárok a mélységeikről és magasságaikról

Illés Gabriella új sorozatot indít: őszintén mesélnek neki a sztárok a mélységeikről és magasságaikról

Hogyan találsz új kihívást ennyi év után ugyanabban a szakmában?

Ez egy kimeríthetetlen terület, mindig van valami új felfedeznivaló. A tudás számomra soha nem ér véget. Hasonló az íráshoz: hiába írok éveken át cikkeket és könyveket, ha visszanézem korábbi munkáimat, látom, hogy körülményesebben fogalmaztam vagy kevésbé értettem magam.

A kihívás számomra az, hogy ne ítéljem el a múltbeli énemet, hanem értékeljem, amit megtanultam, és lássam, mennyi fejlődési lehetőség van konyhában, vagy az élet bármely területén.

Van olyan gasztronómiai személy vagy könyv, akire felnézel?

Stahl Judit volt az első személy az életemben, aki komoly hatással volt rám, és megismertette velem a perszonalizált szakácskönyv és gasztronómia fogalmát. Teljesen magával ragadott, amikor elindult a Stahl konyhája tévéműsor, és megjelent az Enni jó könyve. Minden könyvét megvettem, ezek a mai napig megvannak; minden oldalon olajfoltok és fűszerfoltok jelzik a használatukat.

Steiner Kristóf férje, Nimi mostanra eljutott oda, hogy bármikor rábízhatnak egy teljes menüt, és a végeredmény egészen elképesztő lesz
Fotó: Czabán Máté

Zséda új életet kezd, régi nagy álmát váltja valóra

Zséda új életet kezd, régi nagy álmát váltja valóra

Később külföldön megismertem Nigella Lawson munkásságát is, különösen a karácsonyi különkiadásai lettek a nagy kedvenceim. Mautner Zsófi is nagy hatással volt rám; mindig úgy gondolok rá, mint egy mentorra. Emlékszem, egyszer Tel-Avivban találkoztunk a Jeruzsálemi Könyvfesztiválon, végig kóstolta az ételeimet, akkor azt mondta, ez volt élete egyik legjobb élménye.

Azt is mondta akkor, mekkora hülyeség, hogy még nem készítettem szakácskönyvet. Akkoriban post-it cédulákra írtam fel az ételek neveit, a biciklimen szállítottam ki háromfogásos ebédmenüket, és mindig a cetlik alapján raktam össze az előételt, főételt és a desszertet. Ő látta ezt, és arra ösztönzött, hogy könyvet írjak.

Steiner Kristóf úgy látja, sok ember vágyik arra, hogy szabadabban éljen, de sokszor még a főzés során sem veszik észre, hogy saját kezükben van a döntés, hogy megengedik-e maguknak a szabadságot
Fotó: Czabán Máté

Borbás Marcsi: Törekszem az egészséges életmódra, de nem fogok belebolondulni

Borbás Marcsi: Törekszem az egészséges életmódra, de nem fogok belebolondulni

Nagyon sokan vannak, akiket követek, és rendszeresen lájkolom a magyarországi tartalomkészítők munkáit is az Instagramon és a Tiktokon. Sajnos sokszor látom, hogy hasonló tevékenységet végzők riválisként tekintenek egymásra, különösen a vegán gasztronómiában.

Én viszont partnerként próbálok gondolkodni: minden posztjuk megjelenik nálam, mindet értékelem, és gyakran kommentelek is, hogy fenntartsam a közösségi aktivitást. Ez nagyon fontos, mert építi a közösséget és fejleszti a kreativitást, másrészt közösen szolgáljuk ugyanazt a célt: kevesebben fogyasszanak állati eredetű alapanyagokat.

Kovács Gyopár és Kovács Harmat: „Még dolgozunk azon, hogy ne jöjjünk zavarba a dicsérettől”

Kovács Gyopár és Kovács Harmat: „Még dolgozunk azon, hogy ne jöjjünk zavarba a dicsérettől”

Szerinted hogyan lehet megszeretni a főzést, és hogyan teheti mindezt élménnyé a könyvetek az olvasók számára?

A legjobb példa erre a párom, Nimi. Ő korábban nem gondolta, hogy élvezni fogja a konyhai tevékenységet. Akkoriban a főzés számára annyit jelentett, hogy félbevágott egy avokádót, vagy apróra vágott jégsalátát citrommal, és ez volt az ebédje. Mostanra azonban bármikor rábízhatok egy teljes menüt, és az egészen elképesztő lesz.

Ennek az az oka, hogy felfedezte a főzésben rejlő kreativitást és játékosságot. Sokan azért riadnak vissza, mert az ételkészítés sokszor matematikai feladatnak tűnik. Ráadásul a főzős versenyműsorok is hozzájárultak ahhoz, hogy stresszes élményként jelenjen meg, miközben nem szabadna, hogy erről szóljon.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A digitális világ elnyel minket, miközben egy egyszerű hobbi képes újra feltölteni a lelkünket

glamour plusz ikon A digitális világ elnyel minket, miközben egy egyszerű hobbi képes újra feltölteni a lelkünket

A fa alá és magadnak: az élmény, ami minden pillanatot ragyogóvá tesz (x)

A fa alá és magadnak: az élmény, ami minden pillanatot ragyogóvá tesz (x)

Így spórold meg a takarításra szánt időt, hogy többet foglalkozhass magaddal (x)

Így spórold meg a takarításra szánt időt, hogy többet foglalkozhass magaddal (x)

Fogyás után beesettnek látod az arcod? Íme a volumen-visszaadó újdonság tű és szike nélkül (x)

Fogyás után beesettnek látod az arcod? Íme a volumen-visszaadó újdonság tű és szike nélkül (x)

Stílus, ami körbeér: gyerekkorunk hangulata a New Balance Kids kollekciójában (x)

Stílus, ami körbeér: gyerekkorunk hangulata a New Balance Kids kollekciójában (x)