Számos szuper ingyenes programmal vár a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen

2018.november.21.

Idén is lesz 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen - ezen a héten kezdődik. Az idei kampány központi üzenete, hogy magánemberként álljunk ki az áldozatok mellett, higgyünk nekik, valamint kerüljük és ítéljük el az áldozathibáztató magatartást. Az intézmények részéről pedig a szakemberek képzését és az ellátórendszer mielőbbi reformját sürgetik a szervezők.

NANE
Fotó: NANE

Számos ingyenes program lesz a következő napokban, ma egy HBO vetítéssel kezdünk, szombaton Kérsz teát?! színházi előadás, vasárnap pedig a Néma Tanúk. De lesz közösségi futás is, csak, hogy néhányat említsek. A programok lényege, hogy a közbeszédbe jobban bekerüljön a téma, és elkezdődjön egy beszélgetés róla.

Idén 92 ország több mint 700 szervezete csatlakozott a 16 Akciónaphoz, ahhoz a nemzetközi kampányhoz, amely zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. Hazánkban a NANE Egyesület által szervezett Néma Tanúk felvonulás nyitja meg a programsorozatot vasárnap délután. A kampány bevezető elemeként két kulturális esemény várja az érdeklődőket Budapesten: szerdán ingyenes filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés, szombaton pedig egy színházi előadás kerül megrendezésre.

NANE
Fotó: NANE

Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akiknek a nők elleni erőszak fogalma a megtapasztalt napi valóságot jelenti. Az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) reprezentatív kutatásának magyar adatai szerint a 18–74 év közötti nők 28%-a ellen követtek el 15 éves koruk óta fizikai és/vagy szexuális erőszakot. Ezen túlmenően a megkérdezett magyar nők 27%-a számolt be arról, hogy 15 éves kora előtt felnőtt elkövetőtől fizikai, lelki vagy szexuális erőszakot szenvedett el. A 16 Akciónap kiemelt célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, az áldozatokkal való szolidaritásra buzdítson, valamint emlékeztesse a döntéshozókat a felelősségükre.

A Süel a családon belüli erőszak áldozatainak segít

A Süel a családon belüli erőszak áldozatainak segít

A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Ez is érdekelhet

Megan Fox rövidre vágatta a haját, szőke lett, és mintha teljesen új nő lenne

Megan Fox rövidre vágatta a haját, szőke lett, és mintha teljesen új nő lenne

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói