Szuper menő tetkók nemcsak bőrre - A Bianicon a ruháidat is kidekorálja

2017.március.7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Holott pár évvel ezelőtt szinte csak férfi tetováló kezei alá ülhettünk be, ma már egyre több női alkotó is dolgozik a szakmában. Bálint Bianka, művésznevén Bianicon egyedülálló stílussal robbant be a köztudatba, vele beszélgettünk alkotásairól, amelyeket már nem csak bőrre, de ruhákra is elkészít.

Mikor, minek a hatására kezdtél el rajzolással foglalkozni?

Sablonosan hangzik, de mindig is szerettem rajzolni. Általános iskolában küldött mindenféle rajzversenyre a rajztanárom, és neki is köszönhető, hogy részben most itt vagyok, ahol. Általános után művészeti gimibe jártam, majd érettségi után maradtam még egy évet ott, képgrafika szakon. Utána pedig sodort az élet. A képgrafikára visszatérve, imádtam, de nem azt kaptam, amire számítottam, így kerültem fel hát Pestre, és végeztem el a tervező grafikát.

Most már nem csak tervezőgrafikusként dolgozol, de tetoválsz és ruhákat is tervezel. Hogyan jött a gondolat, hogy az utóbbi kettőben is kipróbáld magad?
A kiváncsiság vezérel mindig, így jutottam el ide is. Tudatosan sosem készültem erre a pályára, a fene se gondolta volna, hogy valaha tetoválni fogok. Érdekelt, vajon a grafikáim vannak e annyira "erősek", hogy bármilyen kontextusban, felületen tudnak érvényesülni. Emellett itthon nem annyira divat grafikát megfizetni és vásárolni, inkább viselni szeretik az emberek. Sokkal gyorsabban elkel egy grafikám tetoválásként, mint printként. Érdekes nem? Pedig egy tetoválás jó esetben egy életre szól, míg a printet bármikor lekaphatod a falról.

Olvastad már? Tetováló lányok csodaországa - Interjú a Wonderland Tattoo négyesfogatával

Melyik a kedvenc felületed, és miért? Bőrre, papírra, vagy textilre alkotsz szívesebben?
Most number one a bőr, valószínűleg azért, mert ez a legfrissebb szerelem. Amint felkerül a grafika a bőrre, megváltozik, és egyből a viselője részévé válik. Érzésekkel lesz teli, teljesen más lesz, mint amilyen a papíron volt. Sokkal jobb! Ráadásul egy egész életre szól, nem tudom szavakkal leírni, milyen érzés ilyen dolgot elkészíteni. Persze a másik kettőnek is megvan a varázsa. A textilben az a jó - mikor nyomdáztam táskákat akkor vettem ezeket jobban észre- , hogy mikor lenyomdázod a linómetszetnek az anyagot, mindig másmilyen lesz a textúrája. Nincsen két egyforma. Ebbe is beletud szeretni az ember. Visszakanyarodva, a tetoválásaimban is ezt szeretem, hogy nincs két egyforma, ugyanis nem készítek el egy mintát egynél többször.


Milyen stílusok, alkotók hatottak Rád?
Jó kérdés. Nagyon szeretem például a szecessziót; Gustav Klimt, Alfons Mucha, Toulouse Lautrec, Egon Schiele… Szeretem, ahogy ábrázolják a nőket, önmagukat. A vonalvezetésük, a színhasználatuk elkápráztató. Szívesen dolgozom át a műveiket is. A klasszikusok mellett nagyon sok tetoválót követek Instagrammon, többek között szeretem rkm_tattoos, fflowerporn, lo_marie_s, marceloschmalb és trobbies munkáit.

Milyen technikával dolgozol legszívesebben?
Leginkább digitálisan szeretek rajzolni, fekete-fehérrel, maximum egy színnel kiegészülve. Tetszik, hogy könnyen lehet változtatni dolgokon, és nagyon sok mindent kipróbálhatok egy témánál, majd egy billentyűkombinációval törölhetem vagy duplázhatom is akár. Sok lehetőség van benne, gyorsabban lehet felületeteket is kitölteni, és egyenletesebb vonalakat lehet húzni. Persze amit digitálisan megcsinálok, azt kinyomtatom, és még rádolgozok tűfilccel, mert van olyan dolog, amit nem lehet ugyanúgy megcsinálni számítógépen, mint papíron filccel.

Mit tanácsolsz azoknak, akik most próbálgatják még a szárnyaikat ebben a szakmában?
Kitartást. Bővebben pedig azt, hogy ne a pénz miatt kezdjen el valaki tetoválni, hiszen nem kis felelősség ez. Elsőnek rajzoljon sokat papírra, kézzel, aztán próbálja ki, milyen a bőr.

Kérlek, fejezd be a mondatokat!
A kedvenc alkotásom… Alphonse Mucha - Cycles Perfecta.
Az számomra a kikapcsolódás, ha… nézhetek egy jó filmet.
A legfőbb inspirációs forrásom… a Pinterest és Instagram.
A kedvenc zeném… Bobby Darin - Not for Me, de ez teljesen hangulatomtól függ. Son Lux - Easy, de szeretem Louis Armstrongot is.



Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője