Tanulj angolul film és sorozatnézés közben: a Skeebdo alkalmazás segít

2021.június.15.

Forradalmi újítás jelent meg a nyelvtanulást segítő alkalmazások piacán: a Skeebdo filmekkel és sorozatokkal segíti az angol szókincsünk fejlesztését. Az iOS-en és Androidon egyaránt elérhető alkalmazás – mely nem mellesleg a Design Terminal 2020-as őszi mentorprogramjában elnyerte a „Legtöbbet fejlődő startup” díját – jelenleg több mint 200 ezer film és sorozat 40 ezer különféle kifejezését tanulhatjuk meg. Faragó Bálint és Faragó Ákost kérdeztük az applikációval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, a jövőbeli terveikről, és a legnagyobb kihívásokról.

Tanulj angolul film és sorozatnézés közben: a Skeebdo alkalmazás segít
Fotó: Gettyimages.com

Skeebdo idén január végén indult és azt hiszem, megtaláltátok a piaci rést, hiszen a filmekhez és a sorozatokhoz mindenki könnyedén tud kapcsolódni, előszeretettel fogyasztják azokat. Mi az alkalmazás története?

 A Skeebdo alapítói
A Skeebdo alapítói

Faragó Ákos: A Skeebdo mögötti eredeti ötlet, miszerint tanuljunk filmekből, sorozatokból jó ideje megfogalmazódott bennem, de az applikációval kapcsolatos érdemleges munkának 2020 nyarán estünk neki. Testvéremmel, Bálinttal nagyon sokat néztünk filmeket gyerekkorunktól kezdve, szülői hatásra mindent angolul. Meglehetősen sok idegen szó merült fel bennük, ezeket kiszótároztam, és amikor villamoson utaztam haza, vagy az iskolába, akkor tanulgattam őket. Egy idő után fárasztóvá vált a szótárazás és a jegyzetelés – világossá vált, hogy olyan megoldásra van szükség, ami teljesen automatizálja a folyamatot. Az egész valahogy innen indult…

Kikből áll a csapat és miként osztjátok fel a feladatokat egymás között?

Faragó Bálint: Ákos felel a termékért és a dizájnért, én a marketingért, a Svájcban élő Rácz Dániel társalapító kollégánk pedig az üzletfejlesztésért. Vele a Corvinus gazdaságinformatikus képzésén ismerkedtem meg, mindketten üzleti informatika szakirányon végeztünk. Ez a trió a kemény mag, de a teljes csapatot nyolcan alkotjuk, négy különböző országban élünk és dolgozunk. Van egy Kínában élő brit marketingesünk, Törökországban egy női kollégánk támogatja jogi oldalról a Skeebdo-t és van egy olasz jelöltünk is, aki két hónapra csatlakozna hozzánk.

Milyen jelentéstartalom húzódik meg a Skeebdo mögött?

Faragó Ákos: A Skeedbo célja szkippelni a magolást, és hatékonyan csinálni a szótanulást (skip + do).

Mi különbözteti meg a Skeebdo-t a többi nyelvtanulást segítő alkalmazástól?

Faragó Ákos: Elsősorban az, hogy gyakorlatilag a világ bármelyik filmjéből, sorozatából lehet tanulni angolul, interaktív módon, a kellemeset a hasznossal ötvözve. Ez konkrétan egyik versenytársunknál sem lehetséges. Fontos hangsúlyozni, hogy a Skeebdo nem tanít nyelvtant, és nem arra alkalmas, hogy valakit a nulláról hozzon fel például középfokú szintre. Inkább a már meglévő angoltudást lehet vele bővíteni.

Egy app kifejlesztése nyilván tele van kihívással, de mi volt a legnagyobb számodra, Ákos?

Faragó Bálint: Hogy megtaláljuk, hogy a felhasználóknak mire van a mindennapi életben szükségük, illetve hogy megfeleljünk a piaci igényeknek.

Faragó Ákos: És emellett az, hogy a szavakat és kifejezéseket hogyan tematizáljuk, hiszen az egyes filmek inkább műfajokra oszthatók, semmint témákra vagy nehézségi szintre, ellentétben az angol nyelvű tankönyvekkel.

Elképzelhetőnek tartjátok, hogy az angol mellett más nyelvek is helyet kapnak a Skeebdóban?

Faragó Ákos: Eddig technikailag a legegyszerűbb az angol megvalósítása volt. A német és a spanyol nyelveknél ugyanazt az algoritmust tudnánk használni, mint az angolnál, vagyis igen, lehetséges, hogy a jövőben új nyelveket is felveszünk a palettára.

Szerintetek lesz még létjogosultsága a nyelviskoláknak és a magántanároknak?

Faragó Bálint: Van, aki tanártól szeretné megtanulni a nyelvtani szerkezetet, és vele tudja a társalgást is gyakorolni. Utóbbi felbecsülhetetlen, ugyanis ezt jelenleg nem lehet semmilyen alkalmazással kiváltani.

Faragó Ákos: Én pedig úgy gondolom, hogy ha a magántanárok specializálódnak, például business angolt tanítanak, akkor abszolút lesz létjogosultságuk.

Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig a Skeebdóval kapcsolatban?

Faragó Bálint: Rengeteg pozitív hangú kommentet kapunk, a legtöbben főleg a koncepciót és a felület dizájnját, illetve magát az ötletet dicsérik. Az Apple Appstore-ban és a Play Store-ban 4.8, 4.9-es értékeléseink vannak – úgy gondolom, ez önmagáért beszél.

Faragó Ákos: Az álmunk, hogy 2020 és 2030 között ne csak filmekből tanítsunk, hanem bármilyen tartalomból (blog, vlog, hír, film, TikTok videó stb.), vagyis mi szeretnénk lenni a sztenderd megoldás arra, ha valaki az általa amúgy is fogyasztott digitális tartalomból szeretne nyelvet tanulni.

Szerző: Jónás Ágnes

Ez is érdekelhet

Leighton Meester volt a Gossip Girl legnagyobb stílusikonja

Leighton Meester volt a Gossip Girl legnagyobb stílusikonja

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet