Tényleg mindenre képesek vagyunk, ha egy pszichopata manipulál? Bedőlnél a Tinder-csalónak?

2022. február 11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Néhány napja már kitartóan az első helyen csücsül a Netflix toplistáján a Tinder-csaló. A dokumentumfilmnek köszönhetően széles körben megismerhette a világ az izraeli gazfickót, Simon Levievet, aki a társkereső appon vadászott egyszerű, hétköznapi nőkre, akiktől aztán több ezer dollárt csalt ki. A szélhámost aktívan savazzák, de az áldozatokat is valósággal szétszedik a kommentcunamikban.

Tényleg mindenre képesek vagyunk, ha egy pszichopata manipulál? Bedőlnél a Tinder-csalónak?
Fotó: netflix

Ha regény volna, bestseller lenne

Minden adott a Netflix dokumentumfilmjében, amitől ez a sztori hollywoodi kasszasiker lehetne, vagy bestseller a New York Times listáján. Van egy harmincas évei elején járó, intelligens, jóképű (már akinek) és igencsak tehetős férfi, aki egy gyémántkirály fia. Sokat utazik a munkája miatt, de komoly kapcsolatra vágyik, és mikor megtalálja álmai asszonyát a Tinderen, elhalmozza minden földi jóval. Már másnap elhívja az üzleti útjára, drága ajándékokat vesz neki, és annál is exkluzívabb hotelekbe meg éttermekbe viszi. Nem ghostingol, hanem szépen lassan felvezeti, hogy mindez mennyire komoly és a nő, aki azt hiszi megfogta az isten lábát, olyan üzeneteket kap: szeretlek kicsim, hiányzol, csak rád gondolok, te leszel a feleségem és gyerekeim anyja.

Sőt, a barátnőit is kényezteti, elhinti, hogy milyen jó barátok, és ha valaki azt írja neki, rossz napja van, átugrik a magánrepülőjén hozzá egy kávéra a világ túlsó feléből. Basszus, hát ki ne akarna egy ilyen barátot? Ki ne vágyna egy ilyen álompasira? Legyünk őszinték: több millió nő álmodozik egy ilyen, ha nem is feltétlenül gazdag, de jól szituált, igazán figyelmes, romantikus, érzékeny lélekről, mint amilyennek előadta magát Simon Leviev.

Csakhogy ő valójában nem királyfi, nem a gyémántbirodalom örököse, hanem az izraeli Shimon Hayut, a nagystílű tolvaj, akinek a piramisjáték a kedvence. Pénzt csal ki nőktől, hogy legyen miből fedeznie egy másik szédítését, akár barátnak, akár partnernek szánja. Sajnos mindez nem egy tökéletesen megírt romantikus krimi, hanem a szörnyű valóság.

Megérdemli a sorsát, aki bedől neki?

Cecilie, Pernilla és Aylee. Csak néhány név a sok közül, akiket átvert a szélhámos, ám ez a három nő volt az, aki felmerte vállalni: igen, palira vették őket, de nem akarják, hogy ez mással is megtörténjen. Ezért képesek voltak egészen kiteregetni a magánéletüket, feltárva a vágyaikat, az érzéseiket, az intim részleteket, minden szöveges üzenetet, képet, videót, aminek csak köze volt Simonhoz. Minderre mi volt az emberek reakciója? Többségében az, hogy lehettek ezek a nők ilyen hiszékenyek és ostobák. Sokan aranyásónak nevezték őket és kijelentették: megérdemlik a sorsukat. De mielőtt „megérdemelten” széttépné a világ az áldozatokat, álljanak meg egy pillanatra és tegyék fel a kérdést: Én tutira nem dőltem volna be neki?

Persze, biztos akad olyan olvasó, akinek kitűnően működik a hatodik érzéke vagy egyszerűen csak nemet mondott volna a pasinak és nem teszi ki magát annak, hogy több ezer dolláros hiteleket vegyen fel a legjobb barátjának vagy éppen élete szerelmének. De bizony vannak, akik megtették. Lehet mindenfélét mondani rájuk, de mielőtt a kezünk elengedné a követ, jusson eszünkbe: mennyi mindenre vagyunk hajlandóak a szerelemért vagy egy jó barátért. Szinte ezer százalék, hogy most van olyan, aki e sorokat olvasva, nem tudná őszintén a szívére tenni a kezét és azt mondani: Én sose csináltam hülyeséget a szerelemtől elvakulva.

Márpedig ezek a nők egész egyszerűen szerelmesek lettek. Az Oscar-díjas színészi tehetségének és agyafúrtságának is köszönhető, hogy megkajálták az izraeli főztjét. Még mielőtt bárkit is felcsípett volna, már ki volt építve a tökéletes háttere. Az instája, a Tindere tele volt képekkel, amelyek a gazdagságát, a nagyvilági életét bizonyították, plusz a névválasztás sem volt véletlen. Tisztában volt azzal, hogy manapság mindenki rákeres arra, akivel találkozni fog és mit fognak találni? Cikkeket az „apjáról” Lev Levievről, a gyémántkirályról, aki Izrael egyik legbefolyásosabb üzletembere és jó barátja Vlagyimir Putyinnak. Mindennek fényében azért igazán lehetnének elnézőbbek a kritikusok és bocsánatos bűnnek tekinthetnék azt, hogy egyesek bedőltek egy ilyen jól felépített álszemélyiségnek.

A 21. század legnagyobb átverése: zseni, vagy őrült Elizabeth Holmes?

A 21. század legnagyobb átverése: zseni, vagy őrült Elizabeth Holmes?

Ráadásul mesterien manipulálta a nőket. Azt adta és mondta nekik, amire vágytak. Tálcán kínálta nekik a megvalósult Disney mesét. Ő maga volt a herceg vörös Ferrarival a feneke alatt. Mindennek a tetejében nem egy napot szánt a szédítésükre, hanem hónapokat. Az egyiktől egy hónap után kért kölcsön a másiktól több és nem is sima kölcsönről volt szó, hanem előadta: veszélyben van az élete. Iszonyatos érzelmi manipulációt alkalmazott. A nők is megmondták, miért ne adtak volna a szerelmük pénzt, aki veszélyben volt? Vagy, miért ne adtak volna kölcsön a barátnak? Hiszen milliárdos, majd visszaadja. Meg hát mégiscsak megbeszélték, hogy összeköltöznek, elküldte a nőit lakást nézni, némelyiknek még a családjának is bemutatkozott. Sőt, Cecille-t épp Simon gyermekének az anyja győzte meg arról, milyen megbízható, csodás férfi és apa.

Nem arról van szó, hogy abszolút fel lehet őket menteni a rózsaszínköd okozta mámor alól, elvégre mondhatták volna: bocsánat, nem tudok több pénzt szerezni, és nem rohan el a kilencedik bankhoz. Könnyű lenne azt mondani, hogy igazán gyanakodhattak volna, de nem lenne fair, mert nem tudhatjuk, mi hogyan reagáltunk volna a helyükben. Kivéve, ha már volt részünk hasonló szituációban. Ám ezeknek a nőknek rendesen elvették a naivitás-szüzességüket. Ha már sokan nem tudnak együttérzést tanúsítani velük szemben, azért porig alázni sem kellene őket.

A rossz nem mindig nyeri el méltó büntetését

A legszomorúbb és egyben a legbosszantóbb az egész történetben az, hogy a Tinder-csaló nem nyerte el az igazán neki járó büntetést. Bár az áldozatok és a norvég VG bulvárlap összefogása révén 2019-ben sikeresen elfogták és elítélték Hayutot, de a kiszabott 15 hónapos börtönbüntetésből csupán 5-öt ült le és jó magaviselet miatt kiengedték. Eleve közokirat-hamisításért ítélték el és nem a nők meglopásáért. Nagyjából 10 millió dollárt csalt ki a károsultaktól az évek alatt és tulajdonképpen semmilyen következménnyel nem kellett számolnia, így sajnos a hölgyek sem kaptak elegendő elégtételt, akik a mai napig fizetik adósságaikat. Ugyanis a jelek szerint a törvény nem bünteti azt, ha valaki pénzt kér a párjától vagy a barátjától és nem adja vissza.

A nők bosszújának a csúcspontja ez a Netflix dokumentumfilm és az, hogy világszerte megismerték az álruhás herceg képét, aki így feltehetően jóval kevesebb áldozatot fog ejteni. Habár a film tanulsága szerint jelenleg is egy modellel randizik és saját üzlete van. Ugyan elvileg törölte magát az Instáról, de idő kérdése és új ajtókat fog találni – vagy egyenesen építeni – amin keresztül folytathatja a tevékenységét, mivel az ilyen emberek nem állnak le.

Nem valószínű, hogy ez a produkció bármitől is eltántorítaná, hiszen úgy éli meg az egészet, miszerint ő az áldozat és teljességgel ártatlan. Az exei, a barátnői, a Netflix, mindenki aljas hazudozó, a kommentelőkkel együtt, akik betalálták korábban az Instagramon és jóformán ünnepélyesen megígérte, hogy mindenki meg fog ezért fizetni. Azért ettől egészen kinyílik az ember zsebében a bicska, és eltöpreng azon: tényleg ilyen megátalkodott vagy egyszerűen pszichopata, aki nem látja be, hogy bűnös?

Szerző: Wadolowski-Balogh Orsolya

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez történik a tápanyagokkal, ha mikróban melegíted az ételeket

Ez történik a tápanyagokkal, ha mikróban melegíted az ételeket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Palackba zárt szenvedély, mely tutira fellobbantja a lángot köztetek (x)

Palackba zárt szenvedély, mely tutira fellobbantja a lángot köztetek (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)