Több női kiválóság is szerepel a Highlights of Hungary idei jelöltjei között

2021.január.14.

Újabb 55 példaértékű magyar történettel lett gazdagabb a Highlights of Hungary kincsestára. A non-profit kezdeményezés 2013 óta gyűjti össze az adott év leginspirálóbb magyar teljesítményeit, széles körben terjeszti jó hírüket és díjazza a legjobbakat. Lássunk néhányat az idei jelöltek közül!

Nincsenek kategóriák, csak a kiválóság számít. A Highlights of Hungary a magyar kreatív szektor, közélet, kultúra, sport, környezetvédelem, innováció fontos képviselőit, sikeres kezdeményezéseit hozza össze egy platformon és épít közösséget köréjük. Teszi mindezt a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén. Hagyományokhoz híven, idén is egy tíz főből álló nagyköveti csapat segített az aktuális jelöltlista összeállításában. Különböző területek elismert képviselői, közös bennük, hogy nyitott szemmel járnak a világban és azonnal észreveszik az értékes embereket, inspiráló történeteket.

Mádai Vivien kedvencei közé főként női történetek tartoznak.

A televíziós személyiség kisgyermekes anyaként azonnal beleszeretett a @nemakarokbeleszolni Instagram oldalba, amelynek működtetői – három kisgyermekes anyuka – sok humorral, vicces vagy éppen komolyabb hangvételű videókkal próbálják felhívni a figyelmet a másokat bántó viselkedési mintákra, előítéletekre. A vagány anyukák olyan ügyesen közelítenek a témákhoz, hogy egy év alatt több mint 90 ezer követőt gyűjtöttek maguk köré.

Lehet, hogy sokaknak nem tűnik fel, de a számok jól mutatják, milyen kevés női szobor található Budapesten. A főváros közel 1200 szobra közül mindössze 35 ábrázol olyan nőket, akiknek nevük is van, és nem csak meztelen testek vagy allegorikus alakok. A Hosszúlépés, városi sétákat szervező vállalkozás tavaly hirdette meg a Wonder Woman Budapest elnevezésű mozgalmat azzal a célkitűzéssel, hogy több nőnek legyen szobra a városban. Szeretnék elérni, hogy ezzel a gesztussal visszatérjenek az emberek emlékezetébe azok a nők, akik felépítették és naggyá tették Budapestet.

Duricza Katalin újságíró olyan témákat feldolgozva vált sikeres írónővé, amelyekhez sokáig senki nem mert hozzányúlni. A 90-es évek dunaszerdahelyi maffia terrorját, a brüsszeli csillogás és alvilág kétarcúságát szemtanúk és áldozatok vallomásai alapján formázta lebilincselő olvasmánnyá. A Rendes lányok csendben sírnak című regénye sokáig a sikerlisták élén állt, a Vígszínház műsorára tűzte a mű színpadi változatát és a könyvből hamarosan film is készül.

Martinkó József designkritikus a magyar divatvilágból hozott két inspiráló példát.

A Nanushka divatmárka és a NohaStúdió együttműködése egy nógrádi kis település asszonyainak ad munkát, akik a Nanushka 2020-as tavaszi kollekciójához gyártanak kézi készítésű, magastüzű kerámia gombokat és kiegészítőket. Újraélesztették a helyi értékeket, hagyományokat, s azzal, hogy a márka a műanyag alapanyagokat lecserélte természetes kiegészítőkre, újabb lépést tett a fenntartható divat irányába.

A fehérnemű a női ruhatár egyik alapkelléke, a divattrendek itt is folyamatosan változnak. A this is Redy magyar márka olyan fehérneműket gyárt, amelyek jól együttműködnek a nők életvitelével a nehéz napokon. A menstruációs bugyikat a ciklus első napjaiban is nyugodtan hordhatják a nők, biztonságban érezhetik magukat benne. Elfelejthetik a környezetszennyező, eldobható eszközöket, ezáltal csökkentik az ökológiai lábnyomukat. A márka szívügye egy szerethetőbb, nyíltabb kommunikáció kialakítása a nőkről, a menstruációról, a fenntarthatóságról.

Marsalkó Dávid felfedezettjei között is megtalálható egy különleges magyar ruhamárka, ami egyben egy művészeti platform is.

Két huszonéves irodalomrajongó, Bárány Bence és Csányi Péter hozta létre a Vates márkát nem kisebb célkitűzéssel, minthogy divatba hozzák a költészetet a Z generáció tagjai számára is. Termékeiken a magyar irodalom legendás alakjai és kedvenc soraik szerepelnek, tavaly év végén pedig megállapodtak néhány legendás magyar mese licenszeléséről. Így többek között Dr. Bubót, Gombóc Artúrt és a Kockásfülű nyulat hozzák vissza a köztudatba a saját modern arculatunkban a termékeiken.

A teljes jelöltlistát ide kattintva lehet elérni: https://highlightsofhungary.hu/private/jeloltek-2020

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói