Ez az első nagy koncerted? Ezekre a veszélyekre figyelj a tömegben!

A koncertezés az egyik legjobb szórakozás, viszont az, hogy hogyan lehet biztonságos, azt mindenkinek tanulnia kell. Travis Scott Astroworld-fellépésén a tömegben kilenc ember vesztette életét. Az elmúlt két évben jóval kevesebb lehetősége volt bárkinek tömegrendezvényre menni, sokaknak pedig ez lesz az első fesztiválja. Ráadásul Calvin Harris vagy éppen Justin Bieber koncertjére vélhetően sok olyan fiatal megy majd ki, aki nem szerzett még kisebb klubokban gyakorlatot arra vonatkozóan, hogyan is lehet egy koncerten megelőzni is a baj, még ha szerencsére nagyon ritka is, hogy tömegpánik alakuljon ki rendezvényeken.

Sziget fesztivál
Sziget fesztivál
Fotó: SzigetOfficial / Rockstar Photographers / Facecook

Sokan vannak, akik a koncertre járást kisebb zenekarok buliján kezdik, majd eltelik egy kis idő, mire egy olyan tömegrendezvényre jutnak el, mint például nagyobb fesztivál, vagy egy városi rendezvény. Ilyen helyeken néhány száz ember helyett több ezren vagy akár tízezren gyűlhetnek össze egy kis területen, és ez különös odafigyelést igényel még a gyakorlottabb fesztiválozóktól is.

Egyszerre mozog a tömeg

Aki életében először egy több tízezres eseményre látogat, az sokszor nem tudja, hogyan kell kezelni a nem várt helyzeteket. Már pedig egy ilyen tömegben erre fel kell készülni. Első körben például arra, hogy ez a sok ember valószínűleg a fesztivál jellege miatt eltérő időpontban érkezik, viszont a nagyszínpad főfellépőjének koncertje után sokan egyszerre szeretnének távozni. Ez még az ilyen helyezetre tervezett stadionoknál is okozhat némi fennakadást, a szigetnél pedig ez hatványozottan igaz. Erre a megoldás, ha nem azonnal megy haza az ember, hanem még marad egy-két órát, program van bőven, és utána sokkal gördülékenyebb lesz a hazajutás is.

A fesztiválokon a tömeget irányítják. Ha például a szervezők azt mondják, hogy a másik oldalon még nagyon sok a hely, akkor érdemes ezt megfogadni. A kordonok is azt a célt szolgálják, hogy tulajdonképpen szekotorokra bontsák a nézőteret, ennek köszönhetően pedig sokkal tisztább képet kapnak arról a szervezők is, hogy hol mekkora a tömeg a színpad előtt.

A tömegpánik nem csak a tömeg miatt alakulhat ki

Nagyon sok esetben a pánik abból fakad, hogy valaki nem látja a kiutat. A nagy közönségben egyszerűbb elveszteni az irányérzékelést, és ha jön a pánik, akkor először az érzékszervek esnek ki, vagyis kialakul az illetőnél a csőlátás. Létezik egy olyan sűrűségszám, ami felett a tömeg csak együtt tud mozogni, ilyenkor apróbb termetű embereknek le sem ér a lába, és kézzel sem tudnak erőt kifejteni. Ez akkor lehet kifejezetten veszélyes, ha valaki elájul, mert akkor pillanatokon belül a földre eshet, ami végzetes lehet.

Sziget fesztivál
Fotó: SzigetOfficial / Rockstar Photographers / Facecook

Ritka, hogy veszélyes helyzet adódjon

Bármennyire is úgy tűnik, hogy egy ilyen helyzet bármikor kialakulhat, ez azonban nagyon ritka. A nagyobb produkcióknak vészforgatókönyvei vannak olyan helyzetekre, ha a tömeget nyugtatni kell. Egyrészt az előadók egyre gyakrabban avatkoznak közbe, ha úgy látják, hogy veszély alakult ki a nézőtér valamelyik pontján, másrészt a szervezők vagy a produkció tagjai is lassíthatnak egy kicsit a bulin.

Ezekre mindenképpen figyelj!

Amint kicsit is kényelmetlen a helyzet, lépni kell

A tömeg minden esetben veszélyhelyzet, ezt jó ha mindenki tudatosítja magában. Azt is érdemes megtanulni, mi az az embersűrűség, ami veszélyes lehet. Alapvetően érdemes a testünk jeleire figyelni. Amint kényelmetlen a helyzet, el kell indulni kifelé. Szakemberek szerint négyzetméterenként öt emberig lehet sűrű, de biztonságos egy hely. Ha mindkét vállunk hozzáér a másik emberhez, az már nem jó, ha az egész felsőtestünk vagy a hátunk is, akkor azonnal el kell indulni kifelé. Az irányt a színpadnál nagy zöld piktogramokkal jelzik.

Semmi ne kerüljön a földre!

Ha van valami, amit el kell kerülni a tömegben, az az, hogy valaki a földre kerüljön. Éppen ezért nem szabad a hátizsákot letenni, mert azon bárki áteshet, és megvan a baj. Eszünkbe se jusson leülni a tömegben a földre, mert azonnal akadályponttá válunk, akin átesnek, ráesnek vagy rátaposnak. Ha pedig valami történik, és a tömeg pont arra mozdul, tragédia lehet egy ilyen helyzetből.

Legyen helye a mellkasunknak

Ha mégis baj lenne, akkor jó ha tudjuk, hogy a tömegben az oxigénhiány öl. Az embereket annyira összenyomják, hogy nem tud levegőt venni. Érdemes ezért ilyen helyzetben magunk elé tenni a kezet összefonva, hogy legalább egy-két centit tudjon tágulni a mellkas.

Segítsünk, hogy segítsenek

Egy kutatásban azt állapították meg, hogy akik tömegjeleneteknél segítenek másoknak, azokon nagyobb eséllyel segítenek a többiek, ha bajba kerülnek. De puszta lovagiasságból is nyúljunk utána annak, aki megbotlik, segítsük át valamilyen akadályon, és bármilyen helyzet is adódik, ne menjünk el tétlenül olyan ember mellett, aki segítségre szorul.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói