Toxikoma: Egy film felnőtteknek egyáltalán nem csak felnőttes dolgokról - Interjú Molnár Áron színésszel

2021.szeptember.9.

„Velem is körülbelül úgy vannak az emberek, mint Csernus dokival: vagy tiszta szívből utálnak, vagy bírják, hogy kiállok a közügyekért. Én nem szimpatikus szeretnék lenni. Az a célom, hogy egy szabadabb és nyitottabb országban éljünk, de ez konfrontációkkal, konfliktusokkal jár” – vallja Molnár Áron, aki a Toxikoma című filmben Szabó Győzőt, a főszereplőt játssza, méghozzá bravúrosan. A hazai mozikban szeptember 2-tól látható filmről és a szerep kihívásairól beszélgettünk vele.

Milyen tanácsokkal látott el Herendi Gábor rendező a főszereplő, Szabó Győző megformálásával kapcsolatban?

Herendi Gábor egy elképesztően érzékeny rendező. Nagyon finom instrukciókkal terelt. A legmarkánsabb az volt, hogy ne utánozzam Győzőt. Csupán néhány gesztusát, jellemzőjét és a testtartását vettem át, gyúrtuk össze, de a titkokat, a fájdalmakat nekem kellett előhoznom önmagamból. Gábor a forgatás alatt nagyon vigyázott rám, és ez a fajta biztonság az, amit egy ilyen szerepnél mindenképp éreznem kellett.

Hogy érzed, mennyire sikerült megértened Szabó Győző „függő” énjét, lelkét és belső konfliktusait? Egyáltalán beszéltetek ti egymással a forgatások idején?

Győző az egyik legjobb barátom. Szinte minden nap beszélünk, nem volt ez máshogy a forgatás, a felkészülés alatt sem. Azt mondja, az inkarnációját látja bennem, ugyanazt a temperamentumot, pörgést, intenzitást, ami őt is tüzelte ennyi idősen. Egyébként én imádok felkészülni egy szerepre, és most a Toxikoma főszereplőjének szemszögén át beszélhettem a barátom legbátrabb „coming outjáról”. A drogos múltról a legtöbben nem beszélnek, inkább szeretnék elfeledni egy életre. Győző egy ország előtt vállalja a múltját. Beleállt, elmesélte a történetét, hogy azoknak az embereknek, akik hasonló helyzetben vannak, vagy a környezetünkben van olyan ember, aki hasonló démonokkal küzd, megmutassa, hogy igenis lehet tisztán és szabadon újrakezdeni.

Melyik jelenet volt számodra lelkileg és fizikailag a legmegterhelőbb?

Több jelenet is ilyen volt. Például az is, amikor megiszom azt a szert, amit Csernus ad, majd összehányom és összefosom magam. Ezt öt órán keresztül vettük. Mentálisan pedig az a jelenet vett nagyon igénybe, amikor bocsánatot kell kérnem a családomtól, valamint a Tóth Anitával történő interakció, aki csodálatosan játszik a filmben. Vegetáló függőt egy alakít és őt kell ápolnom.

Bányai Kelemen Barna játssza a másik főszereplőt, Csernus doktort. Hogy jellemeznéd a közös munkát?

Fantasztikus volt. Barna egy igazán tehetséges színész, nagy öröm volt veled dolgozni. Szeretettel és figyelemmel voltunk egymás felé úgy, hogy közben a filmben brutálisan egymásnak feszülünk. Barna profi, kíváncsi, és nagyon emberi.

Dr. Csernus Imre igencsak megosztó személyiség. Vannak, akik imádják, és vannak, akik rögtön elkapcsolnak, ha a tévében látják nyilatkozni. Nem szégyell beleállni a konfliktusokba, nagy az igazságérzete, és ha nem tévedek, te is ilyen vagy, elég, ha csak a Toxikomához készült számodat és klipet megnézzük. Volt már valaha gondod abból, hogy szókimondóbb vagy az átlagnál?

Nem a gondok számítanak, hanem a cél, amit el szeretnél érni ezekkel a konfliktusokkal. A negatív kritikák leperegnek, hogyha az ügy létrejön. Velem is körülbelül úgy vannak az emberek, mint Csernus dokival: vagy tiszta szívből utálnak, vagy bírják, hogy kiállok a közügyekért. Én nem szimpatikus szeretnék lenni. Az a célom, hogy egy szabadabb és nyitottabb országban éljünk, de ez konfrontációkkal, konfliktusokkal jár. Sokkal jobban érdekel az országom sorsa, mint a fenyegetések, épp ezért utóbbira meg sem rebbenek.

A filmben jó néhányszor lövöd be magad heroinnal. Hogyan oldottátok meg ezeket a jeleneteket? Hogyan lett minden mozzanat ennyire hiteles?

Volt egy műkarom, egy úgynevezett prosztetik kar, volt mű ér és igazi belövés. Rátok, a nézőkre/olvasókra bízom, hogy hol, melyiket használjuk.

Akkor meg kell nézzem még párszor a filmet, ugyanis engem nagyon izgat a dolog. Azt tudtad, hogy amikor Leonardo DiCaprio az Egy kosaras naplójában drogost alakított, a kritikusok azt mondták, olyannyira hitelesen játszott, hogy kizárt, hogy nem volt kapcsolata korábban droggal. Te honnan merítkeztél a szerephez? Mi kellett neked ahhoz, hogy ennyire ijesztően pontosan felépítsd a karakter drogra éhes pillanatait?

Mindenkinek megvan a maga démona. A heroin csak egy szimbólum. Ha azt behelyettesíted a saját függőségeddel, mi már szállítjuk is a képletet, hogy mi történik, ha túltolod. Viszont mivel a heroinfüggőségnek nagyon tipikus jellemzői vannak, illetve nagyon tipikus elvonási tünetei, aktív és volt szerhasználókkal találkoztam három hónapon keresztül. Segítségemre volt Dudich Dénes terapeuta és Petrics Soma. Ők voltak, akik elkalauzoltak a pokol mennyországába. És persze óriási segítség volt Győző is. Emellett megnéztem számos dokumentumfilmet, amik megkönnyítették, hogy minél hitelesebben, mondhatni a legnyersebbben mutassam meg a függőség mozzanatait.

Nézd meg a film előzetesét itt, a Toxikóma (18) szeptember 2-tól a mozikban a Vertigo Media Kft. forgalmazásában:

Volt valaha olyan ismerősöd, aki belecsúszott a függőség csapdájába? Egyáltalán mennyit tudtál te a drogosok világáról a forgatás előtt?

Elég sokat. De mivel ez a magánéletemnek egy nagyon érzékeny része, a titkot inkább megtartanám magamnak.

Mennyire érzed missziónak a Toxikomát? Tervezitek, hogy prevencióként is „használjátok”?

Bár a Toxikoma 18-as karikát kapott, de maga az ügy, amiről a film szól egyáltalán nem 18 pluszos! Sokan már gyerekkorban találkoznak a droggal. Pont olyan sületlenség lenne csak 18 év felettieknek ajánlani a filmet, mint komolyan venni a homofób törvényt. A Toxikoma eszköze a film, a könyv, a közönségtalálkozók, a Dorkoval való együttműködés, hiszen a nagyon menő Toxikomás póló, pulcsi, táska, satyi eladásával szerzett bevételt egy alapítványnak, vagy szervezetnek fogjuk adni. A héten megyünk a BRFK-hoz fiatalokkal találkozni… Mindenkinek azt ajánlom, hogy vigye a film hírét, hiszen ez egy közös ügy!

Jónás Ágnes

Ez is érdekelhet

Molnár Szilágyi Szilvia gyereknapi fotójától egyszerűen elolvadunk!

Molnár Szilágyi Szilvia gyereknapi fotójától egyszerűen elolvadunk!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)