Ukrajnából Budapestre települt tervezővel startol a tavaszi Budapest Fashion Week

2022.április.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Április 20-21-22-én kerül megrendezésre a 24. Budapest Fashion Week. Ezalkalomból kérdeztük a főszervező-tulajdonost, Mayer Balázs Kengurut.

ENNO Ukrajnából menekült Budapestre, most a Budapest Fashion Week-en mutatja be kollekcióját a hazai közönségnek
ENNO Ukrajnából menekült Budapestre, most a Budapest Fashion Week-en mutatja be kollekcióját a hazai közönségnek
Fotó: Budapest Fashion Week

„Két év karantén után újult erővel álltunk neki a 2022-es Budapest Fashion Week szervezésének. A tervezők részéről is érzékelhető volt a pezsgés és várakozás, hogy végre ismét minden kötöttségektől mentesen (tavaly ősszel még szigorú korlátozások voltak a rendezvény idején) találkozhassanak a közönséggel. Alig pihentünk novemberi rendezvényünk után, januárban máris belevágtunk tavaszi Fashion Week szervezésébe. Aztán jött a háború. A szomszédunkban zajló események következményei, a személyes emberi tragédiák mindannyiunkat megérintenek, aggódva, szorongva követjük a napi történéseket, és egy jobb világba vetett hit reményével dolgozunk nap mint nap.” – kezdte bevezetőjét Mayer Balázs Kenguru tulajdonos, főszervező.

„A koncepciónk szerint továbbra is igyekszünk bemutatni a mai hazai divatot alakító irányzatokat, és a már megszokott, lehető legszélesebb palettát mutatni a közönségnek. Az esemény meghatározó vendége ENNO – aki Ukrajnából menekültként érkezett Budapestre. Az eredendően afrikai születésű designer Fehéroroszországban kezdte pályafutását, ahol 2017 elején megnyerte a „mark formelle” fiatal designerek versenyét Minszkben. Szerencsére a kijevi divategyetem dékánja is jelen volt az eseményen, és a bemutató után úgy döntött, hogy meghívja ENNO-t Kijevbe tanulni. Az Ukrajnában töltött időszak alatt vált ENNO ismert és elismert dizájnerré. Tervei messze eltértek a megszokottól, és ruhái iránti kereslet egyre nőtt, mára munkáit Ukrajnában, Magyarországon, az USA-ban és Afrikában is láthatták.”- meséli Kenguru.

Enno Kijevben tanult az egyetemen, itt vált afrikai származású tervezőként ismertté – most kényszerűségből Budapesten kell folytatnia a karrierjét
Fotó: Budapest Fashion Week

„Az ENNO (Iron Thread) márka a lehetőség szimbóluma. Olyan gondolatiság, ahol a kreativitásnak nincsenek meghatározott szabályai, a hangsúly a „hogyan-ne” elven van. Az ENNO (Iron Thread) első magyarországi kollekciója az „another perspektive” azaz "másik perspektíva" nevet kapta, ami egy korábbi „street vs kimono” koncepció pro verziója. A lényege, hogy a designer más szemszögből szemléli korábbi terveit – ennek marginális oka a megváltozott élethelyzet, a szűk határidő - ugyanakkor ez a perspektíva váltás előremutató, feltárja a kollekció teljes ötletét és koncepcióját, ezáltal áttranszformálva a kényszerű dolgokat valami pozitívvá, akár a tavaszi természet, egy új virágot és reményt fogalmaz meg, és szándéka szerint közvetít Ukrajnába is.” – emeli ki a divathét főszervezője.

„A fentiekből is kitűnik, hogy a remény fogalom napjainkban mennyire hangsúlyossá vált. Az pedig, hogy mindennapjaink, a közelmúlt történései hatással vannak a tervezőkre és rajtuk keresztül a divatra a kollekciók tartalmán is kézzelfogható. A pandémia, majd a háború következményei, a gazdaságot érintő kérdések érzékenyen érintenek mindannyiunkat. A takarékosság és tudatosság egyre erőteljesebben jelenik meg a designer holmik tekintetében is: a fenntarthatóság, az újrahasznosítás, vagy a zéró hulladék alapelve már évek óta jelen van, mára pedig aktuális és meghatározó szerepet kap a divatiparban – ez jól látható az idei Budapest Fashion Weeken bemutatkozó tervezők munkáin is. Természetes alapanyagok használata, újrahasznosítás, vagy a hulladék nélküli szabásra egyaránt tudunk példákat mondani. Ugyanakkor látható igény mutatkozik az időtálló, kortalan, minőségi darabokra, amelyek – bár korántsem az olcsó kategóriát képviselik –, de hosszútávon gondolkozva kifizetődőnek bizonyulnak.”

Amikor el kell hagynod az otthonod, mindent egy kicsit más perspektívból látsz, és ez befolyásolja azt is, ahogy designerként látod a dolgokat
Fotó: Budapest Fashion Week

„Fontos megemlíteni azokat a reflexiókat, amelyek a XXI. század eleji, meglehetősen kaotikus világunkra válaszul születtek. Mindannyian érzékeljük a kibontakozó új narratívát, napjainkban merőben új világrend születését élhetjük át. A felgyorsult, folyamatosan változó nagyvárosi élettempó immár nem csak a kozmopolita világ sajátossága, egyre szélesebb tömegeket érint, és egyre inkább mosódnak el határvonalak, kultúrák közötti különbségek. Változnak a súlypontok, új ideálok és ideák jelennek meg, különböző kultúrák forrnak eggyé, értjük, éljük, érzékeljük, hogy valami nagyon új van készülőben.

Ebben a folyamatosan változó közegben próbálunk támpontokat, kapaszkodókat keresni. Ilyen támpontok a gyökereink. A hagyományok, amelyek egyfajta közös nyelvezetként funkcionálnak. Miközben azt érzékeljük, hogy minden téren körbevesz minket az informatika, a robotizáció, reneszánszát éli a „vissza a természeteshez” életmód. Az élet minden területén megtapasztalható a régi tudás visszafejtése, leporolása, - az, ami az építészetben a vályog, a táplálkozásban a paleo, a ruházatban a népi stílus és motívumok megjelenése. Egyre több designer nyúl vissza a gyökerekhez, fedezi fel a tradíciót, akár a szimbolikával is bíró mintázatok, akár maga a szabásvonal tekintetében is. A régi technikákat és technológiákat szívesen keverik a modern lehetőségekkel, például hímzések helyett színes nyomatok formájában jelennek meg a motívumok.” – foglalja össze Mayer Balázs Kenguru.

Megszokhattuk, hogy a Budapest Fashion Week a helyszínválasztásban is igyekszik reflektálni a mondanivalóra, ha úgy tetszik, a koncepció része, egyfajta keretet ad a tartalomhoz, amit a tervezők töltenek meg a kifutón elmesélt világlátásukkal.

„Ezúttal sem lesz másképp – a Városligeti Műjégpálya díszterme már többször bizonyította, hogy exkluzivitásában illeszkedik a rendezvényhez. Úgy gondoljuk napjainkban a Városliget és annak közvetlen környezete Budapest egyik legfontosabb kulturális gyújtópontjává szerveződött. A rendezvényhelyszín egyik oldalán a nemrégiben átadott Magyar Zene Háza, a másik oldalán lévő Szépművészeti Múzeumban pedig a napokban nyílt Bosch kiállítás önmagában is olyan konstelláció, ahova szívesen illesztünk be egy további művészeti ágat, a divattervezést.

Végül pedig, de nem utolsó soron, partnerünk a Városliget Café ez alkalomból különleges menüsort állított össze, többek között „Fashion” menüvel várják a gasztronómia, a konyhaművészet iránt érdeklődőket!” – invitál mindannyiunkat az izgalmas divateseményre Mayer Balázs Kenguru.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője