Ukrán influenszerek TikTok-on tudósítanak a háborúról

2022.március.15.

Ha használod a TikTok-ot, biztosan észrevetted, hogy az ukrán-orosz háború kezdete óta a vidám felület is sokkal szomorúbb hellyé vált.

Ukrán influenszerek TikTok-on tudósítanak a háborúról
Fotó: Gettyimages.com

Ahogy görgetjük a videófolyamot rengeteg beszámolót láthatunk a háború sújtotta területekről. Az Ukrajnában élő több százezres követőkkel rendelkező influenszerek most nem nyaralásukról posztolnak, nem az éppen aktuális felkapott zenére táncolnak, hanem az óvóhelyekről jelentkeznek.

A húszéves Valerija Sasenok soha nem gondolta volna, hogy gondtalan élete egy pillanat alatt véget ér és egyszer csak felkeresi a BBC News riportere. Valerija a vele készült interjúban elmesélte, hogy szüleivel a támadást követően az apja irodájához tartozó bunkerbe menekült Csernyihivben. Igyekszik dokumentálni a mindennapjaikat és annak ellenére, hogy semmi okuk az örömre, videóiban humoros megközelítésben mutatja be élethelyzetüket, mivel jelenleg a humor az egyetlen módja, hogy megmutassa, erős tud maradni.

Szeretné, hogy a videói minél több emberhez eljussanak és megtudja a világ, hogy mi történik valójában Ukrajnában. Az orosz propaganda nem háborúról, hanem hadjáratról beszél, a TikTok-on terjedő videók viszont olyan tökéletesen bemutatják a valóságot, a civilek kilátástalan helyzetét, hogy tagadhatatlan a háború ténye.

Valerija néhány alkalommal, elhagyta már a bunkert, ilyenkor lesújtva vette tudomásul, hogy az a városban, ahol felnőtt és ahová annyi szép emlék köti, most lövésektől, szirénáktól hangos, az épületeket pedig porig bombázták.

Természetesen nem csak Valerija célja, hogy a világ szeme elé tárja, mi folyik Ukrajnában.

Alina Volik videóiban megmutatja, milyen volt Kijev a háború előtt!

És azt is, hogyan él jelenleg a bunkerben. Megjegyezte, hogy másokhoz képest az ő helyzete még kifejezetten jó.

Ez a mi valóságunk, a gyerekeink minden nap félelemben élnek!

- íja az ukrán influenszer Zaluznik

A megrázó videóban látható, ahogy egy nő síró gyerekével menekül.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik beszédében is kihangsúlyozta a közösségi média, különösen a TikTok fontosságát. Úgy fogalmazott, a TikTokerek segíthetnek a háború befejezésében. Valószínűleg arra célzott, hogy a felületen elképesztően gyorsan jutnak el a valóságot bemutató videók a világ bármely pontjára.

Ez is érdekelhet

Mi a hatása az ezer éve nem látott bolygóegyüttállásnak az életedre?

Mi a hatása az ezer éve nem látott bolygóegyüttállásnak az életedre?

G-Szex

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

Szépséghírek

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően