Végigrettegtem Zac Efron új filmjét, de a gyilkos Ted Bundyról szóló dokumentumsorozat még rosszabb

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Amerika talán leghíresebb bűnügyi pere az NFL ikon, O. J. Simpson 1995-ös tárgyalása volt, amikor azt kellett eldöntenie az esküdteknek, hogy Simpson volt-e az elkövetője volt felesége és barátja brutális meggyilkolásának, vagy csak rá akarja fogni a Los Angeles-i rendőrség. A per azóta kulturális referenciaponttá vált, és több díjnyertes film és dokumentumsorozat történetének alapjául is szolgált, nem beszélve arról, hogy Simpson egyik ügyvédje az a Robert Kardashian volt, akinek a gyermekei most a leghíresebb valóságshow sztárjai: Kourtney, Kim, Khloé - és Rob. Mielőtt azonban 1995-öt írtunk volna, és mielőtt egyre népszerűbbé vált volna a bírósági perek közvetítése a tévében, 1979-ben Ted Bundy rettegett és kegyetlen sorozatgyilkos igencsak különleges bűnügyi perét közvetítették először Amerika-szerte, ezzel pedig történelmet írtak.

Zac Efron Extremely Wicked
Fotó: Profimedia

A rendkívül karizmatikus, nagyon okos és igencsak meggyőző fiatal ügyvédjelölt Ted Bundy története a 70-es években tartotta rettegésben egész Amerikát. A 30-as évei elején járó férfi kihasználva a rendőrség korlátozottságát (nem volt internet, DNS-vizsgálat, nemzetközi szintű nyomkövetés) több mint 30 fiatal nőt gyilkolt meg kegyetlen, brutális módon. Sok eltűnt lány holttestét a mai napig nem találták meg, az előkerült maradványok pedig egy velejéig romlott pszichopata könyörtelenségéről szolgáltak bizonyítékul, Bundy ugyanis nemcsak könyörtelenül meggyilkolta, hanem szexuálisan bántalmazta is áldozatait, akik közül sokat haláluk beállta után is meggyalázott. Ahogy az őt végül halálra ítélő Florida állambéli bíró, Edward D. Cowart jellemezte, egy "átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány" ember volt, nem véletlen hát, hogy ezzel a címmel készített az életéről, a Liz Kendallhoz fűződő kapcsolatáról, a nemzetközi figyelmet kapott börtönből való szökéseiről, valamint híres bűnügyi pereiről filmet a Netflix Zac Efron és Lily Collins főszereplésével.

Lily Collins Extremely Wicked
Fotó: Profimedia

Nézd meg a film magyar előzetesét:

A film már elérhető az amerikai Netflix kínálatában, Magyarországon azonban május 23-tól először a moziban látható. Egészen meglepő választás a hírhedt gyilkos szerepében látni az ügyeletes szépfiú Zac Efront, viszont a 31 éves színész elképesztően meggyőző módon játssza a "sokkolóan gonosz" Ted Bundy szerepét, akinek az ártatlanságában az utolsó pillanatig kételkedünk a lehengerlő kisugárzása, humora és éles esze miatt, ami a valóságban is jellemző volt rá (Bundy 89-es kivégzéséig tagadta, hogy valóban ő követte volna el azoknak a lányoknak a meggyilkolását, amiért valóban elítélték, és ami csupán töredéke volt annak a több mint 30 gyilkosságnak, ami azóta a nevéhez fűződik. Állítása szerint az ellene felhozott bizonyítékok nem kellett volna, hogy helyt álljanak a bíróságon, és a rendőrség csak rá akarta a fogni az ügyet közvetett bizonyítékokkal). Természetesen a drámai hatás kedvéért a filmben hangsúlyos figyelmet kap Liz Kendallhoz fűződő párkapcsolata, akit a bájos Lily Collins formál meg. Míg Efron alakítása rendkívül erőteljes, addig Collinsé kifejezetten gyenge, ami valószínűleg Liz erőtlenségét is kívánja visszaadni a néző számára, így hát szembe kell néznünk a ténnyel, hogy amiként körülbelül ilyen korában Leonardo DiCaprio is egyszercsak elkezdett piszkosul tehetség színésszé válni, úgy Zac Efron is igen nagyot dobbanthat ezzel a szereppel.

John Malkovich Cowart bíró szerepében igazán jó húzás:

John Malkovich Extremely Wicked
Fotó: Profimedia

Amíg vársz a Trónok Harcára, ezt a sorozatot kezdd el nézni

Amíg vársz a Trónok Harcára, ezt a sorozatot kezdd el nézni

Az Oscarra jelölt Emmy-díjas rendező Joe Berlinger számára egyáltalán nem új terület a gyilkossági ügyek felgöngyölítése, számos hasonló tematikájú dokumentumsorozatot jegyzett már, köztük az év elején a Netflixen debütált négyrészes filmjét, ami Ted Bundy ügyét tárgyalja. Miután a filmváltozat teljesen magával ragadott és rögtön még többet meg akartam tudni erről az elképesztő emberről, így vettem rá magam, hogy az idáig tudatosan elkerült Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes dokumentumfilmet is megnézzem, mint kiegészítő háttéranyag a film mellé. Mikor januárban elérhetővé vált a Netflixen, számos kritika óvva intett a sorozattól, hacsak nincs hozzá az embernek elég gyomra, és nem okoz neki gondot egy ilyen kegyetlen történet megismerése közelebbről, nem úgy, mint nekem. A felvételeken a börtönben a kivégzésére váró gyilkos saját maga meséli el egy újságírónak harmadik személyben - mint egy szakértő tanú - hogyan is történhettek azok a bizonyos gyilkosságok. Ted még ekkor sem mondja ki egyszer sem, hogy ő maga bármelyiket is elkövette volna, és ahhoz, hogy egyáltalán belemenjen egy ilyen megnyilvánulásba is tulajdonképpen csak a mérhetetlen nárcizmusa vezérelte. Nos, nem volt elhamarkodott gondolat részemről, hogy ezt a dokumentumsorozatot talán mégsem kellett volna megnéznem. Míg a film szinte teljesen mentes az erőszaktól, a gyilkosságok szemléletes leírásától, megmutatásától, és sokkal inkább Ted személyiségére és a Lizhez fűződő kapcsolatára fekteti a hangsúlyt, addig a sorozat nyilván nem így tesz, hanem a nyomozásra, a tényekre, Ted Bundy egyedülálló pszichológiájára. Mivel saját magát az elkövetőt hallhatjuk nagyrészt végig különböző, a nyomozásban kulcsfontosságú szerepet betöltő személyek interjújával kiegészítve, sokkal valóságosabbá, félelmetesebbé, rettenetesebbé teszi az egész történetet. Viszont kifejezetten jó döntés volt részemről, hogy először a filmet néztem meg és csak utána, mint opcionális háttéranyag néztem végig a dokumentumsorozatot. Ha téged is érdekelnek a hasonló bűnügyi témájú filmek, akkor javaslom, hogy hasonló sorrendben nézd majd meg őket, mert fordított esetben a sorozat után sokkal könnyedebb, felszínesebb lesz a film számodra - amikor már számos háttérinformáció tulajdonában vagy, kevésbé lesz élvezetes.

A Netflix dokumentumsorozat előzetese:

6 izgalmas drámasorozat, amitől a lélegzeted is eláll

6 izgalmas drámasorozat, amitől a lélegzeted is eláll

Készülj fel rá, hogy kellőképpen fel fogja kavarni az érzelmi világodat és a gyomrodat az egész történet, főleg nőként. A film a sorozathoz képest jóval könnyedebb, de pont eléggé szemléletes és érdekes ahhoz, hogy a képernyőre szegezzen. Már-már betegesen teljesen magával ragadó az egész sztori, aminek minden egyes pillanata rendkívül izgalmas - számomra főként az, hogy az amerikai igazságszolgáltatás milyen esetleges volt még pár évtizede, és amerikai, tanult fehér férfinek lenni micsoda előnyökkel és kiváltságokkal jár tulajdonképpen a mai napig. Az pedig, hogy mindez valóban mind így is történt csak még félelmetesebbé teszi az egészet. Nem mellesleg egy olyan történelmi fontosságú perről és gyilkossági sorozatról tudsz meg többet, ami egész Észak-Amerikát rettegésben tartotta a 70-es évek derekán, és rádöbbensz, hogy még fiatal nőként is milyen múlandó az élet és bármelyik pillanatban vége lehet, ha egy rossz percben fordulsz be pont egy sötét utcába.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Mérleg utazásra készül, a Bak ma kiélheti kreativitását - május 20.

Napi horoszkóp: A Mérleg utazásra készül, a Bak ma kiélheti kreativitását - május 20.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Szabadulj meg a szarkalábaktól: ezzel az otthoni kezeléssel látványos eredményt érhetsz el (x)

Szabadulj meg a szarkalábaktól: ezzel az otthoni kezeléssel látványos eredményt érhetsz el (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)