Különleges kiállítással készül, és az NFT-k világába is bevezet a neves képzőművész - Weiler Péterrel beszélgettünk

A nyár sokak számára egyet jelent legalább némi Balatonon eltöltött idővel. De mit szólnál, ha ezúttal egy klasszikus kiruccanás helyett egy csodálatos új alkotótérben, egy virtuális séta keretében is bejárhatnád a Balaton utcáit?

Weiler Péter Kulcs a kő alatt című kiállítása augusztus 12-től szeptember 4-ig látogatható Mindszentkállán
Weiler Péter Kulcs a kő alatt című kiállítása augusztus 12-től szeptember 4-ig látogatható Mindszentkállán
Fotó: Jókai 7 galéria

Weiler Péter képzőművésznek köszönhetően ez maga a valóság lesz augusztus 12-től egészen szeptember 4-éig Mindszentkállán. Egyedi kiállítása előtt, ami a Kulcs a kő alatt elnevezést kapta, pedig a nevéhez idehaza szorosan kapcsolódó, az egész világon egyre nagyobb hangsúlyt kapó NFT-k világáról is mesélt.

Hogyan írná le az NFT-t azok számára, akiknek teljesen ismeretlen?

Az NFT technológia előnye, hogy digitális file-okat lehet vele egyedivé tenni. Tehát ennek köszönhetően két amúgy egyforma kép vagy videó file lehet különböző, így az egyik az eredeti, a másik már csak a másolat. Ez látszólag apró dolog, de a jelentősége azért hatalmas, mert szinte minden, ami minket körülvesz, azok digitális állományok, file-ok. A művészetben is egyre többen alkotnak digitális eszközökkel, így ha lehet eredeti file, akkor azt lehet gyűjteni, értékesíteni és egyáltalán megkülönböztetni a többi másolattól.

Weiler Péter megtervezte a legdrágább magyar NFT díszpárnákat!

Mennyire tartja biztonságosnak?

A blokklánc technológia adja az NFT biztonsági hátterét, ami pont azért robosztus, hogy a feltörést, manipulálást megnehezítse. Nincsen lehetetlen a technológiában, és a művészeti világ sem mentes a hamisításoktól, ezért úgy fogalmaznék, azt a kellő biztonságot adja az NFT, amivel a műtárgypiac már meg tudja védeni a digitális műalkotások kereskedelmét.

Hogy jellemezné az NFT és a saját művészete kapcsolatát?

Alapvetően digitálisan alkotok, számítógépet használok rajzolásra és festésre. A képeim így gyakorlatilag file-ok, és ha kinyomtatom azokat vászonra, az eredeti file még nálam marad. Most az NFT technológia segítségével olyan eredetiség igazolást tudok adni a vevőimnek, ami a file-ra is kiterjed.

Az NFT a hitelesítésen túl teret adott animációk, hangos és mozgó videók művészeti piacának is. Nagyon élvezem, hogy egyes munkáimat meganimálva, plusz jelentéssel tudom gazdagítani. Az NFT előtt ilyen animációkat lehetetlen lett volna eladni, most viszont nemzetközi piacuk van, ahová egy magyar alkotó is bármikor becsatlakozhat.

Fotó: Jókai 7 galéria

Mennyire lehet nagy kihívás egy hagyományosan dolgozó művésznek átállni a digitális alkotásra?

A legtöbb hagyományos eszközzel dolgozó művész lefényképezi vagy akár be is szkenneli a végeredményt, és így óhatatlanul is átkerül a művük a digitális világba, mint másolat. Innen csak egy lépés, hogy azok ne csak pusztán másolatok, hanem akár remixek vagy animációk, egyéb módon felturbózott új képek legyenek.

A technológia, mint tudjuk, szinte mindenre alkalmas, a kérdés csak az, hogy a művész akar-e ezzel kezdeni valamit. Meg tudom érteni azokat is, akik pont azért akarnak ebből kimaradni, mert a hagyományos ősi módszerekben hisznek, mint az olaj és a vászon. Szerintem mindkét eszköztárt érdemes párhuzamosan használni, ezekkel kísérletezni.

Mit lehetne tenni azért, hogy széles körben is ismertebb legyen itthon az NFT?

Szerintem a sajtó már most is nagyon sokat tett, hogy az NFT népszerű legyen. A 2021-es év sláger-szava az NFT volt. Én azt gondolom, hogy a művészek és galériák dolga, hogy a technológiát, ha használják, akkor a műveiken keresztül megmutassák, mit lehet ezzel építeni. Mit ad művészileg vagy kereskedelmileg pluszban. Ez egy nagy játszótér. Én komolyan, de mégis játéknak veszem, és nagyon élvezem minden percét.

Hogyan győzné meg azokat a vásárlókat, akiknek akár csak a fizetőeszközök tekintetében is nagyon fontos a kézzelfoghatóság?

A blokklánc technológia hozta magával, hogy az NFT-ket Ether vagy Tezos és egyéb kriptovalutákkal lehetett létrehozni és eladni. Fontos lépés lesz, hogy az NFT függetlenedjen a kriptovalutáktól, és egy stabilabb és népszerűbb valutához, mint a dollár vagy euró legyen kötve. Ez a jövő. Mégpedig azért, mert az NFT az én értelmezésemben műtárgyak hitelesítésére jó, és az nem tesz jót, ha mesterségen felmegy vagy éppen lezuhan az áruk, mert a háttérben levő kriptovalutát spekulációs céllal támadják, veszik, netán eladják.

Milliárdos befektetők pénzmosása vagy páratlan lehetőség? Elmagyarázzuk, mit jelent az NFT!

Mit jelent az Ön számára a Balaton, ami az új kiállításának is központi eleme?

A Balaton minden magyar embernek a jót jelenti, a kikapcsolódást és a boldog emlékeket. Ez sajnos egyre inkább egy oázis, ahogy a nyári hónapok melege is az év többi hónapjához képest. Nincs még egy hely az országban, ami ennyire fontos helyet töltene be a szívünkben. Én Lellén töltöttem az összes nyarat a nagyszüleimmel, és ezek egy életre meghatározó idők voltak. Nem is tudok, de persze nem is akarok szabadulni ettől a témától, igyekszem minden alkalommal valami mást megragadni ebből a kollektív emlék-tárból.

Most a nyaralókra koncentrálok, amikből szinte nincs két egyforma. Mindegyik másként tükrözi a benne lakók vágyait és hagyományait. Kerítéseken keresztül tekinthetünk be az ottani miliőkbe, a tárgyakból találgatni, hogy mi történik éppen. A másik aspektusa a balatoni nyaralóknak, hogy a vendégvárásról, a rokonokkal, barátokkal való megosztásról is szólnak. Összejön a család, vagy a baráti kör, sosem tudjuk, hogy ki mikor toppan be. Kulcs a kő alatt, azaz gyertek bármikor.

Bella Hadid saját NFT kollekcióval debütál a digitális világban

Miben kap más élményt az, aki eddig csak hagyományos kiállításokon járt, de részt vesz a Kulcs a kő alatt című kiállításon?

Ez most egy hagyományosabb kiállítás lesz, mert nem készülök NFT-kel, de lesz egy gyönyörű lightbox, világító vászonképem, amihez hasonlót még nem mutattam be. Nagyon kíváncsian várom, hogyan működik majd az egész tárlat ebben a falusi, és mégis nagyon modern térben.

Ez is érdekelhet

Harry herceg szerint meg vannak számlálva a napjai a királyi család tagjaként

Harry herceg szerint meg vannak számlálva a napjai a királyi család tagjaként

Tedd & Ne tedd

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Tedd & Ne tedd

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós